4.827
54

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

Reddeloos verloren

Een Duitse badgast die denkt dat hij op zijn luchtbed Londen kan bereiken, die mag geholpen worden, een Somaliër die hetzelfde probeert moet de verdrinkingsdood ondergaan

cc-foto: Maarten

Nederland heeft een goed geoliede organisatie die mensen in nood op zee te hulp schiet: de KNRM. Dat is een vrijwilligersorganisatie die zonder enige subsidie draait want ze willen voorkomen dat de overheid zich gaat bemoeien met hun werkwijze. Dag en nacht staan ze klaar om als het nodig is onder de meest gevaarlijke omstandigheden de zee op te gaan, om te redden wie het anders niet zou overleven. Zonder zich af te vragen om wie het gaat, zoals een arts of verpleger op de spoedeisende hulp ook niet kijkt naar wie er op de brancard ligt. Eerst redden, dan verder kijken.

De KNRM is ooit opgericht om zeelui van een wisse dood te redden maar inmiddels zijn het vooral particulieren die in nood komen te verkeren. Ze drijven af, worden overvallen door slecht weer, krijgen pech of doen gewoon erg domme dingen. De reddingsschepen varen uit, de hulpelozen worden gered. Niemand die roept ‘eigen schuld, dikke bult’. Lees hun nieuwsberichten er maar op na.

De VVD lanceerde het plan om dit soort hulp strafbaar te stellen. Tenminste als de mensen die in nood verkeren een andere huidskleur hebben en een andere nationaliteit. Sorry, je bent in het verkeerde land geboren, je hebt niet de juiste stempels, jij mag niet van de verdrinkingsdood gered worden. Een Duitse badgast die denkt dat hij op zijn luchtbed Londen kan bereiken, die mag geholpen worden, een Somaliër die hetzelfde probeert moet de verdrinkingsdood ondergaan. Wie hem wil helpen moet naar de gevangenis, vinden ze bij de VVD. Zo’n partij is reddeloos verloren zou je denken, maar ook hier komen ze vast weer mee weg.

Lang geleden interviewde ik de kapitein van een reddingsboot. Stoer is onvoldoende om hem te typeren. De verhalen die hij vertelde bezorgden kippenvel en zijn nuchterheid was verbijsterend. Ik vroeg hem wat hem het meest verbaasde. Hij vertelde dat de redders vaak de zee op moeten om zeiljachten en andere pleziervaartuigen op te halen. Je wilt niet weten hoe onvoorbereid ze meestal blijken, zei hij. En er zitten toch wel vaak mensen tussen die dat allemaal vanzelfsprekend vinden. Die menen dat ze er recht op hebben gered te worden. Ook als ze uitgelegd kregen dat de redders vrijwilligers zijn. “Zelfs als we ze vertellen dat we draaien op donaties. Je kunt het je niet voorstellen maar geen cent geven ze, terwijl ze het geld echt wel hebben.”

Ik vond dat zo hemeltergend dat ik het nooit vergeten ben. Na het voorstel van Kamerlid Jeroen van Wijngaarden realiseerde ik me ineens op welke partij bezitters van luxe pleziervaartuigen vaak stemmen.

De KNRM kan overigens altijd donateurs gebruiken. Het VVD-voorstel bewijst weer eens dat je het redden van mensen beslist niet alleen aan de overheid moet overlaten.

Geef een reactie

Laatste reacties (54)