Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Slimme bankpas blijkt heel dom

  •  
01-12-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
120 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_49e03402e8.jpg
Dit is de maand om de polisvoorwaarden nog eens kritisch te bekijken. En met cash te betalen
Dom, ingewikkeld en nonchalant. Die drie typeringen kenmerken de manier waarop banken met ons geld omgaan. Trek je conclusie, suggereert Han van der Horst.
Een maandagochtend, twéé nieuwtjes. De Nederlandse Bank maakt bekend dat bepaalde verzekeringsmaatschappijen een stresstest niet hebben doorstaan. Welke dat zijn houdt de beschermster van de financiële stabiliteit voor zich. En de nieuwe slimme bankpas waarmee je contactloos kunt betalen, blijkt zo lek als een mandje.
Een kwaadwillende met de juiste apparatuur kan letterlijk in het voorbijgaan geld van je rekening halen. Die slimme bankpas blijkt een hele domme bankpas. Met een voor betaling geschikt gemaakt mobieltje lukt dezelfde truc. Gijs Boudewijn van de Betaalvereniging Nederland maakt zich niet druk. Zonder pincode kun je maar vijftig euro weghalen, zegt hij, en dat is een ingecalculeerd risico. Het is mogelijk om het bankpasje beveiligen door het in te pakken in aluminiumfolie. En als mensen aannemelijk maken dat geld ten onrechte is afgeschreven, dan volgt vergoeding. Dat je op dezelfde middag ook bij wijze van spreken tien keer vijftig euro kwijt kunt raken, lijkt niet tot Boudewijn doorgedrongen.
Als mensen aannemelijk  maken… Banken ontwikkelen met zijn allen een gevaarlijk product dat uitlokt tot diefstal. En de slachtoffers moeten dan aannemelijk maken dat zij bestolen zijn.
Wie een polis  afsluit – en de voorzichtige Nederlandse burger, risicomijdende als hij is, betaalt zich scheel aan steeds nieuwe verzekeringsproducten – wie dat doet, neemt daarmee een financieel risico want voor je het weet, heb je gekozen voor een maatschappij die bij een nieuwe crisis kopje onder gaat. Of liever gezegd: die neemt een gok. Een ander soort gok neem je met de vernieuwde bankpas of je betaalmobieltje: je hebt kans dat er 25 tot 50 euro verdwenen is waarna ongetwijfeld een lekker ingewikkelde procedure volgt om dit geld terug te halen.
De frivole wijze waarop bankiers, van Knot tot Zalm, kennelijk met het aan hen toevertrouwde geld omgaan, wekt geen vertrouwen. Met andermans leer is het goed riemen snijden, leerden kindertjes een halve eeuw geleden op de lagere school. En de spaarzame burger mag va banque spelen.
Ondertussen blijft de veiligste manier van betalen, die met contant geld. Chartaal geld, zegt de moderne bankier met een beetje een vies gezicht want die heeft liever dat u in die reclame van het ‘klein bedrag, pinnen mag’ stinkt . Daarnaast is december een mooie maand om de polisvoorwaarden nog eens door te nemen. Als u zich met de kerst zit te vervelen bijvoorbeeld. Hoeveel betaalt dat geboefte straks werkelijk uit? En hoe verhoudt zich dat tot wat u al aan premie betaald hebt? Is het in een aantal gevallen niet slimmer om gewoon voor eventualiteiten wat centen apart te leggen? In een oude kous of een spaarvarken.
RTEmagicC_Han_vd_Horst-Mooiste_jaren_van_Nederland.jpg.jpg
Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)
cc-foto: ING

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.