32.037
35

Fractievoorzitter Partij voor de Dieren provincie Groningen

Fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de provincie Groningen

Seks met dieren

Seks met dieren is verboden als je er zelf plezier aan ontleent. Waarom mag seks voor fokprogramma's - zodat mensen met plezier een broodje ham kunnen eten - dan wel?

Onlangs zagen we in Rambam hoe een dolfijn door een verzorger werd afgetrokken. In Nederland is seks met dieren verboden. Leonie Vestering, provinciaal fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, deed daarom aangifte van seks met dieren bij de politie.

Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels geoordeeld dat er in dit geval geen sprake was van ontucht. Niet zo verrassend, want seks met dieren is in Nederland aan de orde van de dag: in de veehouderij. Er zijn in Nederland zo’n 1,3 miljoen ‘vaderdieren‘ die aan de wieg staan van onze veestapel. Zij ‘produceren’ gezamenlijk een nageslacht van 30 miljoen biggen, 550 miljoen vleeskuikens, 46 miljoen leghennen en 4 miljoen kalfjes. Het zaad van de vaders wordt door mensen verkregen – door de dieren af te trekken. Zelf mogen ze geen seks hebben met hun soortgenoten.

Zo zijn er in Nederland 1500 fokberen (mannelijke varkens van wie het zaad wordt verkregen) en 6500 zoekberen; zij leven alleen in kale betonnen hokken en worden eruit gehaald om de bronstige zeugen uit te zoeken. Daarna gaan ze direct weer hun troosteloze hok in, want de zeugen mogen niet aan hen wennen. Ze zouden eens zin krijgen om het gewoon met elkáár te doen! Op andere bedrijven wonen de fokberen: eens per week mogen zij op een kunstzeug springen en worden dan afgetrokken door een medewerker.

Bij koeien zijn voortdurend mannen met instrumenten in hun vagina’s aan het prutsen waarbij ze tot aan hun schouder met de arm erin zitten. Ging het aanvankelijk nog om simpelweg insemineren, inmiddels zijn er wegens vruchtbaarheidsproblemen diverse bevruchtingstechnieken die voor de koe steeds belastender worden, zoals de zeer de zeer pijnlijke eicelpunctie waarbij de eierstokken worden leeggezogen met een naald dwars door de vaginawand.

Net als in het Dolfinarium zeggen boeren weleens: onze dieren hebben het prima, anders zouden ze zich immers niet voortplanten. We hebben nu een beeld van hoe die voortplanting tot stand komt: via seksuele aanranding door de mens. Bij het oordeel over het Dolfinarium zal het OM wel overwogen hebben dat er geen beginnen aan is dit als ontucht te beschouwen.

Seks met dieren is wel verboden als je er zelf seksueel plezier aan ontleent. Als je een dolfijn aftrekt of je arm in de vagina van de koe stopt omdat het je een kick geeft, dán ben je verkeerd bezig. Maar het uiteindelijke doel van seks voor fokprogramma’s is óók het plezier van de mens. Het plezier van een broodje ham, een glas melk, dolfijnen die kunstjes doen… Het lijkt erop dat het OM de mensen dit soort kortstondige pleziertjes wel gunt. Ook als dieren daar hun hele leven voor moeten lijden.

Deze opinie is geschreven samen met psycholoog Roos Vonk.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (35)