Laatste update 12:39
2.048
53

Presentator / Journalist / Projectmanager / Debatleider

Abdellah Dami (Tiel, 1982) is journalist en presentator. Hij schrijft met liefde over wat schuurt. Eerder was Dami columnist voor de Men's Health en hij schreef in 2003 het boek Couscous met appelmoes.
In november 2009 werd Dami door het Royal Islamic Strategic Center in Jordanië uitgeroepen tot een van de vijfhonderd meest invloedrijke moslims wereldwijd door zijn inzet voor projecten ter bevordering van interreligieuze tolerantie. Hij is daarnaast ook actief als debatleider.

Racisme is geen kritiek of grap

Racismeklachten worden weggezet als futiele kwesties of gezeur

Racisme domineert het sociale debat weer. Zo leidde de politieke aspiraties van tv-persoonlijkheid Sylvana Simons tot ordinaire scheldpartijen en heftige reacties. Het ging zelfs zo ver dat Sylvana Simons zich bij RTL Late Night en DWDD moest verantwoorden. Ook werd ze door Giel Beelen op het matje geroepen, want hoe haalde ze het in haar hoofd om een clubje te gaan vormen samen met anderen die op dit thema strijden?

Bij de talkshow van Humberto Tan ging het zelfs nog verder. Daar werden consequent (ook wanneer gecorrigeerd door tv-collega Simons) de ordinaire scheldpartijen en bedreigingen geframed als ‘stevige kritiek’. En volgens sommige gasten bij de beide talkshows werd het onderwerp aangevlogen als een totaalpakket dat Simons maar dient te accepteren want ja, ‘je bent toch een bekendheid’.

4257907826_c1ba3d9bb5Kritiek
Racisme is geen vorm kritiek. Simons heeft nog voor ze een stap in de Tweede Kamer heeft gezet haar sporen al verdiend: ze heeft blootgelegd waar de rest van het parlement secuur omheen danst.

Het kan nog verder gaan. Zo werd de jonge student Ouassim door Lauteslager Makelaars als sollicitant geweigerd omdat zijn naam niet ‘Nederlands’ was. Per ongeluk werd de afwijzing met die reden naar de jongen gestuurd zodat we nu weten dat Lauteslager Makelaars u wellicht wel een huis kan verkopen maar in ieder geval geen ‘thuis’. Want om het thuisgevoel te begrijpen moet men inzien dat een huis pas een thuis wordt als het een veilige omgeving is.

Grap
De communicatiemanager van het kantoor kwam op het ‘briljante’ idee om de storm te doen gaan liggen. “We zeggen gewoon dat het een grap was.” En zo geschiedde. Want zo zegt het makelaarskantoor via Facebook:

“Als makelaarskantoor (zelf met een on-Nederlandse naam) komen wij sinds jaar en dag klanten tegen uit alle windstreken van deze aardbol en met veel (wederzijds) plezier, respect en resultaat.”

Waarom dan dit bericht? Omdat een intern bedoeld mailtje toch bij een student met een buitenlandse naam – die om een stageplaats had gevraagd – is terecht gekomen met een flauwe ongepaste grap over zijn naam. Dom? Ja!! Onhandig? Nogal!! Foute humor? Mwaaa! Racistisch? Nee!!

Tenenkrommend
Die reactie is om meerdere redenen tenenkrommend. Want wat is bijvoorbeeld een on-Nederlandse naam? Daarom het verzoek aan Lauteslager Makelaars en al die andere asociale medelanders die denken dat je anderen op basis van ras (in breedste zin van het woord) tot speelbal kunt maken van het eigen superieure gedachtegoed: racisme en discriminatie zijn nooit onderwerp van een fatsoenlijke samenleving, vormen geen fundament voor kritiek en zijn ook niet leuk of om te lachen. Het is, om maar in makelaarstermen te blijven, gewoon onverkoopbaar.

Cc-cartoon: herkenbare problematiek in Australië, getekend door Bearman2007

Geef een reactie

Laatste reacties (53)