8.599
122

Burgemeester van Arnhem

Ahmed Marcouch was tot 2017 Tweede Kamerlid voor de PvdA. Hij volgde het Individueel Technisch Onderwijs (ITO) en de mts. Na de middelbare school werkte hij tien jaar bij de Amsterdamse politie, waarvan de laatste vijf jaar als brigadier. Hij had een baan als leraar maatschappijleer aan het ROC en was procesmanager jeugdbeleid van de Gemeente Amsterdam. In april 2006 werd hij stadsdeelvoorzitter van Slotervaart. In maart 2010 werd hij met twaalfduizend voorkeur stemmen gekozen in de gemeenteraad. Toen hij op 17 juni bovendien gekozen werd als Tweede Kamerlid, moest hij op 8 september 2010 zijn zetel in de gemeenteraad opgeven.
Op 1 september 2017 werd Ahmed Marcouch geïnstalleerd als burgemeester van Arnhem.

Racisme in Haagse wijk is schokkend

Ook in gesprek met mij waren deze groepjes bewoners openlijk racistisch

Het racistische geweld in de Haagse wijk Duindorp is zeer ernstig en mag nooit getolereerd worden. Bewoners van allochtone afkomst worden stelselmatig bedreigd.

Ik ben gisteren, zodra ik dit hoorde, naar de wijk geweest. Ik ben daar in gesprek geraakt met oudere buurtbewoners en een groep jongeren. Ook in gesprek met mij waren deze groepjes bewoners openlijk racistisch, en ze vertelden mij dat ‘allochtonen hier niet thuis horen’ en ‘als ze komen, dan vragen ze erom’. Ik hoop dat de minister van Veiligheid binnenkort persoonlijk poolshoogte komt nemen om de ernst van de situatie in te zien.

Het gaat in deze wijk om een dominante, niet geringe minderheid van buurtbewoners die zich schuldig maakt aan dit verwerpelijke gedrag. Gelukkig krijg ik ook brieven van buurtbewoners die mij verzekeren dat de meerderheid welwillend tegenover allochtonen staat. Hen roep ik op om op te komen voor hun bedreigde buurtgenoten.

Het is van belang dat de burgemeester en de politie hier bovenop zitten. Niet de slachtoffers, maar de daders moeten hun huis verlaten. De daders zijn niet alleen jongeren, maar ook volwassenen, soms zelfs grootmoeders die het gepest van hun kleinkinderen goedkeurend verhalen, schaamteloos voor de camera.

Dit racistische en discriminatoire geweld, zo publiekelijk uitgesproken, is de schandvlek van Nederland. Het moet ook in Duindorp veilig zijn voor iedereen.

Ahmed Marcouch heeft samen met collega Keklik Yücel Kamervragen gesteld. Volg Ahmed ook op Twitter.

Geef een reactie

Laatste reacties (122)