3.306
78

Muzikant, schrijver, componist

Erwin Angad-Gaur (1970) studeerde Kunst en Cultuurwetenschappen in Rotterdam en is schrijver, muzikant en componist. In 2017 verscheen onder het half-pseudoniem Erwin Gaur zijn debuutroman ‘Gardi’.
(Foto gemaakt door Sebastian Beijersbergen)

De sluipende terugkeer van de God der Wrake

Alleen aan herinvoering van de doodstraf, een warme wens van de SGP, wordt vooralsnog nog niet een klein begin gemaakt, zou men cynisch kunnen stellen

In Den Haag werd zaterdag de Mars voor het Leven gehouden: een demonstratie van de Stichting Schreeuw om Leven tegen abortus en euthanasie. De demonstratie werd afgesloten met een stille tocht waarbij 31.000 kinderen werden ‘herdacht’ die volgens de organisatoren in dit land ‘niet geboren mochten worden’.
Tussen 10.000 en 15.000 demonstranten namen deel.

God
cc-foto: Roel Wijnants

Zelfs maar de gedachte aan A7-taferelen ontbraken daarbij. Gelukkig. God zelf leek de demonstranten op de snelweg een moment tegen te willen houden, maar ook hij hield zich rustig met een enkel vlokje natte sneeuw slechts. Een voorbode enkel voor de dagen erna. De christenen mochten stilletjes hun gang gaan.

Heel veel media-aandacht trok de demonstratie niet. Waar 150 anti-Zwarte Piet-demonstranten in Dokkum elk journalistiek medium in het land op de been wisten te krijgen, moesten de sprekers van SGP en CU het voornamelijk van de eigen en de plaatselijke media hebben. Het Reformatorisch Dagblad, Omroep West en Den Haag FM vooral; zij besteedden verreweg de meeste aandacht aan de inmiddels 15e aflevering van de Mars.

Dat heeft iets sneus.
Maar ook heeft het iets gevaarlijks.

Gert-Jan Segers was vol optimisme (met, zo leek het, Vertrouwen in de Toekomst). Vanuit zijn perspectief niet ten onrechte.
‘Er is verandering,’ sprak hij hoopvol, maar bescheiden. ‘In het regeerakkoord is opgenomen dat onbedoelde zwangerschappen zoveel mogelijk voorkomen moeten worden. Tienermoeders krijgen hulp. Ik weet: het is slechts een kleine paragraaf, maar het is een begin.’

Essentiëler is dat het nieuwe kabinet het onmogelijk maakt via de huisarts de abortuspil te krijgen. Iets waar voormalig VVD-minister Schippers zich de afgelopen jaren nog sterk voor maakte.
D66 slikte voorlopig het initiatief wetsvoorstel Voltooid Leven in.
Alleen aan herinvoering van de doodstraf, een warme wens van de SGP, wordt vooralsnog nog niet een klein begin gemaakt, zou men cynisch kunnen stellen.

Waar Thierry Baudet en Geert Wilders telkenmale, luidkeels waarschuwen voor invoering van de sharia, ooit in de toekomst, als de nu 4 tot 5% moslims in Nederland het, door onverklaarbare groei, door rigoureuze radicalisering en massale bekeringen, voor het zeggen zouden krijgen, kruipt Staphorst langzaamaan ons leven binnen. Stilletjes en bijna onopgemerkt. Met onder de arm de God der Wrake. Centimeter bij centimeter slepen zij ons terug de jaren ’50 in.

Het is een ontwikkeling waar toch misschien meer aandacht voor zou mogen zijn.
Die joods-christelijke traditie, weet u wel, waar zo veel waarde aan gehecht wordt; misschien moet men die toch niet te veel en te vaak onweersproken laten ophemelen.


Laatste publicatie van Erwin Angad-Gaur

  • Gardi

    Een korte roman over obsessie, over liefde en de impact van terreur

    Februari 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (78)