2.313
10

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Scheiden doet lijden – voor mannen althans

Waarschuwing voor de man: zonder huwelijk eerder dood!

Ivan Wolffers ontdekt: de eenzame cowboy spelen mag stoer lijken, de meeste mannen kunnen het niet aan.

Mannen, hier komt een serieuze waarschuwing. Niet scheiden! Grijp je vast aan je relatie. Je mag denken dat je beter af bent alleen, als je kunt doen wat je wilt en er niet steeds iemand in je buurt is die zegt wat je moet doen, maar het huwelijk is je redding. Dat zou tenminste blijken uit een onderzoek dat laat zien dat de sterftecijfers van ongetrouwde en gescheiden mannen tweeënhalf keer hoger liggen dan die van getrouwde mannen.

Gescheiden mannen hebben overall meer last van kwalen dan getrouwde mannen, van simpele verkoudheden tot kanker, maar de oorzaken van het vroeger doodgaan liggen vooral op het terrein van hart- en bloedvataandoeningen, verhoogde bloeddruk en beroertes. Drank- en alcoholmisbruik komt vaker voor onder gescheiden mannen en ook het aantal zelfmoorden in deze groep is hoger (39 procent om precies te zijn). Gescheiden mannen hebben bovendien tien keer zo vaak psychiatrische hulp nodig dan getrouwde mannen, maar misschien ligt hier het verband wel andersom: mannen die een beetje gek zijn worden vaker door hun partners gedumpt, zodat ze geen geestelijke zorg meer krijgen van hun voormalige geliefde en een echte psychiater moeten zoeken.

Alles welbeschouwd is snel duidelijk dat mannen geen flinke jongens zijn, maar softies, die helemaal niet om kunnen gaan met wat van de mannelijke rol verwacht wordt. De eenzame cowboy spelen, die na elk avontuur weer alleen op zijn paard naar de ondergaande zon rijdt, is geen lolletje. Je betaalt er een stevige prijs voor. Dus blijf bij haar of hem en zorg dat je partner niet zo veel last van je mannelijkheid heeft en zonder jou verder wil.

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Het recht op blote borsten

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

 

 

 

 

 

cc-foto: Melle Bé


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (10)