1.931
6

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Seks blijft een belangrijk onderdeel van spionnenwerk

Orgasme delen bevordert de communicatie

Natuurlijk zijn er belangrijke medische ontdekkingen gedaan de afgelopen 24 uur. Dat bijvoorbeeld de wereld nog steeds bedreigd wordt door een ebola epidemie en dat allerlei geleerden zeggen dat er binnen een jaar een vaccin tegen deze ziekte zal zijn. Maar speciaal voor mensen die een nieuwe relatie beginnen is dit ook wel erg belangrijk nieuws: Na een orgasme zijn mensen geneigd vrijelijk informatie uit te wisselen.

Het persbericht bij de presentatie van het onderzoek luidt als volgt: Orgasmes zijn niet alleen goed voor je seksuele relatie, ze bevorderen ook een goede communicatie tussen mensen.

Het gaat hierbij om het inmiddels zeer bekende hormoon oxytocine, het stofje dat zorgt dat we van elkaar houden, het stofje dat al vrij komt als je hond je vragend aankijkt en dat dus zeker na een orgasme door je bloed heen kolkt. Dat stofje is van wezenlijk belang voor je relatie en zet je aan het praten om na het klaarkomen de intimiteit verder te bevorderen. Oxytocine zorgt voor een lager stressniveau en voor een groter vertrouwen en daardoor vertellen mensen meer aan elkaar, leren ze elkaar beter kennen.

Alcohol en liefde combineren veel minder goed volgens de onderzoekers. Je zegt wel dingen die je niet van plan was los te laten, maar die zijn allemaal oppervlakkig. Bovendien is de kans groot dat je onmiddellijk in slaap valt door de alcohol en dan mis je de intimiteit die zo behoort bij de periode na het vrijen. Niet klaar komen en alcoholgebruik vormen helemaal een negatieve combinatie. Dus uitgaan, je vol hijsen, iemand oppikken en dan vrijen is een recept voor een catastrofe, alleen heb je dat terwijl je ermee bezig bent nog niet door.

Toen ik dit boeiende onderzoek las moest ik onmiddellijk denken aan de film From Russia with Love waarin James Bond met een Russische agente het bed deelt en ze hem daarna van alles vertelt, hetgeen ze moet bekopen met de dood. Ineens besefte ik dat de James Bond films zo vol erotiek zitten en dat wordt niet bepaald door de wens van de producent om een groot publiek te bereiken, maar seks blijkt gewoon een belangrijk onderdeel van spionnenwerk. Onmisbaar om te weten te komen waar de rakketten staan opgesteld.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (6)