1.388
74

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Rechts wil occupy uit het zicht hebben

Occupy-beweging raakt overduidelijke een open rechtse zenuw

De Haagse VVD wil sociale rechercheurs op de Occupiers van het Malieveld afsturen. Wie in de winter op een kale grasvlakte kampeert, kan óók werken, luidt de redenering. Ze mogen best demonstreren maar “niet van onze centen”.
Dat is natuurlijk flauwekul

Wie een uitkering geniet, moet solliciteren. Daar bestaan heel specifieke voorschriften voor en daaraan kun je ook vanuit een tent voldoen.
Het is de VVD-ers van de residentie er dan ook helemaal niet om te doen het misbruik van de sociale voorzieningen tegen te gaan. Zij willen Occupy uit zicht hebben. Wat dat betreft is de actie van de Haagse “liberalen” verwant aan de actie van hun partijgenoten in Amsterdam. Die willen Occupy verbannen naar de kantorenwijk Zuid-Oost waar de wind rond de megalomane kantoorgebouwen huilt en het verder ook geween is en gekners der tanden.
Als op het Amsterdamse Beursplein tweehonderd man bivakkeren, dan is dat erg veel. Elders in het land gaat het hoogstens om enkele tientallen personen. Occupy is alles behalve een massabeweging. Toch ontwikkelt rechts veel creativiteit om Occupy weg te pesten bij plekken waar veel burgers langs komen.
Kennelijk raakt de beweging ondanks haar geringe omvang bij rechts toch een open zenuw. Daarvoor verdient Occupy een groot compliment.

Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (74)