3.424
6

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Sperma is meer dan je denkt

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Wat doet sperma nog meer?

Het is even een moeilijk onderwerp voor de zaterdag, maar onderzoekers hebben uitgevonden dat sperma onverwachte effecten op het lichaam van de vrouw heeft. Ik bedoel natuurlijk niet dat ze er alleen zwanger van kan worden, maar ook blijkt dat sperma zenuwstelsel van vrouwen bevordert bij de timing van de eisprong.

Er zijn twee mechanismen rond de eisprong. De ene is een maandelijkse eisprong. Spontaan noemen biologen dat omdat er niets voor hoeft te gebeuren. Het gebeurt min of meer vanzelf. En bij de tweede soort gebeurt het als dieren seks hebben.

Bij kamelen en konijnen. Biologen dachten dat het door de seks zelf komt, maar sperma, dat voor 5 procent uit zaadcellen bestaat blijkt bepaalde stoffen te bevatten die bij dieren zoals kamelen en konijnen een eisprong oplevert. Dat werd ontdekt toen lama´s met sperma werden geïnjecteerd.

De zoektocht naar welke stof dat zou kunnen zijn kwam op gang en na het selecteren en elimineren van alles wat er in zo´n klodder zit. Het bleek dat het uiteindelijk helemaal geen mysterieuze nieuwe stof was, maar Neurale Groei Factor (NGF) te zijn: een stof die al bekend was. Voor de onderzoekers opende dat een heel perspectief, want NGF is dus een stof die als een hormoon door het lichaam van een vrouw reist en de vruchtbaarheid bevordert.

Dat geldt ook voor mensen. Niet zozeer door een eisprong op gang te brengen, maar door het laten vrijkomen van zwangerschap bevorderende hormonen.

Ik heb weer wat geleerd. Sperma is geen viezigheid die je na het 
vrijen met een doekje wegveegt, maar een magische stof vol ongekende 
mogelijkheden.

Het weetje van vrijdag nalezen: Troost in de fles
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (6)