1.361
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Samenwerken in relaties: zij blij, hij blij?

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over samenwerken en communicatie in relaties tussen man en vrouw

In een relatie zal je veel moeten communiceren en samenwerken met je partner. Als je dat niet doet gaat het natuurlijk vrij snel mis. Onderzoekers wilden weten of er een verband is tussen samenwerking en stemming, want als de stemming positief blijft, dan is dat de beloning om op de ingeslagen weg door te gaan.

Zoals zo vaak bij zulke dingen blijkt er een verschil te zijn tussen mannen en vrouwen ten aanzien van de gevolgen van goede samenwerking. Maar hoe konden die onderzoekers dan zo’n ingewikkelde vraag bestuderen?

Ze filmden een gesprek tussen man en vrouw over hun leefstijl wat betreft eten en gezondheid. Daarna toonden ze het filmpje aan de mannen en vrouwen en gaven hen de knoppen om er een gevoel bij te geven. Dat analyseerden ze. Zelf denk ik dan dat ze dus eigenlijk niet echt de samenwerking hebben beoordeeld, wel de communicatie.

Maar eerst wat we al over mannen en vrouwen via onderzoek te weten zijn gekomen. Vrouwen communiceren meer dan mannen en mannen vermijden graag conflicten om snel op te kunnen schieten en laten de communicatie afhangen van wat ze bij de partner verwachten. Hier is het cliché: Koopt ze een nieuwe jurk dan wil ze weten wat hij vindt. “Leuk”, zegt hij snel om verder te kunnen, maar zij wil meer vergelijken, doet nog een andere aan en misschien wel nog een andere. Dat cliché even in je hoofd houden als je kijkt naar de stemming van partners als ze iets samen doen.

Wat kwam uit de analyse van die 44 filmpjes en de reacties van de partners erop? In relaties met veel samenwerking en overleg spiegelt de man het gevoel van de vrouw. Zij blij? Hij ook blij. Zij teleurgesteld? Hij ook teleurgesteld. Als in relaties veel wordt samengewerkt is het bij vrouwen juist andersom. Hij heel blij? Zij is geneigd wat sceptisch te zijn.

Zou het komen omdat de vrouw aanvoelt dat hij niet helemaal oprecht is als hij zo positief is, want de kans is groot dat hij dat alleen maar doet om er snel van af te zijn? Dat hebben de onderzoekers niet bekeken, maar ze vermoeden dat het een rol kan spelen.

Als dat zo is heb ik een geweldige suggestie. Zou het uitmaken als een man voortaan zegt: “Ziet er heel leuk uit, maar zou je die andere niet nog eens proberen?” Dan hoeft ze niet te twijfelen aan zijn intentie. Of zouden vrouwen – slim als ze zijn – al snel doorhebben dat het ook een trucje is?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het weetje van woensdag: Honger maakt roekeloos

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)