3.600
44

Student

Lasse van den Dikkenberg is student aan de Universiteit Leiden

Rutte moet zijn tijd niet verdoen met de gele hesjes

Ze hebben de premier een warrig document opgestuurd dat aan elkaar hangt van fantastische leugens

cc-foto: Guido van Nispen

Mark Rutte ging deze week in gesprek met de gele hesjes-beweging. Het gesprek liep echter uit op een fiasco voor de premier want de gele hesjes wilde hem niet eens een hand geven. Waar deze beweging dit gesprek overigens aan verdiend heeft is volstrekt onduidelijk. De Facebookgroep telt slechts zo’n 2300 volgers, nog geen derde van het aantal volgers van de groep ‘Culemborgers op Facebook.’ Overigens hoeven we deze toch al niet choquerende cijfers niet al te serieus te nemen. Bij demonstraties van de groep komen nooit meer dan tweehonderd mensen opdagen.

Dat Rutte deze groep wel zo serieus neemt is vreemd. Rutte neemt demonstranten anders namelijk nooit serieus. Toen in maart meer dan tienduizend mensen de straat op gingen om te demonstreren tegen racisme bleef het stil bij de VVD. Dat dit gelegen zou hebben aan de bedreiging aan het adres van Baudet, die door een (inmiddels veroordeelde) activist werd geuit bij de antiracisme demonstratie, is onwaarschijnlijk. De Facebookpagina van de gele hesjes staat immers vol met talloze bedreigingen direct gericht tegen Mark Rutte. In de posts van de afgelopen week is onder andere te lezen: ‘Willen ze oorlog kunnen ze het krijgen maar Rutte er is geen weg terug eerst jouw kut familie’. Een ander lid van de groep reageert enthousiast ‘Idd afslachten die elite idioten, of gaan we wachten tot ze ons afslachten??’

De vraag blijft staan, waarom nodigt Mark Rutte een kleine groep demonstranten uit dat duidelijk alleen uit is op confrontatie terwijl hij de grote maatschappelijke beweging blijft negeren?

Aan de inhoud van de groep zal het niet gelegen hebben. Ze hebben de premier een warrig document opgestuurd dat aan elkaar hangt van fantastische leugens. Het is niet de moeite waard om hier serieus op in te gaan maar een aantal zijn toch zo merkwaardig dat ze wel genoemd mogen worden. In het document wordt bijvoorbeeld beweerd dat er circa 400 landen zijn in de wereld. Dit is meer dan twee keer zoveel als er in werkelijkheid zijn. Verder wordt ons rechtssysteem in het manifest gelijkgesteld met dat van Noord-Korea.

Waarschijnlijk betreft het hier een inschattingsfout van de premier. Het is immers bijna verkiezingstijd en gezien de VVD er niet goed voor staat hoopte Mark Rutte zo misschien nog wat stemmen te kunnen winnen. Als de VVD had opgelet dan zouden ze weten dat dit onbegonnen werk is. De beweging is woest op Mark Rutte, praten willen ze niet, afslachten is een reële optie voor sommige leden.

Het is jammer dat Mark Rutte hier nu zijn tijd mee wil verdoen terwijl talloze stemmen in de samenleving geen gehoor krijgen bij de ‘premier van alle Nederlanders’. Hopelijk heeft Mark Rutte in ieder geval zijn les geleerd. En nu dit voorbij is heeft hij hopelijk tijd voor serieuzere zaken dan ons Noord-Koreaanse rechtssysteem en de circa tweehonderd fictieve landen die door de gele hesjes op het wereldtoneel zijn gefantaseerd.

Geef een reactie

Laatste reacties (44)