4.575
122

Burgemeester van Arnhem

Ahmed Marcouch was tot 2017 Tweede Kamerlid voor de PvdA. Hij volgde het Individueel Technisch Onderwijs (ITO) en de mts. Na de middelbare school werkte hij tien jaar bij de Amsterdamse politie, waarvan de laatste vijf jaar als brigadier. Hij had een baan als leraar maatschappijleer aan het ROC en was procesmanager jeugdbeleid van de Gemeente Amsterdam. In april 2006 werd hij stadsdeelvoorzitter van Slotervaart. In maart 2010 werd hij met twaalfduizend voorkeur stemmen gekozen in de gemeenteraad. Toen hij op 17 juni bovendien gekozen werd als Tweede Kamerlid, moest hij op 8 september 2010 zijn zetel in de gemeenteraad opgeven.
Op 1 september 2017 werd Ahmed Marcouch geïnstalleerd als burgemeester van Arnhem.

Premier Rutte moet op zoek naar juiste radicaliseringsexperts

Rutte moet het land in met zijn ambtenaren, zelf gaan kijken of de zogenoemde sleutelfiguren en radicaliseringsexperts wel de beste mensen op de juiste plek zijn

Mensen, wat een zwarte dag vandaag. De grootste bedreiging van onze beschaving, het jihadisme van politiek salafisten, is deze dag weer eens uit zijn hol gekropen, deze keer als driekoppig monster. Het begon vanochtend om 10.00 uur in Frankrijk bij Lyon, op het platteland nota bene, bij een Amerikaanse multinational die gassen levert voor ballonnen en ruimtevaart. En daarna vermoordden twee terroristen 27 hotelgasten in Tunesië. Vervolgens zijn in Koeweit tijdens het gebed zeker dertien mensen geëxplodeerd bij een terreuraanval op een shiitische moskee.

De terroristen willen angst en haat zaaien, ik hoop dat zij het omgekeerde bereiken: dat wij met ons allen aandringen bij onze overheid op handelen. Als volksvertegenwoordiger heb ik de hulp van mijn medelanders nodig om onze ministers te doordringen van de urgentie. Zodat bijvoorbeeld mijn motie die aandringt op experts die bij de broertjes en zusjes van de driehonderd Nederlandse jihadstrijders achter de voordeur komen, niet langer tussen de ministeries heen en weer hoeft te slaapwandelen. Alsof we alle tijd hebben. Alsof we niet met de hoogste spoed de beste mensen op de juiste plaatsen in de haarvaten van onze samenleving nodig hebben. Alsof de AIVD en NCTV alwetend zijn.

Achter de voordeur
In Frankrijk was de hoofdverdachte, een beleefde man volgens zijn buurvrouw, een tijdje in het vizier van de inlichtingendiensten, maar werd deze vader van drie kinderen uit een voorstad van Lyon op een gegeven moment niet langer gevolgd. Dat kunnen wij de inlichtingendiensten niet al te kwalijk nemen. We moeten het echt hebben van de haarvaten in onze samenleving. Daar hebben wij een nationaal plan voor, met repressieve en preventieve acties. En werkt dat? Levensgevaarlijk om zo maar wat geld over de schutting te mikken en dan maar te kijken wat het wordt.

De premier mag niet dralen, hij moet het land in met zijn ambtenaren, zelf gaan kijken of de zogenoemde sleutelfiguren en radicaliseringsexperts wel de beste mensen op de juiste plek zijn en of de verzameling aan bureautjes die hun geld verdienen met deradicalisering wel ter zake deskundig zijn. Ik krijg te veel signalen van vaders die machteloos moesten toekijken hoe hun kinderen radicaliseerden, ook al riepen zij de hulp in van hun burgemeester. Ik hoor te vaak dat de docenten op de scholen met hun handen in het haar zitten, niet bevoegd zijn, geen legitimiteit hebben en de leerlingen niet kunnen leren hun boosheid en frustratie te kanaliseren in debatten.

Internationale ervaring ophalen
En laten we de moslimgemeenschappen niet zo laten tobben en ploeteren in hun zoektocht naar weerbaarheid. Veel beter kunnen wij er bij onze regering op aandringen te rade te gaan bij de landen die daar wat op gevonden hebben. Dus ga kennis en kunde halen waar al tientallen jaren ervaring is met terreurbestrijding en met het mobiliseren van tegenkrachten en betere ideeën dan het politiek salafisme. Inderdaad, juist in Marokko. Niet piepen over handelsbetrekkingen die op spel staan, voorgeschiedenissen die in acht genomen moeten worden of de vrees voor lange arm. Exporteer in ruil voor de buitenlandse import aan kennis en ervaring die we zo hard nodig hebben, onze ervaring met rechtstaat, mensenrechten en democratie.

Onze rechtstaat is sterker dan terreur, zei premier Rutte. Zo is dat, maar niet vanzelf. Alle goede dingen moeten verdedigd worden tegen de slechte. Ook de rechtstaat. Ook de democratie.

Foto: Still uit NOS-reportage

Geef een reactie

Laatste reacties (122)