1.847
88

Kamerlid PvdA

Roelof van Laar is directeur van stichting Stop Kindermisbruik, die strijdt tegen kinderprostitutie. Hij is woordvoerder Wonen van de PvdA in de Leidse Gemeenteraad. Van 2006 tot 2010 was hij woordvoerder werk en inkomen. Voor de komende verkiezingen staat Van Laar op plaats 43 van PvdA kandidatenlijst

SP wil PvdA2 worden

Terwijl de PvdA zich weer als links profileert, proberen Marijnissen en Kox die partij nu rechts in te halen

Jan Marijnissen en Tiny Kox hebben een nieuw plan voor de SP. Regeringsdeelname is eerste prioriteit. Voor ministersposten of zelfs het premierschap willen ze overal over praten. De pensioenleeftijd, het ontslagrecht en marktwerking in de zorg, niets is heilig meer. Er moet zelfs een nieuwe naam komen. Misschien is PvdA2 een goede naam, want met de nieuwe strategie gaat de SP precies doen wat het de PvdA altijd verweten heeft.

De SP moet niet langer een socialistische strijdorganisatie zijn, maar een sociaaldemocratische partij, aldus de partijtop. Tiny Kox en Jan Marijnissen, die al meer dan 30 jaar de partij besturen, zetten nu de laatste stap in de metamorfose die de SP de afgelopen jaren heeft ondergaan: van activistische tegenpartij tot middenpartij die koste wat kost wil regeren. Vandaag gaan ze nog een stapje verder: de naam van de SP moet ook veranderd worden. Misschien in de ‘Sociale Partij’, omdat socialistisch mensen afschrikt.

Ouder
De Tiny Kox en Jan Marijnissen van 30 jaar geleden zouden zichzelf waarschijnlijk niet herkennen. Zij zijn er in geslaagd al die jaren de touwtjes in handen te houden en de partij is samen met hen ouder en gematigder geworden. Nu zij zestigers zijn is het blijkbaar tijd om de laatste restjes socialisme te begraven.

Snelweg
De SP heeft nu wethouders in het hele land en ook in twee provincies bestuurt de SP. In Leiden vormen ze samen met de VVD, het CDA en D66 een coalitie. In de vorige periode stapte de SP uit een linkse coalitie vanwege een tramlijn door de binnenstad. Nu hebben ze ingestemd met een snelweg vlak langs een woonwijk. Tijden veranderen.

Tevreden
Terwijl de PvdA zich weer nadrukkelijk als links profileert, willen Marijnissen en Kox de PvdA rechts inhalen en zich zo in het politiek midden nestelen. Het meest opvallende is dat de leden en de kiezers van de SP Kox en Marijnissen blijven volgen. Er lijkt nauwelijks discussie te zijn over de koers. Geen vernieuwingsbewegingen of roerige partijcongressen bij de SP. Wat ledendemocratie betreft lijkt de SP in niets op de PvdA. Toch blijven ook de kiezers tevreden. De SP lijkt zelfs de grootste partij te kunnen worden. 

PvdA2
De vraag is natuurlijk hoe lang dat nog duurt. Het imago van de partij, dat in de afgelopen jaren zorgvuldig is opgebouwd, zal de partij nog een paar jaar goed doen. Daarna zal het beeld van meeregerende middenpartij toch de overhand krijgen. Dan zouden er maar zo een paar strijdlustige dertigers op kunnen staan die de SP van links gaan bestrijden. Eigenlijk is de SP dan pas echt de PvdA2. 

Geef een reactie

Laatste reacties (88)