Laatste update 15 februari 2016, 08:39
3.330
140

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Red de Nederlandse vlag uit de klauwen van de haat

Die vlag sluit niet uit. Die vlag sluit in

Tegenstanders van asielzoekerscentra hebben nogal de neiging te opereren onder de Nederlandse vlag. Ook op de demonstratie van Pegida en de nieuwe organisatie Demonstranten tegen Gemeenten (DTG) in Enschedé was de driekleur rijkelijk vertegenwoordigd, zo viel te zien op het Acht Uur Journaal van zaterdagavond.
Aan het eind kwam DTG-activist Benno Wilmink in beeld, die over het asielzoekersbeleid zei: ¨Dit tolereren wij gewoon niet.¨

Dit tolereren wij gewoon niet. Onder onze vlag

Het rood wit blauw werd voor het eerst op grote taanchaal gebruikt door de opstandelingen van de tachtigjarige oorlog die hun lot verbonden met dat van Willem van Oranje. Zij vochten tegen de tirannie van koning Philips II en zijn ketterbranders en voor openheid. Het was in de kringen van deze opstandelingen – en hun Franse geestverwanten – dat het begrip tolerantie voor het eerst werd uitgewerkt. Er bestond ook een prinsenvlag met oranje in plaats van rood maar die is op den duur in onbruik geraakt.

Vervolgde joden en protestanten vonden bescherming onder het rood wit blauw. De driekleur staat en stond voor de pluriformiteit die altijd het kenmerk is geweest van de Nederlandse maatschappij. Die vlag sluit niet uit. Die vlag sluit in. Het is een vrijheidsvlag net als die andere grootse driekleur, de Franse.

Daarom zie ik het rood wit blauw niet graag in handen van Benno en zijn trawanten. Zij keren zich juist tégen de idealen waar de Nederlandse vlag voor staat en waar Willem van Oranje zijn leven voor gaf. Zij planten hem op hun baggerschuit van haat, uitsluiting, domheid en zelfoverschatting. Het wordt daarom tijd dat de tolerante meerderheid in ons land de vlag terugneemt en hem trots hijst boven het menselijke Nederland waarvan ze het symbool is.

Bekijk hier het item uit het Journaal van zaterdag. 3.20 – 5.10

Volg Han ook op Twitter


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (140)