574
5

Sociaal geograaf

Reinout Heijdra is sociaal geograaf. De afgelopen drie jaar is hij werkzaam geweest in het Europees Parlement. Recentelijk is hij begonnen als lecturer international public management aan een hogeschool.

Slecht eten, dat pik je toch niet?

Als eetbaar de maatstaf is dan ligt de lat kennelijk niet erg hoog

Het is goed nieuws dat Albert Heijn uit dozen gaat verkopen. Mits dit betekent dat kostenbesparingen op de kwaliteit van voedingsmiddelen hiermee ten einde komen. Nederlanders zouden uit zelfrespect geen genoegen meer moeten nemen met het huidige disfunctionele voedsel.

Voedingsbodem
Per definitie gaan producenten voor maximale winst, waardoor we al opgescheept zitten met een systeem van zo laag mogelijke productiekosten. Het verwachtingspatroon van de Nederlandse klant zet de prijs verder onder druk; wij zijn gewend aan de lage prijzen voor levensmiddelen, zeker vergeleken met de ons omringende landen.

Gelukkig telt voor de gemiddelde Nederlander niet de kwaliteit maar de smaak van producten. Als lekker de graadmeter is, dan voorziet de markt hier van harte in via goedkope, inferieure vulmiddelen, conserveringsmiddelen en de nodige geur-, kleur- en smaakstoffen.

Oliedom
Exemplarisch en veelzeggend is het gebruik van de term eetbare olie in de voedselindustrie. Als eetbaar de maatstaf is dan ligt de lat kennelijk niet erg hoog. Palmolie is de goedkoopste eetbare olievariant en zit verwerkt in 60% van onze lang houdbare, inhoudsarme voedingsmiddelen. Kwaliteitsvolle olie bevat namelijk veel voedingsstoffen. Deze stoffen zijn niet meer te vinden in de warm geperste, geraffineerde, ontkleurde, ontgeurde en ontslijmde palmolie.

Goedkoop en kwaliteit staan op gespannen voet. Hoe kan het dat de hedendaagse burger uitermate mondig is, maar kritiekloos ten opzichte van de samenstelling van zijn voedsel? Dit is zorgwekkend nu wetenschappelijk onderzoek in toenemende mate de relatie tussen voedsel en welbevinden aantoont. De onkunde van de gemiddelde consument staat haaks op deze kennisrevolutie.

Voedsel is ons fundament en heeft meerdere – voor velen nog onderbelichte – functies. Door te genieten van producten met enkel kwaliteitsvolle ingrediënten die zo vers mogelijk zijn, ben je bijvoorbeeld ook bezig met onderhoud van je lichaam en preventie van ziekten. Er is een mentaliteitsinnovatie bij de Nederlanders nodig om te komen tot dergelijk functioneel eten. De veranderende keuzeafwegingen van de consument die hieruit voortvloeien, hebben direct effect op voedselproducenten.

AH-ervaring
Voeding is een van de weinige zaken is waar je echt controle en invloed over kan hebben als mens. Het biedt een simpele mogelijkheid jezelf naar een hoger plan te tillen. Eerbied voor jezelf zou suboptimale voeding dan ook uit moeten sluiten. Ik gun iedereen zo’n AH-ervaring.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)