Laatste update 14:31
27.816
161

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Reken maar dat Jesse Klaver achter zijn rug wordt uitgelachen

Een behoorlijke oppositiepartij geeft de regering geen carte blanche

Een behoorlijke oppositiepartij geeft beredeneerde en waar relevant doorgerekende alternatieven voor het regeringsbeleid. De uiteindelijke basis daarvoor is de eigen levensbeschouwing en denkbeelden over hoe een goed ingerichte maatschappij er hoort uit te zien. De partij draagt dat enerzijds uit in het parlement en anderzijds in de samenleving waar ze aanhang probeert te vinden voor haar ideeën. Daarom heeft ze ook altijd goede relaties met pressiegroepen en belangenorganisaties die volledig of gedeeltelijk in dezelfde richting denken.

cc-foto: World Economic Forum

Een behoorlijke oppositiepartij geeft de regering geen carte blanche, zeker niet als ze door de samenstelling van de Eerste en Tweede Kamer haar de meerderheid kan onthouden. Als zo´n partij dan tóch met het kabinet mee stemt, dan doet zij dat van geval tot geval nadat eerst belangrijke concessies zijn verkregen en wezenlijke toezeggingen zijn gedaan. Anders niet. GroenLinks begon dit jaar leuk door samen met PvdA en SP een tegenbegroting te presenteren, maar die blijkt nu in de ogen van GroenLinks leider Jesse Klaver scheurpapier. Hij zal met de regering meestemmen.

Daarmee heeft hij Rutte III in ruil voor niets aan een meerderheid geholpen. De departementale begrotingen zijn veilig. In het Torentje hoeft Rutte niet meer bang te zijn voor de beslissing van Cornelis van Haga, de uitgeworpene, die het kabinet van zijn meerderheid berooft, mocht hij als eenpitter in de Kamer doorgaan.
GroenLinks heeft dat geintje al eens eerder geflikt. Toen Geert Wilders zijn gedoogsteun aan Rutte I introk, zorgde fractievoorzitter Jolande Sap samen met Alexander Pechtold van D66 voor genoeg draagvlak om een heftig bezuinigingsbeleid door te voeren, waarbij de kleine man de rekening voor de kredietcrisis gepresenteerd kreeg. Op dat fundament werd vervolgens het beleid van Rutte II gebaseerd met Diederik Samsom als profeet.

Wat zal Jesse Klaver met zijn steun aan de begrotingen van Rutte III oogsten? Hij krijgt ongetwijfeld lof toegezwaaid van veel mensen die voor het overige liever dood zouden gaan dan ooit op GroenLinks te stemmen. Zijn achterban voelt zich daarentegen in de kou gezet: de onderbetaalde leraren, agenten en verpleegsters, de milieuactivisten, alle mensen die wel de lasten van de crisis droegen maar bij het uitdelen van de baten consequent worden overgeslagen. Zij allemaal. Bij hen krijgt het vertrouwen in de politiek een knauw. Hen zijn knollen voor citroenen verkocht.

Daarom zal GroenLinks in elkaar storten net zoals dat bij de verkiezingen van 2012 gebeurd is. En Jesse Klaver zal het lot van Diederik Samsom delen. En reken maar dat hij achter zijn rug wordt uitgelachen door de machthebbers en de lobbyisten die nu weten dat ze vrij spel hebben.

Naïeve jongeling!


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (161)