410
4

Journalist, publicist

Uitgever en hoofdredacteur van www.amerika.nl

Ryan en Romney voeren samen campagne: nederlaag verzekerd

Hoe moet wel heel raar lopen als Obama niet wordt herkozen

Paul Ryan, de afgevaardigde wiens draconische begrotingsvoorstellen vorige maand door het huis werden aangenomen, voerde afgelopen week samen met Mitt Romney campagne. President Obama zwaaide hen hartelijk toe en begon maar vast de aanval.

De begroting van Ryan biedt belastingverlaging voor de rijken (u had het vast niet geraden) en ontmanteling van belangrijke brede voorzieningen als Medicaid en Medicare, plus honderden miljarden op allerlei andere terreinen. In dat opzicht is er weinig nieuws te beleven: dit is Republikeinse doctrine. Vorig jaar diende Ryan dezelfde begroting in. Het kostte de Republikeinen direct een zetel in New York omdat de kiezers niets moeten hebben van deze plannen die voor 62 procent van de bevolking hogere kosten opleveren. Nog meer ongelijkheid, zegt Obama terecht.

Je zou denken dat de Republikeinen daar iets van geleerd hadden. Maar ideologie is sterker dan ervaring. Al doende hebben de Republikeinen en heeft Mitt Romney aan Obama nog meer materiaal gegeven om in november te winnen – niet alleen in de presidentsverkiezingen maar ook op andere niveaus. Obama hoeft enkel maar te zeggen: kijk naar de belastingplannen voor Romney. Als u die goed vindt, stem op hem.

Gecombineerd met de Republikeinse godsdienstfanaten die vrouwen zich ervan bewust gemaakt hebben met wat voor malloten ze van doen hebben (een Santorum medewerker raadde vrouwen aan om aspirine als voorbehoedsmiddel te gebruiken – klem het tussen je knieën en je wordt niet zwanger) en de Obama campagne hoeft bijzonder weinig te doen. Voeg er tenslotte de Obama gezondheidszorgplannen aan toe en de zaak is beslist.

Hoe het Supreme Court ook oordeelt (en ik sluit niet uit dat Chief Justice Roberts een historisch moment pakt om een stevige meerderheidsbeslissing te forceren – voor een mandaat), ook dat is voor Obama pure winst. Romney kan niet loskomen van zijn eigen Massachusetts plan en zal voortdurend in de problemen zitten.

Verkiezingen zijn nooit zo eenvoudig als ze lijken en er komt vast een moment deze zomer dat Obama in de problemen lijkt te komen, maar het moet wel heel raar lopen als hij niet wordt herkozen. Met zijn allen zullen we net doen of het heel spannend is, of er van alles gebeurt, maar het is jammer voor de deskundigen en het praatcircuit: weinig te beleven dit jaar.
Dit artikel verscheen eerder op de weblog van Frans Verhagen

Geef een reactie

Laatste reacties (4)