228
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Relatietherapie voor een gezondere samenleving?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Investeren in het gezin als hoeksteen van de samenleving is overbodig als basisbehoeften als voedsel ontbreken

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Volgens heel wat mensen zorgen gezonde gezinnen voor een gezonde samenleving. Met name in christelijke hoek is het idee van het gezin als hoeksteen voor maatschappelijke ontwikkeling sterk geworteld en vanuit die hoek zijn er vaak initiatieven om in gezonde gezinnen te investeren.

Er zijn ook wel wat onderzoeken die dat idee ondersteunen. In de VS zijn er miljoenen dollars geïnvesteerd in onderwijsprogramma´s om gezonde gezinnen te bevorderen. De Bush-regering maakte het gezonde gezin tot centraal thema voor maatschappelijke ontwikkeling in probleemwijken om de streng christelijke achterban tevreden te stellen. Obama veranderde de aanpak niet. 

Inmiddels zijn er onderzoeken naar de resultaten en die laten zien dat het werkelijk zonde van het geld is geweest.

De onderzoekers vinden zelfs dat de programma´s onmiddellijk gestopt moeten worden en dat men de middelen beter moet gaan gebruiken. Het komt onder andere omdat men zich gebaseerd had op oud onderzoek dat gedaan was in blanke middenklasse huwelijken, maar de programma´s waren uiteindelijk bedoeld voor arme afro-Amerikaanse gezinnen. Die zijn wel geïnteresseerd, maar hebben in de eerste plaats geld nodig voor de basisbehoeften. Gewoon geld om te kunnen eten of de kosten om hun kinderen op de overvolle, onderbemande scholen te houden. Dat zijn veel grotere zorgen en maken de aandacht voor of papa en mama wel goed met elkaar omgaan irrelevant.

Als je geconfronteerd wordt met zoveel verschillende grote zorgen dan staat het werken aan een betere relatie gewoon niet op het prioriteitenlijstje. Ideologische ideeën over hoe gezinnen gezond worden zijn misschien ook niet zo´n handig uitgangspunt voor de politiek. Liever geen relatietherapie maar goede kinderopvang.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)