1.061
12

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Premenstrueel syndroom is een mythe

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: PMS bestaat niet!

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen

Canadese onderzoekers lijken ons een van onze grootste zekerheden te hebben ontnomen. Het Premenstrueel Syndroom (PMS) bestaat volgens hen niet en vrouwen worden voor ze ongesteld worden helemaal niet humeurig.

Je dacht misschien te begrijpen waarom je het ene moment uitgelaten bent en het volgende moment chagrijnig, maar als we de analyse van 41 bestaande onderzoeken moeten geloven komt dat niet door je hormonale schommelingen. “Er is zoveel culturele bagage rond de vrouwelijke cyclus en er zijn hele industrieën gebaseerd op het idee dat vrouwen humeurig, onredelijk en zelfs onstabiel – worden in de periode voor de menstruatie”, zegt Dr. Gillian Einstein, leider van het onderzoek. Mannen, kinderen, collega’s en zelfs vrouwen zelf zijn in de loop der tijd hun ongesteldheid de schuld gaan geven van stemmingen, maar dat zou meer het gevolg zijn van deze mythe, maar niet objectief vast te stellen zijn.

Slechts 6 van de 41 onderzoeken vonden ‘enig’ verband tussen stemmingen en naderende menstruatie en in de methodologie van die 6 onderzoeken zaten geen garanties dat die relatie niet veroorzaakt kon zijn door de verwachting.

OK. Betekent dat dan dat vrouwen dus altijd stemmig zijn? Want dat is een nog ergere mythe. Nee, het betekent waarschijnlijk gewoon dat mensen – je weet wel mannen en vrouwen – voortdurend door stemmingen gestuurd worden, die we zelf niet goed begrijpen. We maken dankbaar gebruik van allerlei verklaringen om het een plaats te geven en die van de naderende ongesteldheid is wel een heel gemakkelijke geworden.

Overigens dit nog even: Dat van die stemmingen mag dan een mythe zijn, maar de pijn en het opgeblazen gevoel bij de menstruatie zijn echt geen sprookje.  

Het weetje van donderdag nalezen: Tussen kunst en waanzin

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Zijn meest recente boek is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (12)