1.806
5

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Relatiestress door huishoudelijke taken

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Ongelijke verdeling van de huishoudelijke taken zorgt, voornamelijk bij vrouwen, voor stress

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

In het begin van een relatie is alles rozengeur en maneschijn, maar na verloop van tijd kan er echter iets gebeuren waardoor de relatie wordt ondermijnd. Onderzoekers denken dat het samenhangt met de huishoudelijke taken. Als die niet eerlijk verdeeld zijn kan het spanningen oproepen. Dat blijkt vooral voor vrouwen op te gaan. Het gaat er niet eens zo zeer om wie wat doet, maar het draait allemaal om gelijkwaardigheid.

Zweedse onderzoekers analyseerden vragenlijsten van 723 mensen tussen 1981 en 2007. Daarin werden mensen ondervraagd over school, werk, sociaaleconomische omstandigheden en gezondheid op hun 21ste en hun 42ste.

Op 21-jarige leeftijd hadden mannen en vrouwen ongeveer een zelfde niveau van stress (rusteloosheid, concentratieproblemen, spanning). Tegen de tijd dat ze 42 geworden waren bleek dat bij vrouwen echter te zijn toegenomen, terwijl het bij mannen vrijwel hetzelfde was als toen ze 21 waren.

De verklaring werd gevonden in een ongelijke verdeling van huishoudelijke karweitjes. Als de partners zich echter gelijkwaardig aan elkaar voelden (zelfs als de geïnterviewde vrouwen meer aan het huishouden deden dan hun partner) dan was er geen verschil. Stress van één van de partners heeft gevolgen op het gezin en dus ook invloed op de kinderen.

Laten we vandaag ons leven verbeteren: wie kookt er vanavond? Wie wast er af? En wie bepaalt of we vanavond op TV naar een voetbalwedstrijd kijken of naar een romantische komedie?

Eerder verscheen van Ivan Wolffers: De vrouw als gezondheidspolitie

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (5)