2.210
44

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

PVV en VVD zijn erger dan valsspelers

Dat was een eeuw geleden in Honduras misschien de gewoonte, maar in Nederland hoort het niet thuis

Geen kijker, geen omroeplid, geen programmamaker zat te wachten op de fusies in de publieke omroep. Zij zijn afgedwongen door het kabinet dat denkt zo geld te kunnen besparen. Minister van Bijsterveldt bepaalde de brandbreedte voor de onderhandelaars die tegen heug en meug deden wat niet te vermijden viel.

PVV en VVD zijn ontstemd over het resultaat. Als vaste luisteraars naar Radio Paranoia denken zij dat er in Hilversum weer een krachtig links blok ontstaat, terwijl de geestverwante omroepen WNL en Powned geen kans krijgen.

Dat is natuurlijk allemaal onzin. WNL en Powned hebben ruim de tijd om voldoende leden te werven voor een stevige verankering in het publieke bestel. Dat is destijds de TROS, Veronica en BNN ook gelukt. Er is geen enkele reden waarom deze nieuwkomers zouden falen, tenzij ze zich niet wáár weten te maken natuurlijk. Dan is het jammer maar helaas.

Met name de PVV schijnt van woede in een baan om de aarde te cirkelen omdat – geheel volgens de afspraken rond het scheppen van wat men in de weerzinwekkendste kringen van het bestuur graag level playing field noemt – de fusieomroep VARA/BNN straks tien miljoen euro extra krijgt. Niet omdat ze dat zelf wil maar omdat dit de consequentie is van wat door Den Haag werd opgelegd.
Daarom willen VVD en PVV alsnog de spelregels veranderen.

Dat is erger dan valsspelen. Dat zijn praktijken die honderd jaar geleden gebruikelijk waren in contreien als Honduras of Paraguay. Zoiets kon je van Uday, de zoon van Saddam Hoessein verwachten, als zijn voetbalteam een match dreigde te verliezen. In Nederland hoort het niet thuis. 

Gelukkig hebben PVV en VVD geen meerderheid in de Tweede Kamer. De overige partijen kunnen er zonder enige probleem een stokje voor steken.
Gewoon door Van Bijsterveldt’s omroepbeleid te steunen. Dan wordt deze poging tot politieke vervuiling in de kiem gesmoord.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (44)