14.177
30

Schrijver

Joris van Huijstee is geboren op 16 februari 1966. In 2012 werd bij hem de officiële diagnose syndroom van Asperger gesteld. Op zijn 26ste levensjaar, in 1992, verbleef hij voor een psychose een jaar in psychiatrische inrichting de Sinaï te Amersfoort. Sinds ontslag in 1993 heeft hij nooit meer chemische medicatie tegen geestziekte gebruikt en is nooit meer depressief geweest. Door sommige experts verklaard als onmogelijk. Het heeft bij hem een drang aangemaakt om op te komen voor mensen met psychische problemen die dreigen onder te sneeuwen in het Nederlandse geestelijke zorgsysteem. Om ze te behoeden om een leven in de psychiatrische molen te leiden als dit voorkomen kan worden. Hij heeft Economie gestudeerd, gewerkt als telefonische verkoper, en in 1996 de toelatingstest voor Mensa gehaald. Het laatste om rechtvaardiging aan zijn soms andere gedachten te kunnen geven. Sinds 2002 is hij begonnen met schrijven. In totaal heeft hij vier detectives, twee romans, en een SF geschreven (2013) getiteld Het Nieuwe Leven, door de Telegraaf vergeleken met A Brave New World van Aldous Huxley.

Psychiater is lachertje van de GGZ

Hadden ze niet allang en breed voor de patiënt moeten opkomen?

Psychiaters gaan in de aanval naar aanleiding van het rapport van CVZ. Nogal logisch, ze zien hun werkverschaffing afnemen. Maar zijn ze niet zelf degenen geweest die zo nodig in de pas met farmacie moesten lopen waardoor geestelijke gezondheidszorg nu onbetaalbaar is geworden? Want de persoon die de rekening gepresenteerd krijgt is de laatste schuldige in deze realiteit.

Jarenlang hebben patiënten een behandeling voorgeschoteld gekregen met medicatie voorschrift, waarbij ze niet wisten wat ze namen en waarvoor. Wel was het vaak het duurdere merk wat ze bij de apotheek moesten gaan halen.  Psychiater, farmacie, een therapeut voor de gesprekken en apotheek verdienen aan een patiënt. De patiënt is de ondergeschikte.

Neem nu een algemene geestziekte als depressie. Een miljoen mensen gebruiken antidepressiva. Weinig patiënten weten wat het met hen doet. Ik sprak eens iemand die dacht dat antidepressiva serotonine aanmaakt in de hersenen. Ze had inmiddels last van migraine-achtige hoofdpijnen. Een ander verzuchtte dat ze inmiddels overgestapt was aan de laatst mogelijke medicatie. En dat ze inmiddels de bijsluiter niet meer las. Voor eenzelfde kwaal had ze een flink aantal verschillende soorten chemische medicatie uitgeprobeerd. Voor het laatste middel was een mogelijke bijwerking diabetes.

Wat is een psychiater nog waard als hij het zelf niet eens meer weet? Serotonine is een tegenhanger van dopamine. Als stress, zorgen en angsten slapeloze nachten tot gevolg hebben, als u te moe of te neerslachtig bent, dan kan serotonine te hulp schieten. Serotonine bestrijdt neerslachtigheid, angst en zorgt dat u zich veilig en tevreden voelt. Antidepressiva reguleert de hoeveelheid serotonine in de hersenen in die zin dat het een blokkade die de stof zijn functie niet laat hebben wegneemt. Het brengt een chemische balans teweeg maar geneest niet en derhalve kan het nodig zijn het voor de rest van het leven te moeten gaan gebruiken. Kassa voor de farmacie.

Maar een depressie geeft vaak aan dat er sprake is van een gebrek aan serotonine. Dat de hoeveelheid aangemaakt moet worden, niet gereguleerd. HTP 5 is een natuurlijk product. Het wordt steeds populairder.  Het geeft het lichaam een signaal om serotonine aan te gaan maken. Waardoor serotonine als neurotransmitter zijn functie kan uitoefenen en dat is het overbrengen van prikkels tussen de hersenzenuwcellen.  Online te bestellen, niks illegaals aan. Echter de psychiater voorziet er niet in. Het is een natuurlijk middel zonder bijwerkingen, verhoogt stemming, je slaapt er beter van, gemoedstoestand verbetert en het heeft geen bijwerkingen. Het probleem is alleen dat het octrooi vrij is. Dat je het hooguit een week of vijf moet gebruiken en dan even een tijd niet. Daar verdient niemand wat aan.

Het strookt niet met de commerciële belangen van de farmacie én nu pas komen psychiaters in het geweer en dan tegen de CVZ? Hadden ze niet allang en breed voor de patiënt moeten opkomen? Waarom hebben ze nooit aan de bel gehangen ten aanzien van de farmacie?

De persoon die ik ken voelt zich machteloos bij de psychiater. Ze gebruikt Advil tegen de migraine en antidepressiva. Ze voelt dat ze anders behandeld moet worden maar krijgt de vinger er niet opgelegd en wordt zodoende een proefkonijn van te dure medicatie. Daar zit het probleem. Er moeten aan patiënten alternatieven geboden worden, dat ze zelf kunnen beslissen wat ze willen: serotonine aanmaken of met antidepressiva klachten wegnemen. De psychiater is bezig om van zichzelf het lachertje van de GGZ te maken.       


Laatste publicatie van JorisvanHuijstee

  • Het Nieuwe Leven

    science fiction

    2012


Geef een reactie

Laatste reacties (30)