4.117
146

Jurist, econoom

Jurist, econoom en studentenactivist in ruste. Sociaal democraat uit Deventer, neergestreken in Brussel.

'Nivelleren is een feestje, maar je moet eerst wel zelf de slingers ophangen'

Spreek je uit! Positief Links of Negatief Rechts?

Het wordt tijd dat de zwijgende meerderheid spreekt

cc-foto: Michael Pardo
cc-foto: Michael Pardo

Negatief Rechts overheerst de media, geholpen door het vluchtelingendebat. Een PVV-aanhanger schreeuwde ‘daar moet een piemel in’ en ‘jullie verdienen het verkracht te worden’ tegen Nederlandse vrouwen. Vrouwen die het waagden om te demonstreren tegen de politieke kaping van ‘Keulen’ door Geert Wilders. Geert wil nu alle mannelijke vluchtelingen zonder proces opsluiten in asielzoekerscentra en pepperspray uit de Nederlandse Wapenwet halen zodat deze vrij in omloop kan worden gebracht.

Want tja, zo bescherm je onze vrouwen. Zo hanteer je onze Nederlandse normen en waarden. Zo hanteer je joods-christelijke en humanistische tradities. En dat snapten die demonstrerende feministen niet. Daarom riep de PVV-stemmer dat de vrouwen ‘vies’ waren en nog veel meer. Met zijn kleine zoon op de arm. Jong gedaan, oud geleerd.

Zelfs andere Negatief Rechts-kopstukken wordt het teveel. Geen Stijl-journalist Castricum bevroeg Wilders opeens kritisch: ‘U wilt dus gewoon mensen vastzetten zonder dat ze iets gedaan hebben? Zonder dat we weten of ze iets misdaan hebben, voordat ze berecht zijn, gewoon vastzetten? Dat is toch een beetje lachwekkend? Dan heet je Partij voor de Vrijheid, en dan ga je mensen opsluiten ook maar zonder dat ze iets gedaan hebben?’ … ‘Dat kan toch niet.’ Op Twitter ging een geniale tweet rond: “Goed dat Wilders wil dat pepperspray in Nederland uit de wapenwet gaat. Net als in Duitsland, waar er daardoor nooit aanrandingen zijn”. Dit venijnige berichtje bewijst dat steeds meer mensen voelen dat Wilders’ voorstellen volstrekt ridicuul zijn en daarmee Nederlandse waarden als ‘naastenliefde’ en ‘onschuldig tot het tegendeel bewezen’ juist de prullenbak ingaan. Ze voelen dat deze plannen puur symbolisch zijn, niets oplossen, maar zowel minderheden als ‘Nederlandse waarden’ ernstig schaden.

Toch domineert Negatief Rechts de media en de peilingen. Tussenstand bij De Hond: de PVV op 42 zetels. Wilders waarschuwt voor een revolte als hij geen premier wordt. Hopelijk een geweldloze opstand, alleen kan hij dat niet garanderen. Helaas. Maar geweld zou volgens Wilders de schuld zijn van de meerderheid die de PVV zou uitsluiten. Het volk kan dit gewoon niet accepteren. Aangesproken op mogelijke consequenties van deze woorden, slaat hij populistisch om zich heen door een parallel te trekken met Pim Fortuyn. Tegenover het bezorgde verzoek om de geest in de fles te houden, zet Geert dat de kogel weer van links komt. Zo schiet hij de vraag om een inhoudelijke discussie af. ‘Huilie-huilie’ gedrag zou Wilders zelf zeggen.

Maar er gloort hoop aan de horizon. Want hoewel Negatief Rechts media en peilingen domineert, domineert Positief Links gedachten en werkelijkheid. Kijk om je heen! Bijna driekwart van de Nederlanders is bereid om oorlogsvluchtelingen op te vangen. Duizenden Nederlandse vrijwilligers helpen vluchtelingen met hun huisvesting, taal en integratie. Er worden geruisloos meer AZC’s en noodopvanglocaties bijgebouwd dan luidruchtige demonstraties kunnen verhinderen. In Nederland is de ´zwijgende meerderheid´ – een term uit de beroemde speech van Nixon uit 1969 – ‘Positief Links’ in zijn denken, dromen en doen. Alleen komt die ‘redelijke’ meerderheid niet aan het woord en wordt niet gehoord. Ze scheldt te weinig.

Dit verschil tussen de werkelijkheid en het mediabeeld voorspelt wel dat we aan de vooravond staan van een democratisch gevecht. Tussen Conservatief en Progressief. Tussen Schreeuwers en Zwijgers. Tussen Radicaal en Redelijk. De Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017 worden beslist op de strijd tussen Negatief Rechts en Positief Links. Negatief Rechts staat voor de schreeuwende minderheid, die enkel symbolische oplossingen roept en herhaalt dat vroeger alles beter was. Positief Links staat voor de zwijgende meerderheid, die steeds probeert echte oplossingen te bedenken wetende dat niet alles kan blijven zoals het is. Die zwijgende meerderheid stuurt Nederland door haar acties nu al aan.

Maar nu is het tijd dat die zwijgende meerderheid spreekt. Waarom laten we de schreeuwers de stemming in ons land, stad of dorp kapen? We gaan geleidelijk grenzen over, wat slecht zal uitpakken voor ons allemaal. Overschreeuwen werkt niet. Het enige dat Positief Links kan doen is met rustige stem echte oplossingen blijven zetten tegenover de schijnoplossingen. Ja, we voelen de angst die ontstaat over het nieuwe AZC om de hoek. Ja, we begrijpen de zorgen over hoe we die grote groep oorlogsvluchtelingen succesvol gaan integreren. Maar ja, we snappen ook dat een mens na 2 jaar tevergeefs wachten in erbarmelijke omstandigheden op de vrede in zijn geboorteland wil doortrekken naar een hoopvollere bestemming. Dus moeten we werken aan perspectief voor onze burgers én de oorlogsvluchtelingen. Positief Links pakt deze uitdaging op. Vanuit een progressieve inslag: hoe kunnen we deze situatie omzetten in kansen? Hoe kunnen we solidariteit met oorlogsvluchtelingen omzetten naar meer Nederlandse welvaart?

Die Positief Linkse ideeën zijn er genoeg, maar deze ideeën moeten zich ontwikkelen, bediscussieerd worden en een podium krijgen. Moeten we ontwikkelingssamenwerking een impuls geven, zodat de landen buiten Europa aantrekkelijker worden voor vluchtelingen? Moeten we economische vluchtelingen sneller scheiden van oorlogsvluchtelingen om barmhartig te kunnen blijven voor al die Syriërs die vluchten voor oorlog? Moeten we vluchtelingen een taalcursus en scholing bieden zodat ze eerder kunnen werken en geld verdienen om de druk van de vergrijzing op onze verzorgingsstaat te verlichten? Die discussie wil Positief Links voeren, digitaal en fysiek.

Eerlijk is eerlijk, niemand heeft kant-en-klare oplossingen voor een ongemakkelijk vraagstuk als de vluchtelingencrisis. Maar het begint bij een positief debat over echte oplossingen. Dat wordt de politieke strijd in het komende jaar. Die gaat niet tussen het volk en de politieke elite. Die gaat tussen de zwijgende meerderheid en de schreeuwende minderheid. Tussen oplossen en wegkijken. Tussen solidariteit en egoïsme. Tussen hoop en angst.

Dus tussen Positief Links en Negatief Rechts. Daarom is het tijd dat de zwijgende meerderheid spreekt. Waarom moeten we de stemming in Nederland laten kapen door schreeuwers? Het vraagt alleen wat minder angst en wat meer moed. Het vraagt om door te gaan met echte oplossingen bedenken. Het vraagt om te blijven geloven in eigen kunnen en dit door te vertellen. Het vraagt om met opgeheven hoofd te gaan stemmen in maart 2017. Zo gaat Positief Links doen wat zij altijd doet: doorzetten op redelijkheid, zonder geschreeuw en radicalisme, en Nederland beter maken.

De enige vraag die jij je moet stellen is: wil je leven in het land van de schreeuwers of in het land van de mensen die (nu nog) zwijgen? Spreek je uit! Positief Links of Negatief Rechts?

Vind je dit een goed Positief Links idee? Bespreek het met je vrienden en we zorgen samen dat het op de politieke agenda komt en werkelijkheid wordt. Volgende week schrijft Positief Links over het invoeren van een cooling off periode voor Nederlandse politici.

Wimar Bolhuis, Kim de Jong, Gerard Oosterwijk en Wouter Welling zijn de oprichters van de politieke startup Positief Links

Geef een reactie

Laatste reacties (146)