7.035
44

Journalist / Programmamaker

Hasna El Maroudi (Rotterdam, 1985) is co-founder van Magazine Lilith. Ze is journalist, columnist, programmamaker en presentator. Hasna werkt o.m. voor De Volkskrant, De Correspondent en NPO Radio 1. Ook is ze het presentatiegezicht van de Vers Beton Live show. Eerder was ze redacteur bij Joop.nl. Hasna’s werk is o.m. gepubliceerd in NRC Handelsblad, Trouw, The Huffington Post en Der Spiegel.

Schaf het homohuwelijk af!

En geef homo’s het recht om bloed te doneren

‘Wat een idioot’, het is het eerste dat ik denk wanneer ik lees dat Angela Merkel tegen het homohuwelijk is. Ze is ook héél erg tegen discriminatie, heus. Daarom is een samenlevingscontract voor homoseksuelen wel oké, maar trouwen, ho. Dat kan niet, dat gaat te ver. Ergens moeten we natuurlijk wel een streep trekken. Die gekke homo’s, die moeten niet denken dat ze gelijk zijn aan ons, hetero’s.

Dat Merkel, bondskanselier van Duitsland, tegen het homohuwelijk is, komt niet geheel als een verrassing. Ze is immers een christendemocraat en laten we eerlijk zijn; die blinken niet bepaald uit als verlichte geesten. Maar toch valt het me tegen, dat ze als leider van een grootmacht zulke domme dingen vindt en uitdraagt.

Ook op Twitter reageert men verbolgen, met reacties variërend van ‘dat valt me tegen’ tot ‘goh, mensen komen erachter dat Merkel conservatief is’. Het is ook wel logisch dat men pissig reageert op Merkel en haar partij CDU. Homofobie is immers niet meer van deze tijd. Alhoewel; het komt nog steeds vaak voor, maar de algemene gedachte is wel dat homofobie níet oké is. En als zelfs in het conservatieve V.S. het homohuwelijk – dat woord mag wat mij betreft ook afschaft worden, het is immers ‘gewoon’ een huwelijk tussen twee mensen die van elkaar houden – wijdverbreid geaccepteerd wordt, dan mag Merkel wel even een flinke stap de 21e eeuw inzetten.

Maar niet alleen Merkel, ook wij in Nederland hebben nog een flinke slag te slaan wat dat betreft. Op veel vlakken hebben we geprobeerd om discriminatie tussen ras, sekse of geaardheid te verbannen, maar wanneer het bijvoorbeeld neerkomt op het doneren van bloed worden homo’s nog altijd gediscrimineerd. Homo’s en biseksuelen die seks hebben, of hebben gehad met mannen, mogen in Nederland geen bloed doneren. Het idee hierachter is dat homoseksuelen een grotere kans hebben op hiv, het virus dat aids kan veroorzaken. Maar dat argument gaat allang niet meer op, zegt zelfs bloedbank Sanquin, de verantwoordelijke voor bloedvoorziening in Nederland, na onderzoek. ‘Permanente uitsluiting is niet nodig om de veiligheid van het bloed te garanderen’, aldus Sanquin en de Universiteit van Maastricht in april dit jaar.
Wat eigenlijk nog het meest steekt zijn de simpele voorwaarden die Sanquin op de website heeft opgesteld onder het kopje ‘Wanneer mag je geen bloed geven?’ Met één simpele bulletpoint worden alle mannen die ooit seks hebben gehad met een andere man tot mogelijke aidsslettebakken getorpedeerd.  

als man, ooit seksueel contact hebt gehad met een man

Er wordt niet gevraagd naar de aard van relaties, naar het gebruik van bijvoorbeeld condooms, of naar de hoeveelheid bedpartners. Dan kun je als hetero dus duizend-en-één neukmaatjes hebben gehad, de wereld zonder een pakje condooms op zak rond hebben genaaid, maar dan nog ben je van harte welkom bij Sanquin. Daar zit je dan als homo, met je monogame relatie en je preutse gebruik van condooms ‘want dat ruimt zo lekker op’.
Het College van de Rechten van Mens oordeelde eerder al dat het beleid aangepast moet worden. Gelukkig is ook minister Schippers het daarmee eens. Zij ging aan tafel met het ministerie van OCW, het COC, Sanquin en de Nederlandse Vereniging voor Hemofiliepatiënten om vervolgstappen ‘te bekijken’. Dat is poldertaal voor ‘ik moet nog wat homofoben over de streep trekken’. Dat was inmiddels drie maanden geleden. Zij beloofde binnen twee maanden meer duidelijkheid. Maar die duidelijkheid is eigenlijk niet echt nodig. Twee jaar geleden al werd in de Tweede Kamer een motie aangenomen om bloeddonatie door homoseksuelen voortaan toe te staan. Maar alleen met een beetje babbelen voor de bühne over hoe ‘tolerant’ we zijn – ook zo’n woord dat afgeschaft mag worden – komen we er niet. Dus Schippers, doe wat!

Volg Hasna El Maroudi ook op Twitter

Dit artikel staat ook op Hasna.nl

cc-foto: Daniel

Geef een reactie

Laatste reacties (44)