642
6

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Pretparken voor dementerenden

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over het absurde van dementievriendelijke pretparken en de toekomst

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Ik moet bekennen dat ik er nooit over heb nagedacht. Toeristische attracties moeten natuurlijk toegankelijk zijn voor iedereen, want wie wil er nu niet op vakantie? Ook voor een groeiend aantal ouderen met dementie zouden er attracties moeten zijn, maar volgens deskundigen moeten die attracties dan wel aangepast worden. Een Engels instituut voor dementie is bezig plannen te ontwikkelen om attracties dementievriendelijk te maken. 

Er zijn ook al plannen om dementievriendelijke steden te ontwikkelen. Dementievriendelijke toeristische attracties zijn dus niet zo’n vreemd idee. Nu is het interessante dat ik me na het lezen van het artikel nog steeds niets voor kan stellen waar zo’n attractie dan aan moet voldoen. Ik kan zelf wel fantaseren hoor, dat is niet zo moeilijk. Personeel trainen hoe ze om moeten gaan met demente ouderen: geduldig zijn, zorgen dat ze hun begeleiders terugvinden, veilige omgeving, maar er zal toch wel meer zijn.

De bedenkers van het plan benadrukken dat het enorme extra inkomsten op zal leveren voor attractieparken en toeristische bestemmingen, want het aantal demente ouderen zal in de komende 30 jaar verdubbelen. Als een plek het label dementievriendelijk heeft zal het enorm schelen in inkomsten, beweren de plannenmakers.

Hoe komt het dat ik het gevoel heb in een absurdistische komische scherts te zijn beland? Gaan we straks ook nog een gespecialiseerde reisorganisatie opzetten om het allemaal te verzorgen? Met bussen vol met getrainde begeleiding naar Disneyland of De Efteling, Volendam of het Van Goghmuseum. Het enige dat we moeten beseffen is dat onze wereld zal gaan veranderen over 30 jaar en dat nog wel in een land waar we zulke verschijnselen als dementie het liefst achter slot en grendel uit het zicht houden, de opwinding onderdrukken met antipsychotica.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: 
Gelukkig worden van shoppen

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (6)