8.207
117

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De SP maakt een grote vergissing

De partij zal worden geframed als een rode monarchie

Foto: ANP

Lilian Marijnissen heeft ongetwijfeld genoeg van haar vader geleerd om met kracht leiding te kunnen geven aan de Kamerfractie van de SP. Toch is het een grote vergissing geweest om haar die functie toe te delen. Hoe ziet dit er immers uit? Een tussenpaus heeft op de boedel gepast terwijl de kroonprinses werd voorbereid om haar vader te zijner tijd op te volgen.

Dat moment is nu. Er zit een nieuw kabinet met een zwakke basis in de Tweede Kamer. Rutte III heeft zich in de voet geschoten door maatschappelijke knelpunten min of meer te negeren, terwijl aandeelhouders in het buitenland een miljardencadeau krijgen. Over een paar maanden volgt de eerste afrekening door een verbitterd electoraat als de Nederlanders voor de raadsverkiezingen naar de stembus worden geroepen.

De jonge koningin heeft een paar maanden om zich te profileren omdat de paladijn, die als tussenpaus optrad, precies op het juiste moment het veld ruimt. Dit alles gebeurt op een persconferentie met een geen-vuiltje-aan-de-lucht-karakter.

Het is prijsschieten voor de andere partijen die de hete adem van de SP in de nek voelen. Dat zal ook onmiddellijk gebeuren. De vergelijkingen met de dynastie van Kim il Sung in Noord Korea zullen niet van de lucht zijn. En met Assad, die ook zijn vader opvolgde. Het zal de SP niet meevallen deze smet op het blazoen uit te wissen, ook al is het waarschijnlijk echt zo dat Lilian Marijnissen het natuurtalent in de fractie is.

Dit had nooit mogen gebeuren. In ieder geval niet nu al. Het is wel eens vaker in de Nederlandse politiek voorgekomen dat zonen in de voetsporen van hun vader traden. Dat kwam voor in de familie Heemskerk, bijvoorbeeld, vader en zoon waren allebei premier maar wel voor een andere partij en met een grote periode ertussen. Over de familie Drees valt een vergelijkbaar verhaal te vertellen. Hoe dan ook, als je je vader op wil volgen als politiekleider van een partij, dan zal je uitvoerig moeten aantonen dat dit te maken heeft met gebleken talenten en grote eigen ervaring. Dat krijgt Lilian Marijnissen nooit voor elkaar met een half jaar ervaring in de Tweede Kamer. Men (of de arbeidersklasse) had van vader en dochter meer politiek instinct mogen verwachten. De SP zal nog lang last hebben van het frame dat ze niet meer is dan een familiebedrijf en een rode monarchie.

De straf voor ongeduld is zwaar.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (117)