Laatste update 20:01
4.855
102

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Het socialisme, die uitvinding van de duivel

En imam Fawaz Jneid is een kind van Satan

“Het socialisme, die uitvinding van de duivel” staat ergens in de reeks De Emancipatie van de Nederlandse Katholieken, door de roemruchte deken R.J. Reijnen, bijgenaamd de Dik. Het is de vraag of zulke uitspraken de aanval zullen overleven die dinsdagmiddag vanuit nota bene de Tweede Kamer op de vrijheid van meningsuiting is ingezet.

socialisme
Fawaz Jneid | Screenshot: YouTube

Aanleiding waren uitspraken van imam Fawaz Jneid tot zijn kudde gelovigen. Volgens Dick Schoof, nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid, zou hij Ahmed Aboutaleb voor afvallige hebben uitgemaakt. De imam, klaagde Schoof, bewoog zich steeds op het randje van de wet. Hij zei net geen dingen waarvoor hij kon worden opgepakt. Dat was jammer, vindt blijkbaar een Kamermeerderheid, daar zou je toch maatregelen tegen moeten nemen. Minister Grapperhaus verdedigde tegenover de volksvertegenwoordiging de vrijheid van meningsuiting, maar verklaarde direct na het debat tegenover journalisten dat hij daadwerkelijk een inperking overwoog. Asscher vroeg onmiddellijk een debat aan: wat zullen we nu krijgen? In de kamer halsstarrig zijn en tegenover de media niet?

Lodewijk Asscher is zelf ook een afvallige. Hij is een verrader van het socialisme zoals hij tijdens zijn ministerschap met daden heeft aangetoond. Zo dat staat er. Dat mag nog. Het is nog niet buiten de wet gesteld. Je kunt het straffeloos opschrijven. Als straks de Jneidwet of de haatimamwet of hoe ze dat gedrocht ook gaan noemen, is ingevoerd, dan wacht de dagvaarding.

De hele kolerezooi hangt vol met camera’s en als je niet op video staat dan ben je verdacht, zoals burgers merken wier alibi ongeloofwaardig wordt geacht omdat zij zich buiten de ogen van elektronische verspieders bevonden. Ze kunnen je volledige telefoonverkeer aftappen. Ze beluisteren en lezen desgewenst alles wat ze van je uit de ether kunnen plukken. Straks komt de sleepwet er ook nog eens bij. Nu gaan ze ook nog eens de vrijheid van meningsuiting inperken. Met een beroep op het terrorisme natuurlijk.

Het wordt imam Fawaz Jneid ernstig kwalijk genomen dat hij er voor terugschrikt door de wet verboden uitspraken te doen. Hij wandelt op het randje maar hij stapt niet in de afgrond. Net zoals Wilders, die tekeer gaat tegen de islam en niet tegen de moslims. Hij blijft binnen de grenzen van de wet. Dan deugt die wet niet, aldus een Kamermeerderheid.

Laten we eens even kijken wat die Fawaz Jneid zo ongeveer predikt: hij vervloekt de democratie en de libertijnse levensstijl in Nederland. In plaats daarvan wil hij een theocratie vol ge- en verboden waar alles wat het leven aangenaam maakt buiten de wet is gesteld. Hij predikt een sinistere God. Het is het Reformatorisch Dagblad in het kwadraat, misschien wel het zestienvoudige. In Saoedi-Arabië en Iran kun je zien wat er gebeurt, als types zoals hij de boel onder controle krijgen.

Is het dan niet merkwaardig dat je om hem en zijn denkwereld te bestrijden, methodes toepast die rechtstreeks ontleend zijn aan zijn gedachtengoed? Als de aanhangers van Fawaz Jneid aan de macht komen, is het snel afgelopen met de vrijheid van meningsuiting. Het is dan geen goed idee om het pad vast voor hem te effenen zoals die door de waan van de dag verblinde Kamermeerderheid blijkbaar wil. De burgers hebben al genoeg vrijheden opgeofferd. Ze hoeven niet ook nog eens een slot op de mond te krijgen omdat een Kamermeerderheid is geschrokken van een of andere imam.

Burgemeester Aboutaleb heeft Fawaz Jneid in korte bewoordingen afdoende van repliek gediend. Voor het overige is het aan de diensten, die beroemde diensten, om zijn preken te volgen en te archiveren, om uit te zoeken wat zijn leerlingen en aanhangers allemaal in hun schild voeren en om tijdig op te treden. Het antwoord op bedreigingen van de democratie is méér vrijheid en een betere controle op wat de vijanden van die vrijheid doen. Niet het inperken daarvan.

En verder: laat die man lullen. Je moest eens weten wat een vloekredenen en tirades er allemaal van Nederlandse kansels zijn verkondigd in de afgelopen eeuwen. Fawaz Jneid past in die traditie. Haat preken is des polders. En met zijn verwrongen onwetenschappelijke en antihistorische interpretatie van de Koran is imam Fawaz Jneid geen kind van God maar een zoon van Satan. Je ruikt de sulfer die uit je iPhone dampt als je zijn preken volgt.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (102)