Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Seks na de bevalling

  •  
27-02-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: de meeste vrouwen zijn er na zes weken weer klaar voor
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Hoe lang moet je na een bevalling wachten voor je weer met seks begint? Wat heeft een arts daarover te vertellen? Daar valt niet zo veel over te zeggen omdat het nog al zal verschillen per persoon. Het zal ook niet verbazen dat mannen daar andere ideeën over hebben dan vrouwen. Wat gebeurt er in de praktijk?
Australische onderzoekers legden dat vast en het blijkt dat de meeste nieuwe moeders zes weken wachten voor ze weer met dat gedoe beginnen. Waar zijn de cijfertjes, want anders geloven we het niet? Het onderzoek onder 1500 vrouwen die voor het eerst een kind kregen laat zien dat 41 procent van die moeders vaginale seks na zes weken weer voorzichtig probeert, 65 procent na acht weken, 78 procent na 12 weken en 94 procent na zes maanden.
Dat laatste is afzien voor papa, maar er zijn natuurlijk ook andere manieren om seksuele intimiteit met elkaar te hebben. Het hoeft niet uitsluitend met dat ding erin en dan heen en weer, zuchten, en klaar.
Vrouwen tussen 30 en 35 jaar waren eerder geneigd weer met vaginale seks te beginnen dan vrouwen tussen de 18 en 24 jaar. Vrouwen die een keizersneden ondergingen, een moeilijke bevalling hadden, ingeknipt moesten worden, begonnen later met vaginale seks dan vrouwen met een volledig ongecompliceerde bevalling. Dat laatste gebeurde echter bij slechts 10 procent van de vrouwen.
Als je zo’n artikel leest is de eerste indruk dat het om seks en gynaecologie gaat, maar bij nader inzien roept het veel meer vragen op. Van de geboorte van mijn eigen zoon herinner ik me eigenlijk vooral dat we in de draaimolen van het leven belandden en met niets anders bezig konden zijn dan met de baby. Luiers kopen, luiers leren omdoen, de baby voortdurend verschonen en slecht slapen omdat de baby huilt.
En als die dat niet meer doet toch op je hoede zijn of hij straks niet toch gaat huilen, flesjes klaar maken, moeders die zich overal mee bemoeien, mensen op bezoek aan wie je alles nog een keer moest vertellen: kortom wennen aan een heel nieuw leven.
Ik denk dat alleen daardoor de hersenen weken lang afgestemd waren op een verandering die veel groter was dan jonge mensen zich voor konden stellen. Daarom vraag ik me af hoe het gaat met de vaginale seks bij moeders die voor de tweede of derde keer bevallen zijn.
En nog iets anders. In Australië ken je nauwelijks thuisbevallingen en is elke bevalling dus klinisch. Zou het kunnen dat als je in de omgeving van een ziekenhuis komt er ook vanzelf meer medisch gesleuteld wordt aan je lichaam? Komt het daardoor dat uit dit onderzoek blijkt dat slechts 10 procent van de vrouwen er maar een bevalling was waar ze ‘niets’ aan hoefden te doen.
Geen tangen, pompen, scharen, infusen, messen..
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige weetje: Pas op! Boeven daten ook online
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.