845
31

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Red het land, schep wachtlijsten!

Wachtlijsten kunnen helpen bij het terugdringen van de zorgkosten

Tot ongeveer eergisteren waren wachtlijsten in de gezondheidszorg uit den boze. Dat is nu anders. Deskundigen menen dat het taboe op deze lijsten weg moet. Zij zijn geweldig. Zij zijn precies wat wij nodig hebben in deze tijd van exploderende zorgkosten, zo meent bijvoorbeeld de gezondheidseconoom Johan Polder.

In de Volkskrant legt Polder uit hoe het werkt. Een dokter denkt twee keer na voor hij een patiënt onnodig op zo’n wachtlijst zet. Die gaat beter nadenken of de behandeling wel echt nodig is en zoals wij allen weten grossiert de gezondheidszorg in allerlei dure ‘onzin dingen’. Dat komt door de mondige patiënt aan die maar zeurt en zanikt in de spreekkamer tot hij eindelijk zijn zin krijgt. Althans, dat wordt er dan graag bij gezegd.

Wat uit dit alles nog het scherpst naar voren komt, is het heilig geloof in het manipuleren van mensen. Als de overheid A doet , dan reageren sommige mensen op manier B en anderen weer op wijze C. Daarna komt alles goed.

Als we burgers bijvoorbeeld lang laten wachten, dan worden ze moedeloos en geven het op. Resultaat: een grote besparing op de kosten.

Nu zou je zeggen: de dokters zijn tegenwoordig zo knap. Die weten wel wat onzin is en wat niet. Op basis van hun expertise kijken wij nog eens naar wat helpt en dus vergoed moet worden en flauwekul waar onze kostbare zorgcenten niet naar toe mogen gaan. Zo schijnt het niet te gaan: het kan alleen maar indirect: met liefst negatieve prikkels.

Of is dit maar gepruttel in de marge en hebben deskundigen gelijk? Wie ben ik om als gewone burgersukkel met een internetaansluiting vragen te stellen? Het taboe op wachtlijsten moet weg. Zij zijn geen probleem maar een oplossing. Waarom zouden we dit heilzame middel niet op een veel breder terrein inzetten?

Zo is Nederland miljarden kwijt aan zijn snelwegen en nog hoor je elke ochtend tientallen fileberichten. Niettemin blijft het aantal auto’s groeien. De oplossing: creëer wachtlijsten door de import te beperken en misschien wel de fabriek in Born ook te sluiten.  Zo zullen veel Nederlanders bij zichzelf bedenken: zal ik me aan zoveel ergernis overgeven? Is die (nieuwe) wagen wel noodzakelijk? Ook op de dealers zal de wachtlijst een gunstige invloed hebben. In plaats van dat zij proberen de klant een zo duur mogelijke auto, geheel volgestouwd met gadgets aan te smeren, kijken zij hem (en haar natuurlijk want de vrouw speelt bij paren een hoofdrol bij de aanschaf van een auto) nog eens diep in de ogen. Dan vragen zij zich af: worden deze mensen wel gelukkiger van zo’n filescheppende benzineslurper, of zijn ze objectief gezien beter uit met de benenwagen?

Het duurt een paar jaar maar dan zijn de files weggesmolten als sneeuw voor de zon.

Op vrijdag 28 september 2012 is een nieuw tijdperk in de Nederlandse geschiedenis begonnen: het tijdperk van de wachtlijsten.

Je zult zien: die professor Johan Polder, daar gaan ze nog hele brede straten naar noemen. Bij mij in de buurt hebben ze al een Polderweg. Daar hoef je alleen maar J. voor te zetten. Zelfs in een crisistijd als de onze is dat betaalbaar.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (31)