3.943
187

Auteur

Oprichter vrouwenrechtenorganisatie Brood en Rozen: www.broodenrozen.nl

PvdA, maak duidelijk waar je staat!

Wij constateren dat de PvdA op religieuze onderwerpen steeds meer een rechtse toon aanslaat

In navolging van de PVV roept nu immers ook de PvdA dat ritueel slachten verboden moet worden en dat de hoofddoek uit de prehistorie komt. Daarom wordt het volgens de seculiere voorzitter van het PvdA-Vrouwennetwerk, Keklik Yucel, de hoogste tijd dat we de hoofddoek van ons af werpen.

Het is niet aan maternalistische PvdA-vrouwen om moslima’s te vertellen hoe zij met hun vrijheden om moeten gaan. Als het om een inperking van onze vrijheden gaat dan laten wij van ons horen. Wij laten ons niet de les lezen. Niet door onze broers, niet door onze vaders en in dit geval ook niet door betweterige vrouwen die wel over ons, maar niet met ons willen beslissen.

De voorzitter van het PvdA-Vrouwennetwerk is van mening dat wij de hoofddoek af moeten doen omdat de hoofddoek volgens haar “niet van deze tijd is”. Daarmee gaat de voorzitter volledig voorbij aan de emancipatie die ons eigen bewustzijn over onze hoofddoek door de jaren heen doorgemaakt heeft. De uitspraken van de voorzitter zijn een emancipatiepartij onwaardig. Hoe verhoudt dit standpunt zich met het beginselmanifest van de PvdA, waarin het verheffings-, en vrijheidsideaal evenals het solidariteitsbeginsel leidend is? Deze uitspraken miskennen onze jarenlange strijd en tonen aan dat zij zonder kennis van zaken spreekt.

Verder roept zij PvdA-leider Job Cohen op zich uit te spreken tegen de sociale en culturele druk waar wij als moslima’s last van zouden hebben. Dit is zo’n open deur. Wie is nou niet tegen sociale en culturele onderdrukking? Yucels beledigende uitspraken roepen sterk het beeld op dat onze hoofddoek wordt gebruikt om ook eens ‘stoere PVV-taal’ uit te slaan met als doel de kiezers die de PvdA verlaten hebben terug te winnen.

Wij willen geen gelegenheidspraatjes en gedraai. Wij weten dat als je een nieuw initiatief uit de grond stampt, zoals het PvdA Vrouwennetwerk, je tegenwoordig de meeste media aandacht krijgt als je moslims ervan langs geeft, maar wij willen geen symboolpolitiek. Wij willen dat ook politici in tijden van crisis hun rug recht houden. Wij willen ritueel geslacht vlees kunnen eten. En moslima’s willen zich kunnen scholen, stageplaatsen en goede banen krijgen, en bij gelijke arbeid hetzelfde loon ontvangen. En dus moet de vice-voorzitter van het PvdA-hoofdbestuur Bert Otten tijdens een lezing niet zeggen “De PvdA tolereert de hoofddoek”. Wij zijn geschrokken van deze uitspraak. Betekent dit dat de PvdA ons bij een volgende stap laat kiezen tussen werk of hoofddoek?  En ook ieder moment kan besluiten de hoofddoek van onze hoofden af te rukken?

De uitspraken van deze PvdA politici zorgen bij de eigen PvdA-achterban voor flinke verwarring. Want de vraag die bij moslimkiezers opkomt, is: als de PvdA tegen de hoofddoek en het ritueel slachten is, waarom krijgen allochtone leden in aanloop naar de verkiezingen verzoeken hun moslimneven, -ooms en gehoofddoekte nichten, tantes en vriendinnen te vragen om op de PvdA te stemmen? Het wordt moeilijk om deze inconsistente wijze van handelen te verkopen.

Het geheugen in de politiek is doorgaans van zeer korte duur, maar wij weten nu al dat de allochtone en moslimkiezers deze wisselvallige manier van politiek bedrijven niet zullen vergeten: de hoofddoek en het ritueel slachten raakt hen namelijk persoonlijk. Wij roepen de PvdA daarom op om aan haar kiezers duidelijk te maken waar zij staat. PvdA, laat je allochtone, moslimleden en -kiezers niet in het ongewisse!

Wij willen niet dat allochtonen, moslims en andere sympathisanten ons artikel zouden inlijsten en ons bij de volgende verkiezingen erop af zouden rekenen als we ze – uit overtuiging en liefde voor de partijbeginselen – weer vragen om op de PvdA te stemmen.

Dit stuk verscheen eerder in NRC Handelsblad. Nora Kasrioui schreef het samen met Ceylan Weber, adviseur en publicist op het gebied van emancipatie en islam. Tijdens en na haar voorzitterschap van de landelijke moslimvrouwenorganisatie Al Nisa (2001-2007 was Ceylan Weber regelmatig gesprekspartner en adviseur voor diverse politieke partijen en ministeriële beleidsafdelingen.

Geef een reactie

Laatste reacties (187)