1.849
74

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Rutte en Samsom geven de burger moed

Alles bij elkaar zijn Rutte en Samsom erin geslaagd een hoop rarigheid uit de weg te ruimen

Het viel de oude Kunduz-partijen niet mee om kritiek te hebben op het deelakkoord dat Mark Rutte en Diederik Samsom hebben gesloten. GroenLinks zag het milieu geofferd, het CDA klaagde dat er geen banen van kwamen, terwijl de schuld hoog bleef. D66 zag vooral lastenverzwaringen, schrijft NRC. Dat is gemopper in de marge. Het gaat voorbij aan de kern van de afspraken.

PvdA en VVD hebben tal van voorgenomen maatregelen geschrapt die de bevolking of op zijn minst grote delen daarvan onrechtvaardig, slordig en ondoordacht vindt. De forenzenbelasting is daarvan het duidelijkste voorbeeld: er is geen enkele reden om mensen die op grotere afstand van hun werk wonen daarvoor financieel af te straffen. Dat mensen gestimuleerd moeten worden om dichterbij de zaak te gaan wonen, is een absurde smoes, zeker in het licht van de ruimtelijke ordening in ons land. Die kwaadaardige flauwekul is nu met andere dommigheden zoals die stompzinnige langstudeerdersboete van tafel.

Gratis en voor niks? Nee, want de assurantiebelasting gaat om hoog. Ook niet om van vreugde te dansen en te springen, maar het betreft hier wel een maatregel die bijna iedereen treft en niet een willekeurige categorie van de bevolking. We gaan allemaal de mist in – maar wel voor honderd euro per jáár. Dat is te overzien.

Ander voorbeeld van wat de door Mark Rutte zo beminde Britten praahtig aanduiden als good riddance: die kostbare vitaliteitsregeling, waarbij mensen met geld over 20.000 euro belastingvrij konden sparen. Komt mooi uit, want weinigen zaten  erop te wachten.

Alles bij elkaar zijn Rutte en Samsom erin geslaagd een hoop rarigheid uit de weg te ruimen. Wat zij voorstellen is niet altijd even leuk, maar de pijnlijke maatregelen maken een eerlijke indruk. Daardoor neemt het vertrouwen in de overheid, dat door Kunduz een deuk had gekregen, weer toe.

Rutte en Samsom geven de burger moed. Die gaan we nog hard nodig krijgen de komende jaren.

Het laatste boek van Han van der Horst is: Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (74)