2.388
14

SP-Tweede Kamerlid

Sadet Karabulut (1975) is Tweede Kamerlid voor de SP sinds 2006. Zij is woordvoerder armoedebeleid, integratie en emancipatie. Karabulut is bestuurskundige, voorheen was zij coördinator drugsbeleid in Amsterdam Zuidoost en beleidsmedewerker voortgezet speciaal onderwijs. Ook is ze oud-bestuurslid van de Turkse zelforganisatie DIDF.

Rutte en Blok moeten protesteren tegen G20 in Saudi-Arabië

Als kroonprins Mohammad bin Salman wegkomt met oorlogsmisdaden in Jemen en de moord op Jamal Khashoggi, zijn degenen die dat laten gebeuren medeverantwoordelijk. Rutte en anderen moeten ervoor zorgen dat verantwoordelijken worden gestraft.

Vandaag is het een jaar geleden dat journalist Jamal Khashoggi op gruwelijke wijze om het leven is gebracht op het Saudische consulaat in Turkije.

In eerste instantie ontkende de Saudische kroonprins Mohammad bin Salman enige betrokkenheid. Na wereldwijde verontwaardiging en informatie van de Turkse en Amerikaanse inlichtingendiensten zijn een aantal mensen aangehouden. Het proces tegen de Saudische verdachten vindt achter gesloten deuren plaats.

Hoewel een zeer kritisch VN-onderzoeksrapport is gepubliceerd waarin staat dat hoogstwaarschijnlijk de kroonprins zelf verantwoordelijk is voor de brute moord, is nog geen enkele sanctie tegen hem of de oliestaat getroffen.

Witwasoperatie
Welnee, minister-president Rutte en minister Blok lieten koningin Maxima shinen op het wereldtoneel van de G20 tegenover de Saudische kroonprins. Hoe kan dat? Wij hadden toch waarden? Mensenrechten, persvrijheid en vrouwenrechten enzo. Op dat moment niet. We zagen alleen een wrede dictator met koningin Maxima op de foto.

Het beeld dat onderdeel uitmaakt van de witwasoperatie voor Saudi-Arabië en bondgenoten om vooral private belangen in de olie, business en wapenhandel veilig te stellen. Voor die belangen wordt zo nodig het kwaad omarmd.

2017-05-21 00:00:00 epa05980374 A handout photo made available by the Saudi Press Agency (SPA) shows US President Donald J. Trump (R), US First Lady Melania Trump (R-2), King Salman bin Abdulaziz al-Saud of Saudi Arabia (C) and Egyptian President Abdel Fattah al-Sisi (L) opening the World Center for Countering Extremist Thought in Riyadh, Saudi Arabia, 21 May 2017. President Trump is in Ridayah to attend the Gulf Cooperation Council summit (GCC).  EPA/SAUDI PRESS AGENCY HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Ook de Amerikaanse president Trump doet mee aan de witwasoperatie. Hij heeft weer miljarden aan wapendeals gesloten met Saudi-Arabië. Ieder z’n eigen belang. America first en meer van dat soort nationalistische taal om het volk te misleiden. En de wapenindustrie te verblijden.

Het nieuwe normaal
Deze week heeft de kroonprins gepoogd de laatste bloedvlekjes van zijn witte gewaad te wassen. In een interview geeft hij toe dat hij weliswaar alle verantwoordelijkheid draagt maar hijzelf niet verantwoordelijk is. Want er werken drie miljoen mensen bij de overheid, is zijn gepraat.

Daarmee lijkt de weg geplaveid te worden voor het nieuwe normaal: een journalist in stukken zagen en kinderen vermoorden in Jemen. Als het zo uitkomt. Shinen met een wrede dictator, het nieuwe normaal.

De G20 is voornemens volgend jaar gewoon onder leiding van de Saudische kroonprins in Saudi-Arabië bij elkaar te komen. En als koningin Maxima het goed heeft gedaan, mag minister-president Rutte ook aanschuiven.

Als kroonprins Mohammad bin Salman wegkomt met al deze misdaden, zijn degenen die dat laten gebeuren medeverantwoordelijk. Rutte, Blok en anderen moeten ervoor zorgen dat verantwoordelijken worden gestraft. Zij moeten niet willen deelnemen maar protesteren tegen organisatie van de G20 in Saudi-Arabië.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)