3.013
47

Impact strateeg en schrijver

Nadine Ridder werkt als impact strateeg voor verschillende opdrachtgevers in de marketing- en reclamebranche. Als activist voor een inclusieve maatschappij is ze actief als schrijver, spreker en lid van Nieuw Amsterdam Raad, een adviesorgaan bestaande uit 45 millennials die verschillende Amsterdamse organisaties adviseert.

SIRE, de toekomst vraagt niet om eenheidsworst

"SIRE maakt exact dezelfde fout als ons onderwijssysteem: het gemiddelde de norm maken en iedereen die daarbuiten valt negeren en dus kleineren"

Deze week lanceerde SIRE haar campagne ‘Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn?’ met als doel opvoeders aan het denken zetten over hoe ze met jongens omgaan.

SIRE is blij dat de discussie is losgebarsten. Maar als ‘jongens’ vervangen zou worden door ‘kinderen’, dan zou de discussie ook zijn opgelaaid maar wel over het juiste onderwerp gaan, namelijk: ‘Is het hedendaagse onderwijs nog geschikt voor kinderen anno 2017?’. We weten inmiddels dat het goed is voor kinderen om buiten te zijn, te spelen en ieder kind als individu te behandelen.

Ik kan bijna niet geloven dat de discussie nu weer gaat over ‘wat is een jongen en wat is een meisje’. Met de opmerking ‘we weten dat iedere jongen en ieder meisje anders is, maar we hebben het over gemiddelden’ maakt SIRE directeur Lucy van der Helm exact dezelfde fout als die aan dit gestandaardiseerde onderwijssysteem ten grondslag ligt.

Namelijk: het gemiddelde de norm maken en iedereen die daarbuiten valt te negeren en dus te kleineren. Op deze manier wordt potentieel talent niet voldoende ontwikkeld en dit heeft een negatief effect op de arbeidsmarkt en onze economie.

We weten dat de huidige arbeidsmarkt in toenemende mate vraagt om eigenschappen als creativiteit, innovativiteit en flexibiliteit. We moeten kinderen leren zich te onderscheiden, origineel te zijn en te blijven bewegen. Dat vraagt om een totaal andere aanpak: het loslaten van de norm en het stimuleren van diversiteit. In gender, in kleur, in religie, in karakter, in meningen, in iedere denkbare vorm.

Kan SIRE daar geen campagne over maken?

Foto: CC Arlington County

Geef een reactie

Laatste reacties (47)