1.425
80

Dichter

Radiopresentator, jurist en in 2009 stadsdichter van Beverwijk

Rem op het conservatisme

Hoe je het ook wendt of keert: je kunt niet terug in wat geweest is

Als ik ingenieur of fysicus was dan had ik een rem op het conservatisme uitgevonden, een pragmatisch antwoord op iets dat duidelijk vooruitgang in de weg staat. Had mijn natuurkundeleraar toch nog gelijk: “Er is een weten, maar er is ook een grijsvlak waar je naar op zoek moet gaan. Kies voor natuurkunde.”

Ik als eigenwijs wilde toch iets sociaals gaan studeren. Ja, dan kom je uit bij de conservatieve leer, natuurrecht en ander ongemakken om in de woorden van het boekenweekthema te blijven.

Ik ben dichter geworden en een dichter is per definitie intellectueel. Je wordt pas erkend als je de klassieken kent. Een conservatieve opvatting bij uitstek, maar ik ben niet bang voor sonnetten, ballades en beginrijm.

Conservatisme: gehechtheid aan het bestaande. Prettig gevoel vasthouden en de dingen die er zijn laten zoals ze zijn. Geen veranderingen, geen nieuwe obstakels. Ik zou de wereld niet willen ruilen voor mijn bammetje jonge kaas. Het is toch heerlijk zo een frisse boterham met de lekkerste kaas van de wereld. Wat de boer niet kent eet hij niet.

Een rem op het conservatisme. Waar gaan we die rem eerst op uitproberen? Als je het over remmen hebt dan is het logisch dat we beginnen bij de auto. Als we de auto laten bij het oude betekent het dat we gewoon aan de olie blijven vastzitten. Olie die we afnemen van stinkrijke sjeiks met 40 vrouwen. Een deugd. 

Het zou toch fantastisch zijn als we allemaal in een elektrische auto zouden rijden die wij elke dag aansluiten op een stopcontact als we thuis zijn. Een betere deugd. 

En zo zijn er nog veel meer voorbeelden van conservatief gedrag dat ons allen belemmert om onze gewoontes in betere gewoontes te veranderen.

Conservatief betekent niet alleen rechts in politiek, maar het gaat verder dan dat. Neem de zucht naar nostalgie van de afgelopen jaren: terug naar het oude Nederland, terug naar het de oude munt, de gulden. Hoe je het ook wendt of keert: je kunt niet terug in wat geweest is. De mensheid groeit, wordt rijper en zo hoort het ook. Nederland is veranderd en zo hoort het ook. Groepen in de maatschappij, zoals vrouwen, zijn geëmancipeerd en zo hoort het ook, 

Of je wil of niet, de tijd zal veranderen. Hoe hardnekkig je ook wilt vasthouden aan je oude gewoontes en principes. De tijd is progressief en gaat nooit achteruit. Een tulp die bloeit, zal nooit meer een bol worden.     

Volg Canan op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (80)