Dit land kent grote problemen: om te beginnen zijn dat de langzame maar structurele verarming van de lagere middenklasse en de mensen daaronder aan de ene kant en de verschrikkelijke woningnood aan de andere
Elk nadeel heb zijn voordeel, zei Johan Cruyff. Veel grote bedrijven zijn door de crisis van 2008 beschadigd maar hebben tegelijkertijd van de nood een deugd gemaakt door de positie van hun personeel ernstig te verzwakken. Ze vervingen zoveel mogelijk vaste banen door flexwerk. Nog liever besteedden zij het uit aan zogenaamde zelfstandigen zonder personeel. Dat wist bijvoorbeeld Post NL voor elkaar te krijgen. Je koopt zelf een bestelwagen. Je krijgt een wurgcontract om pakjes te bezorgen. Je hebt de nadelen van het vrije ondernemerschap met de nadelen van een flexibele baan.
Dat is de voornaamste reden waarom de winsten al jaren wel stijgen maar de lonen niet. De meest spectaculaire slachtoffers hier van zijn de twintigers. Zij worden door de nieuwe realiteit ernstig gefrustreerd in het waarmaken van hun idealen: een vast inkomen en dan in een eigen onderkomen met je partner gelukkig zijn. Ze blijven in plaats daarvan noodgedwongen veel langer bij hun ouders terwijl ze van flexbaantje naar flexbaantje hoppen.
De huidige woningnood – ongeveer net zo erg als in de jaren vlak na de oorlog als je naar de wachttijden voor een sociale huurwoning kijkt – voorkomt dat ze een eigen onderdak kunnen vinden. De huren in de vrije sector zijn onbetaalbaar. Een koopwoning krijgen ze niet want de bank verstrekt geen hypotheek aan mensen zonder vast inkomen. De prijzen daarvan zijn trouwens ook door het plafond geslagen. Eigenlijk kom je als twintiger alleen maar aan een woning als papa en mama je de ton cadeau doen, die zij in gunstiger tijden bijeen hebben gespaard.
Zo neemt de sociale ongelijkheid toe. Je moet met een gouden lepel in de mond geboren zijn of anders is de start van je leven een hordenloop vol struikelingen. Kinderen van ouders uit de lage middenklasse en daaronder zijn extra gehandicapt omdat zij zich voor een behoorlijke opleiding net zo behoorlijk in de schulden moeten steken.
Over een jaar of wat komen de ouderen aan de beurt voor de zoveelste knip- en scheerbeurt omdat de pensioenfondsen te weinig robuust zouden zijn. Let wel, de senioren die een tonnetje aan hun kinderen kunnen geven zijn de grote uitzondering, niet de regel.
Het UWV juicht omdat sinds 2015 15.000 bijstandsmoeders zich aan de armoedeval hebben ontworsteld, zoals de Volkscourant het formuleert. Het komt allemaal door Lodewijk Asscher, die destijds als minister van Sociale Zaken werken ‘lonender’ heeft gemaakt. Lonend maken betekent niet meer geld betalen. Lonend maken betekent snijden in de sociale voorzieningen zodat uitkeringsgerechtigden met de rug tegen de muur worden geplaatst en elk klotebaantje moeten accepteren. Asscher deed dat door enkele subsidieregelingen voor laagstbetaalden af te schaffen. Die 15.000 bijstandsmoeders zijn waarschijnlijk toegetreden tot de groeiende scharen werkende armen. Wees er maar trots op.
Dit land kent grote problemen: om te beginnen zijn dat de langzame maar structurele verarming van de lagere middenklasse en de mensen daaronder aan de ene kant en de verschrikkelijke woningnood aan de andere. Deze problemen worden door de politiek grotendeels genegeerd.
Een derde probleem is de klimaatcrisis. Die staat wel hoog op de agenda maar de tot nog toe gepresenteerde oplossingen versnellen het verarmingsproces aan de onderkant van de samenleving. Dat komt door strafbelastingen om afstappen van het aardgas ‘lonender’ te maken en de privatisering van deze algemeen maatschappelijke kwestie: je moet zelf de extra kosten voor de energie-omslag betalen, al dan niet uitgesmeerd door een systeem van zogenaamd goedkope leningen die je weer terugverdient.
In de praktijk zal het erop neerkomen, dat alleen de rijken het privilege behouden om op grote schaal CO2 aan de atmosfeer toe te voegen. Zij immers kunnen die strafbelastingen gemakkelijk betalen. Daarom zullen zij ook in tegenstelling tot de minder fortuinlijke burgers naar hun bestemmingen blijven vliegen.
Ondertussen worden vakbonden steeds meer seniorenclubs omdat de twintigers zich niet tegen het hun aangedane onrecht organiseren. Ze laten zich met verve en overtuiging tegen elkaar uitspelen.
Uiteraard leidt dit alles tot onvrede en agressie. Wie zijn van dit alles de schuld? De elite, de moslims, de Polen, Roemenen en Bulgaren. De elite, Guy Verhofstadt en Jean-Claude Juncker die dronken door Brussel zwerft. Het lukt leidende politici, geholpen door een deel van de media, heel aardig om de publieke aandacht af te leiden van de werkelijke problemen waarmee dit land worstelt.
De huidige situatie is alleen lonend voor grote bedrijven. Mkb’ers, zzp’ers en werknemers betalen het gelag.
Dit heeft een belangrijk gevolg. Het is voor die bedrijven niet ‘lonend’ genoeg om groot in te zetten op innovatie. Het gaat zo ook wel. Je kunt het aan de landbouw zien – zowat de belangrijkste Nederlandse exportsector – die het alleen maar kan volhouden door de import van goedkoop personeel. Dat is een zwakke basis. Allerlei bolleboffen geven hoog op van de kenniseconomie maar daar komt in Nederland niet echt veel van terecht. Je hebt die hub in Eindhoven rond afsplitsingen van het zwaar gekortwiekte Philips maar daar blijft het wel een beetje bij. Dat is te weinig voor een land met achttien miljoen inwoners.
Zonder forse loonsverhogingen zal die innovatie er nooit komen. Het gaat immers zo ook al. Zo lang de aandeelhouder maar zijn dividenden krijgt, is de positie van de ceo ijzersterk.
Dan glijdt Nederland langzaam maar zeker af naar de positie van een lage lonenland met grote maatschappelijke tegenstellingen. Dat zal niet van de ene op de andere dag gebeuren. Daar gaan decennia mee heen. Toch is de kans groot dat we na de gouden jaren van 1950 tot 2008 op de drempel staan van een nieuwe eeuw van verval.
Maar we hebben het liever over moslims en teveel aandacht voor de ramadan op de NPO.
De eeuw van Van der Horst wordt geen eeuw maar wordt tenminste eeuwen. Het wordt geen ondergang maar een verpaupering van beschavingen. Vergelijk het met het rijk van de Farao. Enkele absolute machthebbers, een grote kliek daaromheen, een legioen middenklassers en dan de paupers.
De absolute top en de pauperklasse worden op dit moment gevormd.Er is in Nederland maar één politieke partij die daar oog voor heeft. Ze is door de gevestigde orde konsekwent buiten de macht gehouden en wordt er standaard van beschuldigd dat ze zich onttrekt aan de macht.
Blijkbaar geeft de overgrote meerderheid de voorkeur aan partijen die al decennialang het cement uit de samenleving halen. Waarschijnlijk omdat die meerderheid geen benul heeft van wat er gaande is.
Bert de Vries
Of ze zijn alleen maar met zichzelf bezig en veel uiterlijk vertoon, image, uitstraling! We zetten gewoon muren tussen de verschillende wijken en mensen, waarom je druk maken over de ander; 'verschil moet er zijn'.
Er zijn nu eenmaal grenzen Bert! Ach wacht, wat zeg ik nu?
Eens behalve dat we de drempel al even over zijn.
De ene nieuwe miljonair en miljardair tegen de andere geboren miljonair/miljardairs; "Waar heeft die van der Horst toch over? Dit wordt de eeuw van ongekende vooruitgang in de welvaart en eindelijk verlossing van de heksenjacht op ons rechtmatige deel door belasting er over te willen heffen of van die andere rare ideeën van 'links'. Waarschijnlijk zullen eindelijk de eerste mensen boven de armoedegrens van een Biljoen gaan komen binnenkort en kunnen we ons eindelijk eens onttrekken van dat miezerige armlastige miljardairs leven."
Ik denk dat het meer tijd wordt dat politieke partijen eens gaan leveren. Dat stoorde me gisteren ook aan het debat. Het zijn allemaal praatjes. De SP en de PVV doen alsof ze het alternatief zijn. Maar lopen al decennia lang aan de zijlijn te brullen. De middenpartijen praten al vijf jaar over dat de mensen het moeten gaan voelen. Dat het beter gaat. Het blijft maar bij woorden.
Het is op dit moment een kwestie van politieke wil. Het is belangrijk dat de vijf of zes partijen die waarschijnlijk de beslissingen gaan maken nu eens de juiste beslissingen gaan nemen. Het eigen risico moet fors lager. De energie rekening kan omlaag. De koopkracht kan ook fors omhoog. Er kan geld naar de collectieve sector.
De nederlaag van de PvdA in 2017 was wat dat betreft een goed voorbeeld voor andere partijen. Ga nu eens leveren. En dan vooral de middenpartijen. De tijd van aan kloten is voorbij. De tijd van op je lauweren rusten is ook voorbij. Voor 2020 kunnen op verschillende fronten verbeteringen komen. Lever het nu eens.
@ Sonic
Jij schrijft: Ik denk dat het meer tijd wordt dat politieke partijen eens gaan leveren.
Ik vraag mij af wat jij nou geleverd wil hebben? Je weet dat vrijwel iedere Nederlanders iets anders wil. Hoe kun dan van partijen een levering vragen? Ik snap wel je zorg, denk ik. Maar denkend langs deze lijnen kom je nergens, in ieder geval niet tot iets wat een op alles passende oplossing is.
Persoonlijk, maar ik ben cynicus, denk ik dat aankloten per definitie de uitkomst is. Dat dan nog in de hoop dat er zoveel verstand is dat de allergrootste klippen en volstrekt idiote misstappen voorkomen kunnen worden. Blijkens de Brexit, het oplaaiende Noord Ierse conflict, het racisme en antisemitisme in Frankrijk, de wensen van de gele hesjes, is er zat dat iedere Nederlander en iedere Europeaan enorme schade kan toebrengen.
Kortom wat wil je? Geluk? Oneindige rijkdom? Lieve buren? Eeuwig leven? Of een nieuwe fiets? Zeg het even en ik kijk in mijn glazen bol.
“Dan glijdt Nederland langzaam maar zeker af naar de positie van een lage lonenland met grote maatschappelijke tegenstellingen.”
Dat is inderdaad een reëel toekomstperspectief voor Nederland en voor de meeste westerse landen die rijk zijn geworden aan hun imperialistische roof van de wereld.
Met globalisering zijn een deel van productielijnen verplaatst naar lagelonenlanden, zoals China, Zuid-Korea, Indië, Brazilië, Turkije enz. De verloren arbeidsplaatsen zijn nooit vervangen. Dit betekende natuurlijk het verzwakken van concurrentiepositie van het westen tegenover lagelonenlanden.
Later is ook de financiële investeringen deel verplaatst naar inmiddels volop in ontwikkeling zijnde lagelonenlanden. Dat betekent deze kapitaal (investeringen) geen rol meer spelen in de welvaar van het westen, behalve dan dat hun goedkope producten wel de westerse markten veroveren en de prijzen, de westerse eind productiekosten en vervolgens de arbeidslonen onder druk zetten. De burgers worden verder armer terwijl de rijken nog rijker worden zonder enige bijdrage aan westerse samenleving en overheid.
De militaire rol dat de VS en NAVO spelen om deze globaliseringsconstructie aan lagelonenlanden op te leggen met de kosten uit eigen publieke kas en niet ten koste van kapitaal, doet soortgelijke ook de EU binnen Europa. De inrichtingskosten van de hele EU wordt door de burgers betaalt en niet door het bedrijfsleven, multinationals of banken. Zij maken enorme winsten door het wegvallen van heffingen, die voorheen de publieke kas ten goede kwam. Dit allemaal zorgen ervoor dat de overheid minder overhoudt om de kapitaal en de burgers tegemoetkomen, en ze kiezen ook vaker voor kapitaal, bedrijfsleven en rijken dan voor de burgers
Deze allemaal beloven natuurlijk geen positieve toekomst. Terwijl veel niet-westerse landen meer welvaart bereiken binnen globaliserende wereld, zonder garantie voor behoud van van wat tot nu toe verliest opgebouwd is verliest het westen langzaam maar zeker haar voorsprong.
En wat zeg je nu als je ter ore komt dan de enorme en min of meer bestendige groei in China gedurende de laatste veertig jaar voornamelijk te danken is aan LOONSVERHOGINGEN en niet door lage lonen en export:The War on Wages https://therealnews.com/stories/hflassbeck1209pt2
@ Arjan Fernhout
Hoewel bijna altijd en overal de stijging van lonen achter inflatie blijft (om de winsten van kapitaal maximaliseren), toch ook in lagelonenlanden stijgen de lonen. Maar ze blijven voor westen nog steeds lagelonenlanden!
@Arjan,
Dat is natuurlijk quatsch. De loonsverhogingen zijn het onvermijdelijke resultaat van economische groei en het volwassen worden van de Chinese ecnomie. Bepaalde industrieën zijn al behoorlijk aan het wegtrekken uit China omdat het niet meer het goedkoopst is.
Heren, de lonen moeten in Nederland (en vooral Duitsland) structureel omhoog. Een Jean Claude Trichet pleit daar al jaren voor. https://www.businessinsider.nl/nederland-heeft-fors-hogere-lonen-nodig-vindt-voormalig-ecb-president-trichet-591358/ & https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/voormalig-ecb-president-trichet-waarschuwt-dat-het-financiele-systeem-nu-kwetsbaarder-is-voor-een-crisis-dan-in-2008~b107ce63/
In Nederland pleit een Alfred Kleinknecht daar al decennia voor: https://www.volkskrant.nl/economie/het-is-eindelijk-weer-tijd-voor-loonsverhoging-wie-gaat-dat-betalen~b25e7a55/
Kleinknecht en anderen baseren zich al heel lang op studies waarin de doelmatigheid van loonmatiging in twijfel wordt getrokken. Lees de volgende conclusie van één van die studies:
= Volgens het CPB is loonmatiging goed voor de prijsconcurrentiepositie op buitenlandse markten en daarmee voor de export. Deze relatie wordt telkens weer gebruikt als argument voor loonmatiging. Voor het Centraal Planbureau is loonmatiging nog steeds nodig “voor het behoud van buitenlandse marktaandelen en daarmee van de Nederlandse economie”
(Van Schaik, 1993). In Nederland worden de lonen al ruim een kwart eeuw gematigd. Noch
het CPB, noch DNB komt tot een analyse die een verklaring geeft voor de vertraging van de groei, die eveneens ruim een kwart eeuw geleden is ingezet. In het theoretische model dat door beide instellingen wordt omarmd, heeft loonmatiging alleen op korte termijn invloed op de groei maar op lange termijn niet. De stelling van Broer en Huizinga dat loonmatiging gunstig is voor economische groei wordt hierdoor niet bevestigd en volgt ook niet uit andere analyses van beide instellingen.=
https://pure.uvt.nl/ws/portalfiles/portal/1340850/schaik_2006esb.pdf
Waarom dit voor Europa zo belangrijk is zoals Trichet stelt, is ook terug te vinden in de theorieën van Heiner Flassbeck die ik voorlopig even weergeef in een verzameling grafieken: http://www.videodokumente.com/2012-03-07_FLASSBECK_EUROKRISE/FLASSBECK-EUROKRISE-FOLIEN.pdf. Daarvan is 'Nur über Lohnstückkostenkonvergenz kann die Krise gelöst werden' de belangrijkste. Natuurlijk zijn deze structurele problemen niet opgelost door de schandalige strafexpeditie (Étienne Balibar in 'We kunnen niet terugkeren naar de natiestaat' De Groene 2/5/2019) van Dijsselbloem/Schäuble tegen Griekenland.
Al deze beschouwingen houden niet of nauwelijks rekening van het doemscenario van @Auslander over 'lage-lonen-landen' zoals vooral rechtse politici die al heel lang graag hanteren om er onmiddellijk bij te zeggen dat ik het wel eens ben met een aantal aspecten die hij opsomt over het globaliseringsscenario.
Wat ik opmerkte over de loonsverhogingen in China houd ik in stand. De economische politiek van China gedurende de laatste 40 jaar was en is bepaald niet voornamelijk op export gericht (in tegenstelling tot Duitsland en Nederland) en stelt hen nu in staat om eventueel te kiezen voor de interne markt: https://www.nrc.nl/nieuws/2019/05/14/onderhandelingen-tussen-china-en-vs-zitten-muurvast-a3960142
Loonmatiging beschouw ik al jaren als ideologisch van aard. Zie mijn reactie bij de mij sympathieke blogger Reinjohn zes jaar geleden: https://wereldenverwondering.wordpress.com/2013/09/03/wat-gebeurt-er-uiteindelijk-als-de-overheid-iedereen-in-de-gaten-blijft-houden/ *)
Excuus voor de prozaïsche opsomming; misschien later meer.
Vrijheid is breekbaar
Michel Foucault
*) A Short History of Neoliberalism (And How We Can Fix It) nog gratis te lezen bij Academia: https://www.academia.edu/38364529/A_Short_History_of_Neoliberalism_And_How_We_Can_Change_It_
@ Arjan Fernhout
Goede bijdrage.
Overigens een goot deel van de kosten voor een product worden wel hier gemaakt. Een merk spijkerbroek is een aardig voorbeeld. Die wordt in China voor 12 euro gemaakt en verscheept. Vervolgens hier voor 130 euro verkocht. De meeste verdiensten zitten in de markketting en retail van het product niet in de productie. Wat auslander niet snapt is dus dat veruit het meest winstgevende deel nog gewoon hier zit. Het verkopen van gebakken lucht.
Maar ik ben wel benieuwd naar meer van jouw betoog.
“Heren, de lonen moeten in Nederland (en vooral Duitsland) structureel omhoog.”
Daar hebben we weer iemand die protectionisme als alternatief voor (neoliberale) globalisering predikt.
Je mag de lonen structureel omhoog schalen als ook de winst van kapitaal omhoog schiet. Kapitaal opereert nu eenmaal globaal en maakt wel winst als het kan concurreren. De belangrijkste middel hiervoor is de (eigen) arbeidslonen matigen. Om tot een conclusie te komen of waanner de lonen dienen matigen of verhogen heeft men ook globale middelen nodig. Deze ontbreken nu. De globale markt leent zich niet voor de controle door de soevereine overheden. Dus men blijft de lonen verder matigen zoals de neoliberale pro-EU in Nederland al jaren doet of men zet zich af tegen de globalisering (zoals Eurofobe nationalisten en populisten doen) en eist de “baas in eigen huis” te zijn, protectionisme dus. Economisch en politiek hebben deze laatste in kleinere landen geen reële kans om te winnen. Daarom is zo’n eis populistisch en in dienst van heersend neoliberaal beleid.
Als landen in huidige transformatie periode (voordat globalisering institutioneel verankerd is) willen toch de lonen (en welvaart in het algemeen) structureel te verhogen moeten ze over voldoende politiek-militaire macht beschikken om hun eigen economische voorwaarden (op anderen) op te leggen. Dat is wat nu Trump nastreeft en de VK, Frankrijk, Duitsland of EU nog niet in staat zijn te doen.
Er is wel een andere soort protectionisme die interne markt versterkt en de welvaart verhoogt, maar de concurrerende slagkracht van kapitaal en de lonen ongemoeid laat (eigen gangen laat gaan). Dat is soort varianten van inkomensgarantie voor ieder burger om niet veel benadeeld te worden van schommelingen in de globale markt. Dat kan bijvoorbeeld een aan bnp gekoppelde percentage individuele inkomen zijn. Zo’n aanpak verkleint de arm-rijk kloof enorm en creëert gunstige klimaat voor investeringen voor nieuwe en kleine initiatieven en voor de mkb die de motor van lands economie vormen.
Zonder een werkende (structureel nivellerende) keuze is de toekomst zeker “onzeker” en als het zo blijft zoals het nu is, belanden de kleine landen in “lage lonen” area. Dat heet realiteit en geen “doemscenario”.
@ DaanOuwens
“wordt in China voor 12 euro gemaakt en verscheept. Vervolgens hier voor 130 euro verkocht.”
En welke kapitaal zit erachter? Juist, de Nederlandse/Europese kapitaal. Welke gek gaat voor je arbeider hogere lonen betalen als de zo hoog winstgevende goederen elders en zo goedkoop gemaakt worden?
Het creëren van zo’n verwachting heet “het verkopen van gebakken lucht”.
'Wie zijn van dit alles (deze verpaupering) de schuld? De elite, de moslims, de Polen, Roemenen en Bulgaren.'
Laat de moslims, de Polen, Roemenen en Bulgaren alsjeblieft weg. Die toevoeging slaat nergens op, en is populistisch in de slechtste zin van het woord. Beperk je tot de elite. De politiek-bestuurlijke elite. En tot hen die deze elite via verkiezingen aan de macht helpen. Want ook de kiezer is verantwoordelijk.
En die combinatie, elite en kiezers, is zó groot dat elke hoop op verandering ijdel is.
Overigens is het hierboven beschrevene uitputtend behandeld door Bas van Bavel, hoogleraar sociale en economische geschiedenis. Hij heeft bloeiperioden geanalyseerd, van de oudheid tot nu, en bij alle hetzelfde verloop geconstateerd. Na opkomst en bloei, met een redelijke verdeling van welvaart, maakt de economische elite zich meester van de macht door de politiek-bestuurlijke elite aan zich te onderwerpen. En vervolgens komt aan de bloeiperiode een einde.
Dat proces van onderwerping speelt zich nu af. Frans Brusselmans is daarvan een schitterende illustratie. De ondergang is onvermijdelijk. En mogelijk blijvend. Want, anders dan voorheen, de machtsstrijd van de economische elite is niet meer regionaal maar mondiaal.
Die hele bioproductie mag wat mij betreft worden gestimuleerd om naar elders in de EU te "verkassen". De banen in deze sector worden toch overwegend ingevuld door MOE-landers. Bovendien zorgt de bioproductie in ons piepkleine landje voor een enorm ruimtebeslag, en nog zorgwekkender voor gezondheidsrisico's voor omwonenden. De ruimte die vrij komt kan voor andere functies als wonen/recreatie worden herbestemd.
Ons land zal idd een transformatie moeten maken van een "old school" voedselproducerend exportland naar een kenniseconomie en hoogwaardige maakindustrie met bedrijven a la ASML. Dat zou veel meer werkgelegenheid creëren waar vooral onze homegrown millennials aan de slag kunnen.
Dat woningtekort is enorm opgelopen door te lage bouwproductie,individualisering en grootschalige immigratie, al ontkent links het laatste. Er moet een "Deltaplan Woningbouw" komen van naoorlogse proporties. Waarbij niet blindelings overwegend sociale huurwoningen moeten worden bijgebouwd maar verhoudingsgewijs veel meer middeldure huurwoningen waar starters terecht kunnen.
Verder opmerkelijk Han dat je nauwelijks rept over het opschuiven van linkse partijen als de PvdA en GL richting het Angelsaksische neoliberale model, waarbij er veel minder oog is voor de rechtspositie van werknemers.
Ik ken vrienden die door de bijstand uitstekend worden geholpen, en tot subsidies voor huis aan toe. In de jaren 80 en 90 waren steden vergeven van junks en straatroog (overheid deed niets want ze liepen toch allemaal op straat). In de jaren is de misdaad afgenomen en zijn hier grondrechten zoals uitkering, de huurbescherming. Bedragen naar de zorg en onderwijs zijn aanzienlijk gebleven. Er zijn containerwoningen en er zijn zelfs te weinig geboorten nu want door de welvaart willen gezinnen later of geen kids. Banen verdwijnen door de zegeningen van automatisme. De wetenschap en ziekenhuizen werken zeer efficient en de ambulance is overal bijna in 15 min. Belangerijkste is dat geschiedenis zich nooit herhaald, dus alles anders worden en niet per se ellendiger. Nog belangerijker is dat men leert nooit te regaeren op politiek nieuws met te veel emotie en met een borrel op; want drank is de echte killer, net als roken. Opinies op het web zijn te vaak de uitkomst van de deprimerende werking van de welvaartsziekte nummer 1: wijn en bier. Han heeft een paar goede punten maar wat ik niet terugzie: we waren nog nooit zo rijk, nog nooit was er zoveel tech om oplossingen voor veranderingen snel te bewerkstelligen. Mens is bang voor het lijden wat met vreest is mijn optiek. We zijn te gewend aan doemdenken omdat het zo makkelijk een ordegevoel geeft en de "cocon van drank, welvaart en internet" versterkt. Wij zijn ordezoekende wezens en bij veranderingen slaan we op tilt en willen we "dempen". Te veel emotie!
@ Egbert Van Der Vliet Vliet
Je hebt een positief verhaal en dat is voor de afwisseling ook wel aardig. Maar ik kan het toch niet laten een kan kanttekeningen te maken. Uit een onafhankelijk onderzoek naar de tevredenheid van de klanten van het cluster Werk en Inkomen, de sociale dienst van de Gemeente Rotterdam, eind 2017 bleek dat 80% van de ex-klanten heel erg ontevreden was over de dienstverlening. Een aantal mensen maakten gebruik van de mogelijkheid om in de vrije tekst wat persoonlijk mededelingen te doen. Daar stonden zinnen als. Waardeloze club, nooit bereikbaar, helemaal niets aangehad, asocialen en zo voorts. Ik vond het eigenlijk verplicht leesvoer voor iedere medewerker, maar dat soort rapportjes verdwijnen soms helaas. Was ook leuk geweest voor jouw vriend. Hij heeft dus veel geluk gehad.
Wat betreft de junks heb je gelijk, die zijn schaars geworden. Ik zie er nog maar een paar in Rotterdam. De criminaliteit is ook afgenomen. Die ziekenhuizen zijn beter geworden maar ook duurder.
Je wijst erop dat het verleden zich nooit herhaald omdat in de toekomst alles anders is. Dat is een uitspraak naar mijn hart.
Echter die ongerustheid van mensen komt niet door drank, welvaart en internet, maar juist door die constatering van jou. Alles wordt anders en een ruime meerderheid wil helemaal niet anders, die wil dat het blijft zoals het is, want verandering levert onzekerheid op want je weet nooit waar die verandering exact toe leidt. Dat is veruit de belangrijkste verklaring voor al die boosheid en ontevredenheid en het stemmen op SP, PVV en het FvD.
@Daan
De door jou genoemde verbeteringen zijn het gevolgd van het beleid dat in 2002 is ingezet.
Het is knap dat de het stadsbestuur van Rotterdam erin geslaagd is om 40 jaar wanbestuur door de PvdA grotendeels ongedaan te maken.
De stad heeft sinds 2002 weer vibe gekregen.
@ VliegendeHollander2019
Jij schrijft: De stad heeft sinds 2002 weer vibe gekregen.
Wat vibe is weet ik niet. Lijkt me dat jij je info hebt opgehaald bij de PR-dames van Rotterdam. Een niet erg relevante bron. Wat junks zijn weet ik wel en die zijn voor een groot deel overleden. Wat jonger dan anderen. Ik heb daar nooit een bijdrage van Leefbaar in gezien. Maar als jij het zegt zal het wel zo zijn.
De onveiligheid neemt overal in Nederland af, de criminaliteit ook. Volgens mij zat Leefbaar slechts in Rotterdam in de coalitie. Verder is er een waslijst aan Rotterdams falen. Zoals de Rotterdamse rekenkamer die liet zien dat slechts 8% van de mensen die vroegen om ondersteuning in de schuldsanering bij de Gemeentelijke Kredietbank geholpen werden. 92% dus niet. Dat is een resultaat sinds 2002 waar je niet al te trots op moet zijn.
Het huidige college is aan het puinruimen na 4 jaar Leefbaar en zelfs de huidige leefbaar fractie neemt afstand van het beleid van de vorige wethouders Schneider, Eerdmans en Struijvenberg. Grappig genoeg zitten die nog zelf in de fractie. Kortom Leefbaar heeft geen enkele verbetering gebracht. En is tot weinig zinnigs in staat.
Heer vd Horst, dat verval is al een tijdje bezig, we zitten er middenin. Overal chaos, overal bezuinigingen onder het mom van hervormingen. Overal worden mensen aan hun lot overgelaten en wat zo grappig is, niemand ziet het, niemand doet iets. Iedereen ondergaat.
Voor zover er sprake is van de dictatuur van het geld - @ Wappie Kappie 13 mei 2019 at 14:49 geeft een prima definitie van het globale feodalisme waar we naar toe glijden - dan wordt deze kennelijk geaccepteerd. Zo stelde Karel van het Reve ooit dat de primaire voorwaarde voor het bestaan van een dictatuur de acceptatie is. De VS en de voormalige Sovjet-Unie zijn dus metafysisch hetzelfde.
''Staan we op de drempel van een nieuwe eeuw van verval?''
Jazeker.
https://joop.bnnvara.nl/nieuws/125-dierenactivisten-bezetten-varkensboerderij-in-brabant
Waar Van der Horst een anderen aan voorbij gaan zijn een aantal zaken die als overeenkomst hebben dat oude instrumenten niet meer werken en nieuwe oplossingen gevonden moeten worden.
De van Van der Horst kritiek op de maatregelen voor de werkende moeders is terecht. De moeders die aan het werk zijn gegaan moeten in de hogere loonklassen zitten om daadwerkelijk uit de uitkering te komen. Voor vrouwen die een baan vinden met een minimum inkomen is 4 dagen werken te weinig om uit de bijstand te komen. En ook de zorg-, huis- en kindtoeslag blijven noodzakelijk. Als je kijkt naar de aantallen is vermoedelijk het best opgeleide deel van de groep met de meest relevante werkervaring aan de slag gegaan. Net zoals als andere werkzoekenden. Ik ken het onderzoek niet waar naar wordt verwezen maar het lijkt mij onwaarschijnlijk dat die 15.000 werkende moeders toegeschreven kunnen worden aan de maatregelen de aantrekkende economie zal een veel grotere rol gespeeld hebben. En vermoedelijk zal de rest werkloos blijven. Het sterkste deel van de groep is geslaagd de zwakkeren blijven achter.
1. Maar wat werkelijk van belang is dat er werkgelegenheid is in Nederland waarvoor je geen mensen kan vinden omdat werk te verrichten omdat het te weinig inkomen oplevert om in Nederland van te leven.
2. Deze werkgelegenheid genereert voor deze bedrijven minder inkomsten per werknemer dan dat het bedrijf kwijt is aan loonkosten en directe kosten voor de medewerker. Voor dit soort bedrijven levert personeel aannemen niets op, maar kost het geld.
3. Er is een ingewikkeld stelsel van toeslagen noodzakelijk om een groot aantal Nederlanders werkloos en werkend een zodanig inkomen te bieden dat men in ieder geval op of rond het bestaansminimum kan leven. https://www.trouw.nl/home/meer-dan-de-helft-van-de-huishoudens-ontvangt-een-of-meer-toeslagen~ad65bbe9/ Een groot deel van deze groep die toeslagen ontvangt zijn de werkende armen waar ook Van der Horst naar verwijst. Die zijn wellicht wel anderhalf miljoen mensen.
4. De arbeidsmarkt is veranderd en zal blijven veranderen. Er zijn steeds minder structurele banen en steeds meer banen die na 5 jaar of verdwenen zijn, of fundamenteel veranderd door een andere functie-inhoud of verplaatst naar andere locaties of het buitenland. Er komt steeds meer flex-arbeid omdat werkgever niet meer dan 1 jaar vooruit kunnen kijken.
5. Er blijft een grote groep inactieven over nu minimaal 350.000 mensen die een uitkering ontvangen maar de groep die zou willen werken is groter. Volledige werkgelegenheid was een fictie en wordt steeds ongeloofwaardiger.
Daar omheen spelen allerlei bijzaken. De Polen die de banen aannemen waar Nederlanders niet voor kunnen werken, de discriminatie op de arbeidsmarkt van ouderen, de niets functionerende sociale partners waardoor de arbeidsmarkt steeds meer gaat falen. De multinationals die niet meer afhankelijk zijn van 1 land maar op mondiaal niveau moeten functioneren, de vluchtelingen die veel te weinig aan het werk gaan, de noodzaak om zaken op Europees niveau aan te pakken en de groei van het populisme. Allemaal ook van invloed maar van veel minder belang.
Ook met deze tekst gaat Van der Horst weer de achterhoede gevechten. En je ziet ook in de discussie dat de bijzaken ineens heel belangrijk worden. Maar als Nederland asperges wil verbouwen zijn Polen noodzakelijk. Kortom of deze bedrijven sluiten en de productie naar Polen verplaatsen of accepteren dat er Polen zijn en die mensen betere arbeidsomstandigheden garanderen.
Ook de toeslagen moeten aangepakt worden. Dat kan door het minimumloon fors te verhogen. Ik zou willen 20% maar wellicht is nu 10% haalbaar. Daarmee gaat het inkomen bij de zogenaamde werkenarmen omhoog en zijn er ook meer van de toeslagen af. Tegelijk zullen ook de lonen in de schalen net daarboven stijgen. gevolg is wel dat een aanzienlijk deel van de banen zal verdwijnen. Voor mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt ik niet alleen het slechte inkomen maar ook de enorme onzekerheid een probleem. Als mensen niet weten wat de volgende maand hun netto inkomen is blijven ze liever thuis met bijstand dan gaan werken. Voor deze groep zou een gegarandeerd basisinkomen moeten komen en de toeslagen afgebouwd.
De wan verhouding tussen flex en vast moet aangepakt worden. Het hele stelsel van arbeidsvoorwaarden en arbeidsrecht moet op de helling. De werkgevers moeten meer flex krijgen de werknemers meer zekerheid. Ook moeten werknemers de ruimte krijgen om bijvoorbeeld de pensioenpot in te zetten voor hypotheek of andere financiële diensten.
En als laatste moet publiekelijk door iedereen van links tot rechts afstand gedaan worden van de mythe van de volledige werkgelegenheid. Als er geen baan is waarmee iemand een normaal inkomen kan verdienen maar een burger zelf uitzoeken hoe hij deel neemt aan de samenleving, dat kan vrijwilligerswerk zijn, een studie, mantelzorg of een parttime baan. Maar met nutteloze gedwongen re-integratie van oudere werklozen die nergens welkom zijn, verstandelijk (gehandicapten) die nooit een normaal loon kunnen verdienen en andere kansloze groepen op de arbeidsmarkt houden we op. Er worden geen nieuwe nepbanen gecreëerd.
Dan heb ik nu alle problemen virtueel opgelost zonder grenzen te sluiten of andere belachelijke maatregelen voor te stellen. Er is een draaiende economie en een iets hogere werkloosheid maar dat is niet erg. Er zijn misschien wel 1 miljoen Nederlanders verlost van een hoop stress en gezeik omdat iedereen loopt te roepen dat ze moeten werken. Het enige dat nodig is, is het zwaar verouderde gedachtengoed bij het oud vuil te zetten en aan de slag gaan om op de 5 punten goed werkenkende oplossingen te bouwen.
@Ouwens: Ook de toeslagen moeten aangepakt worden. Dat kan door het minimumloon fors te verhogen. Ik zou willen 20% maar wellicht is nu 10% haalbaar.
--------------------------------------------
Juist die toeslagen maken het voor de werknemer weer enigszins interessant. Toeslagen voor onregelmatig werk, avond- en nachttoeslag, weekendtoeslag en niet te vergeten feestdagentoeslag. Toeslagen kunnen oplopen tot 30% van het basissalaris of meer, gemiddeld gerekend over de hele maand. (Feestdagentoeslag kan zelfs 200% zijn.)
Het minimumloon met 10% (of 20%) verhogen en alle toeslagen afschaffen is natuurlijk een natte droom voor werkgevers, terwijl werknemers slechter af zijn. Nachtwerk of werken op de feestdagen zonder toeslagen? Werknemers gaan zich daarvoor drukken.
Geen beste suggestie dus. Probeer het nog eens.
@ EricDonkaew
Jij schrijft: Juist die toeslagen maken het voor de werknemer weer enigszins interessant. Toeslagen voor onregelmatig werk, avond- en nachttoeslag, weekendtoeslag en niet te vergeten feestdagentoeslag.
Je hebt dus niet door dat ik over de zorgtoeslag, huurtoeslag en kindtoeslag schreef. Als je inzicht in dit onderwerp zo gebrekkig is, is het begrijpen van mijn stukje tekst inderdaad totaal onmogelijk.
Ouwens: Je hebt dus niet door dat ik over de zorgtoeslag, huurtoeslag en kindtoeslag schreef.
---------------------------------------
Nee, natuurlijk heb ik dat niet door. Het staat er niet. Voortaan toch maar wat meer zorg aan je teksten besteden.
@ EricDonkaew
Jij schrijft: Nee, natuurlijk heb ik dat niet door.
Er stond: Er is een ingewikkeld stelsel van toeslagen noodzakelijk om een groot aantal Nederlanders werkloos en werkend een zodanig inkomen te bieden dat men in ieder geval op of rond het bestaansminimum kan leven.
Als je het dan niet snapt is het niet natuurlijk dat je het niet door hebt, daar zijn dan weer andere woorden voor.
Er stond ook een linkje achter. Ik constateer dat ik voldoende zorg aan mijn teksten besteed maar dat de mate waarin jij geïnformeerd ben dermate tekortschiet dat je zelfs hele simpele zaken niet kan plaatsen.
Het is overigens niet helemaal zo van 'aan de ene kant mensen die... en aan de andere kant mensen die....'. Beiden, zowel werkenden met lage inkomens als mensen met een uitkering hebben het beiden financieel heel slecht EN kunnen beiden geen huis/sociale huurwoning krijgen.
Want ook de wetten m.b.t. de sociale huurwoningen zijn veranderd. We hebben na het 'passend onderwijs' wat een mislukking is gebleken ook de wet 'passend wonen' gekregen, dezelfde mislukking met voor hen beiden desastreuze gevolgen. De spoeling wordt voor beiden dunner, nog los van het op de markt gooien van die sociale huurwoningen en/of dus het in een andere huur- dus inkomensklasse plaatsen, dan wel in de hoogste klasse wat betekent overgaand in een vrije sector huurwoning.
Voor het overige ga ik er maar niet op in nu, heb mijn buik hier even helemaal vol van.
Je krijgt alleen maar een enorme portie drek over je uitgestort door mensen die menen dat anderen geen fatsoen kennen. Joop is net een achtbaan geworden wat dat alles betreft. Je wordt van hot naar her geslingerd, van je linkse op je rechtse been gezet, totdat je er bijkans misselijk van wordt. Hoeveel hypocrisie kan een mens verdragen.
Staan we op de drempel van een nieuwe eeuw van verval?
Als we doorgaan zoals we nu bezig zijn wel. Groei, groei, groei.
Terwijl we moeten krimpen.
En niet alleen voor het milieu.
Waar we naar toe moeten is verhoging van productiviteit. Met minder mensen efficiënter werken. Op dit moment zakken we steeds ver weg naar meer aspergesteken e.d. met steeds meer buitenlandse arbeiders die onder de prijs werken in ons toch al overbevolkte landje.
Werk/loon waar een arbeider in Nederland geen woning voor kan huren laat staan 1 gezin onderhouden. En dat alleen om de diepe zakken van de rijken en hun ondernemingen extra te vullen.
Japan laat zien hoe het ook kan. Krimpen, niet graaien.
https://www.telegraaf.nl/financieel/3571705/column-nederland-kan-veel-leren-van-japan
Ter aanvulling op een best wel actuele analyse van HvH:
We moeten niet de eu invloed vergeten:
- te weinig huizen: voor een deel ook door EU beleid vanwege de Basel-III normering waardoor banken eigenlijk geen projectontwikkelaars en kopersnfinancierden;
- verarming: ontstaan voor een groot deel ook door de fore verhoogde belastingen op huishoudens onder Rutte, dit om aan de 3% overheidstekort normering vanuit Brussel te voldoen
- verarming gepensioneerden: lage rente om Euro te redden ( = synoniem om zuide europa te redden) maakten dat pensioenbetalingen krimpen.
De discussie over de verarming van de Nederlandse bevolking hoort dus ook gewoon te gaan over Eu beleid, de Euro en de Ecb beleid. De Eu en euro is duurbetaald door de nederlandse burger , en nog steeds.....
Zoals anderen hieronder deel ik deze analyse. Maar mét Mark Huysmans verbaas ik me hierom des te meer over het aanprijzen door de schrijver van Frans Timmermans -en daarmee de mee-liberaliserende PvdA- met het oog op de komende Europese verkiezingen.
Het is wel een realistisch, maar ook heel somber verhaal. In deze tijd zullen we vooral naar alternatieven en mogelijke creatieve oplossingen moeten zoeken. En de daarvoor benodigde politieke acties en organisaties inzetten. (Een "pasklaar" recept heb ik daar niet voor).
"Lonend maken betekent snijden in de sociale voorzieningen zodat uitkeringsgerechtigden met de rug tegen de muur worden geplaatst en elk klotebaantje moeten accepteren. Asscher deed dat door enkele subsidieregelingen voor laagstbetaalden af te schaffen. Die 15.000 bijstandsmoeders zijn waarschijnlijk toegetreden tot de groeiende scharen werkende armen." Ik had al een nare smaak bij het horen van dit "Rutte-op-zijn-borst-klop" nieuws. En wantrouwde het, om deze beschreven reden. De PvdA in Rutte II is een ernstige fout geweest. Precies waarom het goed is dat GRL niet in Rutte III wilde.
Asscher? Dat manneke, dat in Amsterdam als wethouder al geen knip voor zijn neus waard was en sinds 2012 ook nog eens het land kapotmaakt, dat mannetje van de PvdA dat rechts lult en links zijn vingers aflikt? Totaal ongeloofwaardig.
Lees nergens de term neo-liberaal wat op zich opvallend is.
De terechte klaagzang van Han is een direct gevolg van beleid dat (met name) de afgelopen decennia sterk gevoerd is. Grote bedrijven bepalen, Brussel zit er voor zichzelf, en de burger ziet steeds weer een grotere economische groei.
Jammer wel dat de kids pas na hun 30ste op zichzelf kunnen, vrij besteedbaar inkomen al tig jaar gelijk is en we bijna dagelijks geconfronteerd worden met bestuurders die doen of ze achterlijk zijn tav eigen ontwikkeld beleid.
1 plus 1 is altijd 2
Er zijn gelukkig ook lichtpuntjes. De extreem gunstige geografisch ligging aan een van 's werelds drukst bevaren zeeroutes, tussen 3 van de 10 grootste economieën verandert natuurlijk nooit. niet. Nederland zal altijd een grote haven hebben en een van de grootste vliegvelden van Europa. We moeten ons richten op zaken waar we sterk in zijn:
- handel
- hi-tech
- hoogwaardige landbouw (Wageningen)
- water management (verreweg de beste van de wereld)
- toerisme
- transport over water
Hebt U al gehoord van de smeltende polen/gletsjers en bijhorende zeespiegelstijging. De houdbaarheid van Nederland is beperkt, zeker voor de delen waar die grote haven en dat vliegveld liggen.
@ VliegendeHollander2019
Jij schrijft: De extreem gunstige geografisch ligging aan een van ’s werelds drukst bevaren zeeroutes, tussen 3 van de 10 grootste economieën verandert natuurlijk nooit. niet
De Nederlandse handel wordt vooral vanuit Amsterdam en omgeving geregeld. Ruim 18 % van de Nederlandse economie. De culturele verschillende tussen het internationale Amsterdam en de rest van Nederland worden steeds groter, De hi-tech rond vooral Eindhoven wordt ook steeds internationaler. ASML trekt voor de nieuwe vacatures 50% mensen aan uit het buitenland. Hi- tech is geen Nederlandse bedrijvigheid maar internationale. De Nederlandse landbouw en ook de kenniscentra hebben het focus op het verhogen van de productie en het drukken van de kosten, de Nederlandse agrarische sector loopt achter als het gaat om biologische landbouw. Bovendien vergiftigd deze sector een groot deel van het land, Het toerisme richt zich ook vooral op Amsterdam, verder heeft Nederland nauwelijks internationaal toerisme behalve de Duitse en Belgische bejaarden voor de molens en de Keukenhof. De Rotterdamse haven staat onder grote druk. De grote vervoersstromen verplaatsen zich op afzienbare termijn naar de zijderoute. Dan worden de Griekse havens erg belangrijk, waarom denk je dat die door China gekocht zijn?.Het nieuwe college van Rotterdam probeert het tij te keren door investering in de energie transitie aan te moedigen. Maar over enkele tientallen jaren is Rotterdam een groot deel van zijn vervoerstromen kwijt. Daarmee wordt dat vervoer over water ook een stuk minder belangrijk.
Het probleem van dit soort uitspraken als deze van jou is dat je fundamentele veranderingen denkt te voorkomen door ze te ontkennen. Dus gaan ze jou overkomen waarna je weer kan roepen dat jou niets is gevraagd. Maar het werkelijke probleem is dat je het niet wil zien.
Het huidige systeem is zo gemaakt dat je al vanaf je studie aan het infuus van de lening zit. Je studeerd en leent van de overheid. Dan ga je wonen en leen je van de bank.
Wil je minder belasting betalen? Leen dan weer van de overheid en doe belastingverlagende verbouwingen aan je huis.
Wil je de straks verplichte electrische auto? Je kunt daarvoor geld lenen.
Ik denk dat het niet lang meer duurt en je krijgt straks zorg op afbetaling. Al heel veel mensen hebben een eigen risico die ze in termijnen terug betalen aan de verzekering. In feite ook al een lening.
Vroeger was een lening een keuze die over het algemeen afgeraden werd. Tegenwoordig kun je er niet meer om heen en wordt je er toe gedwongen. Hierdoor is er een heel deel van de samenleving die werkt om leningen af te betalen of om nieuwe aan te kunnen gaan. In de VS zijn ze al zo ver.
Daarmee is er een moderne vorm van slavernij geschapen. Een hele laag in de samenleving die niets anders doet dan een leven lang wanhopig leningen afbetalen. De droom van de overheid en de banken. Een stemmenloze slavenmarkt. Je bestaat immers bij de gratie van de overheid en de banken.
Let maar eens op. Straks gaat de rente stijgen en begint pas echt het uitknijpen van de burger.
Dit is typisch een reactie van een ouder iemand die denkt dat wereld na hem naar de knoppen zal gaan.
Ik denk dat de jongere generatie weinig behoefte heeft aan dit soort pessimisme. Zoals wijlen mijn vader altijd zei: niemand is onmisbaar, als ik er niet meer ben zal er geen kruiwagen minder om rijden.
De jongeren die ik spreek, waaronder mijn eigen kinderen, staan veel positiever in het leven. Ze accepteren zonder morren 2 jaarcontracten, worden ZZP'er of zetten een eigen bedrijf op. Er is momenteel plenty werk. Als ik hun vertel dat ik na 2 maanden een vast contract kreeg, kijken ze of ze water zien branden. Zij weten dat ze voor hun eigen pensioen moeten zorgen.
Wat ik erg sterk vind van de jeugd dat ze niet verwijtend zijn richting babyboomers wier troep zij, letterlijk, mogen opruimen. Babyboomers waarover iemand ooit zei: "Zij zadelen hun kinderen en kleinkinderen op met hun rotzooi, hebben riante pensioenen en wonen in veel te grote huizen".
@Hanvanderhorst:
Het antwoord op je vraag kan ik je niet geven, maar het in je vraagstelling opgesloten waardeoordeel vind ik wel wat van.
Er is naar mijn mening geen 'babyboomer' die bewust anderen op heeft willen zadelen met zijn problemen. Maar door oplossingen voor problemen op de lange baan te schuiven, hebben ze dat wel ten dele veroorzaakt. Overigens is dit niet alleen de generatie babyboom, maar de gehele generatie die tot ca. 1980 geboren zijn.
Een verzorgingsstaat optuigen ten tijde van grote economische ontwikkeling en een gezonde bevolkingspiramde (leeftijdsopbouw) is een groot goed waarvoor de generatie babyboomers complimenten verdient. Het niet/nauwelijks inspelen op de veranderende bevolkingspiramide echter die al vanaf 1980 duidelijk zichtbaar is, kun je (grotendeels) diezelfde mensen toch echt wel verwijten.
In 1950 was de 'grijze druk' (aantal mensen >65 t.o.v. het aantal werkenden) ca. 14%, deze is nu ongeveer 25% en stijgt de komende jaren door tot ca. 50% zo tegen 2040. Dat betekent dat voorheen voor elke 'bejaarde' er 7 werkenden waren, dit nu 1 op 4 is en in 2040 1 op 2. Dat betekent dat bij een gelijkblijvende verzorgingsstaat de druk op deze werkende in 2020 bijna met een factor 2 en in 2040 met een factor 3,5 is toegenomen bij gelijkblijvende kosten.
Uiteraard is de verzorgingsstaat niet helemaal gelijkgebleven, maar de kosten zijn dit ook niet. De verzorgingsstaat wordt beetje bij beetje afgebouwd, terwijl de kosten fors zijn toegenomen. Waar deze balans toe doorslaat is mij niet bekend, zover heb ik het niet doorgerekend, maar de boodschap is doodsimpel. De steeds minder werkenden moeten de steeds groter wordende oudere gemeenschap onderhouden omdat er vanaf 1980 niet naar een eerlijker model is toegewerkt.
De enige manier waarop dit volledige scheve model misschien recht te houden was, was door de aardgasbaten opzij te zetten. Jammer genoeg heeft diezelfde generatie hier ook van 'geprofiteerd' (express tussen haakjes vanwege de Hollandse ziekte), zonder voor een vergelijkbaar model te gaan als bijvoorbeeld Noorwegen.
Han,
De essentie van mijn opmerkingen is dat de jeugd niet zit te wachten op de oprispingen van een zeventiger die terug kijkt op zijn mislukte idealen en onherroepelijk zijn tijd gehad heeft.
Ik heb bewondering voor de jeugd die het veel moeilijker zal krijgen dan mijn generatie (1957) en zich er toch manmoedig doorheen slaat.
Dat van de babyboomers hebben geleefd alsof het niet op kon, is volstrekte flauwekul. Ze hebben twee oliecrises voor hun kiezen gekregen en twee economische crises, die van de jaren tachtig en die van 2008. Het is ook niet waar dat ze zo geweldig hebben geprofiteerd van de aardgasbaten omdat de verzorgingsstaat eruit gefinancierd is. Die is gefinancierd met sociale lasten, betaald door de werknemers en de werkgevers. AOW en pensioenfondsen idem dito. Als je wilt weten hoe de aardgasbaten - 265 miljard euro - wel besteed zijn, dan kun je in dit rapport van de Rekenkamer lezen wie het geld hebben besteed en waaraan. Ter vergelijking: het bruto nationaal inkomen van Nederland bedroeg in 2017 725,1 miljard. In een jaar haast drie keer zoveel. Waarvan akte. Hier naar het rapport https://www.rekenkamer.nl/publicaties/rapporten/2014/10/07/besteding-van-aardgasbaten-feiten-cijfers-en-scenarios
Het is geen wedstrijd welke generatie het het slechtst of het best heeft. Aan elke tijd kleven voor en nadelen. De babyboomgeneratie heeft gemiddeld genomen best goed geprofiteerd van een lange periode van economische groei. Je kan nou eenmaal niet uitkiezen waar en wanneer je geboren wordt.
Verder zijn er natuurlijk wel fouten gemaakt op een aantal thema's. Zo had er net als in Noorwegen en andere landen een fonds opgericht kunnen worden om de aardgasbaten in te beheren. Zo zijn er nog een aantal dingen.
Het is altijd makkelijk als er een groep mensen is die je overal de schuld van kan geven. Dan hoef je verder niet meer na te denken over wat er precies gebeurt én hoe je dat kan veranderen.
@HanvanderHorst
Het is totaal irrelevant hoeveel crises bepaalde 'generaties' voor hun kiezen hebben gekregen aangezien ze daar zelf nauwelijks invloed op hebben gehad. Verder zeg ik ook niet dat de aardgasbaten gebruikt zijn om de verzorgingsstaat op te tuigen. Wel hadden ze nu gebruikt kunnen worden (als ze opzij gezet waren) om de afbraak van de verzorgingsstaat tegen te gaan die er al 40 jaar aan zit te komen vanwege de demografie. Zoals je al zegt, dat wordt betaald via de sociale lasten waar iedereen hard voor heeft gewerkt. Diezelfde sociale lasten worden nu onbetaalbaar omdat 'iedereen' meent recht te hebben op dit systeem, maar de stijgende kosten worden afgewenteld op een steeds kleiner wordende (procentueel) groep.
Het gaat er niet om waar bepaalde mensen niks aan konden doen (zoals een oliecrisis), het gaat erom waar ze wel wat aan hadden kunnen doen en misschien wel wat aan hadden moeten doen.
LaBou
Hoezo een groep mensen? De meesten zullen het zich niet eens bewust zijn. Het is wel een feit dat er met de gasbaten erg egoïstich is omgesprongen. Blijkt wel uit de link van han.
Sorry Satya, maar jouw opmerking toont nou net mijn gelijk aan. Je geeft toe dat de meesten van die generatie er niets aan konden doen om vervolgens te stellen dat ze wel verantwoordelijk zijn. Vraagje: ben jij vanuit je afkomst verantwoordelijk voor wat er in Afrika gebeurd is vroeger?
Ik ben ook nog steeds van mening dat de Noorse overheid aanzienlijk verstandiger omgaat met de olieopbrensten dan de Nederlandse deed met het gas. Nog afgezien van de schade die de gaswinning heeft aangericht.
Herken me deels in het beeld (als twintiger).
Contract voor onbepaalde tijd is moeilijker te krijgen, maar desalniettemin is er (momenteel) genoeg (voldoende) betalend werk. Veel jongeren hebben zelf ook minder behoefte aan de vastigheid, dus is het niet altijd kommer en kwel.
Een fatsoenlijke woning krijgen zit er in Nederland inderdaad niet in want, geen / te weinig spaargeld, studielening en geen onbepaalde tijd contract. Noodgedwongen huur ik een piepklein studiotje. Veel milennials storten zich daardoor maar in het hedonisme. Zo vlieg ik de wereld over voor leuke reisjes. Vliegtickets zijn een van de weinige betaalbare 'guilty pleasures'.
Buitenlandse vrienden kijken met verbazing naar hoe 'hooggeschoolden' leven in Nederland.
De oplossing hiervan zien veel leeftijdsgenoten, inclusief mezelf, niet in de vakbond of in de PvdA. Een groeiende groep is overtuigd dat veel problemen die we hebben in Nederland door de bevolkingsgroei komt (woonprobleem, millieuprobleem, fileprobleem, klimaatimpact, etc. etc.). Partijen die iets tegen deze groei willen doen zijn daarom interessant.
In mijn mening zijn de lonen niet te laag. Het verschil tussen bruto en netto en de algemene lasten en kosten zijn wel veel te hoog. Er is een zekere roep op minder overheid en niet op meer. Vandaar de verrechtsing onder jongeren.
@HanvanderHorst:
Vrij venijnige reactie op een heel eerlijk en open verhaal van Dutchball. Als vroege dertiger ken ik zeer veel mensen die inderdaad bewust kinderloos door het leven gaan, maar voordat je iemand zo'n persoonlijke vraag stelt kun je misschien zelf eerst even vertellen wat jij er aan gedaan hebt om de bevolkingsgroei in Nederland (waar Dutchball het over heeft) binnen de perken te houden?
Han,
De essentie van mijn opmerkingen is dat de jeugd niet zit te wachten op de oprispingen van een zeventiger die terug kijkt op zijn mislukte idealen en onherroepelijk zijn tijd gehad heeft.
Ik heb bewondering voor de jeugd die het veel moeilijker zal krijgen als mijn generatie (1957) en zich er toch manmoedig doorheen slaat.
@Han,
jammer zo een onliner. Heb geen kinderen en ook nog geen behoefte daar toe. Mocht dat veranderen dan zou ik er nooit meer dan 2 willen. Klaver kan ik dan ook niet serieus nemen, klimaat zo belangrijk vinden en dan 3 kinderen nemen..
Dat terzijde weet jij volgens mij best de natuurlijke aanwas maar zeer gering de bevolking doet groeien.
@Satya,
Je wordt nou eenmaal vormgegeven door de tijd en situatie waarin je je bevind. Bepaalde aspecten van Baudet en het FvD zijn absoluut prima uit te leggen. Dat geldt natuurlijk voor bijna elke partij, hoewel sommige louter gedreven zijn door ideologie.
@HanvanderHorst: Wat die bevolkingsgroei betreft, heb je je al laten steriliseren? Verbeter de wereld, begin bij jezelf.
------------------------------------
Erg flauwe en persoonlijke reactie, Han. Ik ben beter van je gewend.
Ik vind het juist goed als een jong persoon, een twintiger, meedoet aan de discussies op joop.nl. Welkom dus Dutchball.
Juist jonge mensen maken zich zorgen over de (ongebreidelde) bevolkingsaanwas. Ouderen houden zich daar niet meer zo mee bezig. Waarom zouden ze ook? Het is hun toekomst niet meer.
Dus wees welkom, jongeren!
Ik heb 1 zoon. En verder?
Vliegende Hollander, waar laat ik merken dat ik niet vind dat de milennials zich er manmoedig doorheen slaan? Nergens. Ik stel wel vast dat ze het niet gemakkelijk heb en zit inderdaad niet zelfvoldaan te kijken naar hoe ze zich voor weinig een slag in de rondte werken. Dat ook niet. Dat laat ik aan jou over.
Dutchball, je zegt zelf dat je geïnteresseerd bent in een partij die iets aan de bevolkingsgroei zou willen doen. Ik vraag je of je zelf al wat aan de bevolkingsgroei hebt gedaan. Dat is alles. En ik geef je een gezegde van heel vroeger.
Het valt mij op dat mensen die iets aan bevolkingsgroei willen doen, meestal niet zichzelf bedoelen maar anderen.
Han,
Als ik meer dan twee kinderen zou krijgen dan zou ik je helemaal gelijk geven. Los daarvan weet je best dat natuurlijke aanwas de bevolking niet doet stijgen in Nederland. Het Nederlandse vruchtbaarheidscijfer ligt al sinds 1973 onder het absolute minimum om de bevolking te behouden (2.11).
Nederland is een van de dichtstbevolkte landen in de wereld. Ben jij echt niet van mening dat veel van onze problemen en uitdaging een gevolg daarvan zijn?
'Ik heb bewondering voor de jeugd die het veel moeilijker zal krijgen als mijn generatie (1957) en zich er toch manmoedig doorheen slaat.'
Ook voor dutchball die rassenleer niet een klein beetje zorgwekkend vind? Overigens klopt je opmerking niet, lees de reacties van dutchball en je ziet hoe laf mijn generatie is.
Dutchball
Hoeveel mensen komen erbij die weinig bijdragen? Genoeg talent om een kennis economie te dragen heeft Nederland niet, kijk daarvoor maar naar het team van feringa.
Jouw parisiterende levenstijl is het probleem voor de wereld.
"Genoeg talent om een kennis economie te dragen heeft Nederland niet, kijk daarvoor maar naar het team van feringa. " Er zijn ook diverse voorbeelden van Nederlands "talent" dat naar elders is vertrokken.
parisiterende levenstijl is natuurlijk geen fatsoenlijk taalgebruik. Ontmenselijking is altijd de eerste stap naar narigheid. Ik begrijp ook niet waar het vandaan komt, immers zoals ik aangeef, ik woon piepklein, consumeer maar weinig, behalve wat reisjes van het geld dat ik over hou na sparen en kosten. In andere comments geef je zelf aan dat je zelf ook genoeg reist dus begrijp je comment echt niet.
Daarbij is elk normaal denkend mens teggen rassenleer. Ik weet dat Yernaz voordat hij bij het FvD zat een onderzoek heeft gequote zonder daar zelf een oordeel over te geven. In alle uitspraken van het FvD is altijd gezegd dat etnische kenmerken niets uitmaken.
Goede analyse. Maar als ik om mij heen kijk dan zie ik de meeste van de genoemde problemen en uitwassen in onze kneiterlinkse hoofdstad. Daar worden de financiële deals en winsten bekokstoofd (zuidas); daar stijgen de huizenprijzen het hardst; daar worden de minste sociale huurwoningen gebouwd, sterker nog, daar worden ze het hardst verkaveld tot onbetaalbare studentenkamers.
De sociale huurwoningen in Amsterdam worden bewoond door mensen met een mooi inkomen, die er ook niet uit gaan om de echte armen een betaalbaar huis te bieden. Bijbouwen helpt dan dus niet omdat ook de nieuwe sociale huurwoningen binnen no time weer in bezit zijn van de rijkeren. De structuur is gewoon ziek, en als die niet wordt aangepakt blijft de woningnood voor de armen bestaan.
Ik stem SP, maar ik erger me heel erg aan het scheefhuren, dit in tegenstelling tot de SP zelf.
De Nederlandse bevolking groeit de laatste jaren met ongeveer 100.000 inwoners per jaar, dat is een stad als Venlo of Delft per jaar. Voor deze 100.000 mensen zijn zo'n 40.000 woningen nodig.
Vanaf 1945 is de Nederlandse bevolking bijna verdubbel en het aantal woningen gestegen van 2,7 tot 7,7 miljoen.
https://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=82900NED&D1=a&D2=0&D3=0,75,187,361,412&D4=a&HDR=T&STB=G1,G2,G3&VW=T
Ter vergelijking: de Belgische bevolking groeide in die tijd met minder dan 2 miljoen.
Tsja ook Denemarken deed het rustig aan: van 4 miljoen in 1945 tot nog geen 6 in 2015. In Skejby staat een pension waarin zowel studenten als ex-gedetineerden kamers kunnen huren. Schijnt prima te werken.
'Het probleem is de veranderende gezinssamenstelling waarop niet is geanticipeerd.'
Precies. Al waarschuwen er nog zoveel rapporten, politici beginnen meestal pas met luisteren als het al te laat is.
Dit verval kan je makkelijk breder zien en gezien globale ontwikkelingen als onvermijdelijk. Denk je dat de overheid een keuze andere keuze heeft dan onze concurrentiepositie binnen/buiten de EU zo sterk mogelijk te maken? Natuurlijk zijn er facetten en onderdelen waar de regering betere, slimmere en socialere keuzes had moeten maken, maar al met al hebben we onze welvaart nodig om de sociale voorzieningen mee te kunnen betalen.
Wacht maar tot China turnkey oplossingen voor totalitaire controle aan regimes gaat aanbieden en globaal de economie binnen zijn invloedssfeer trekt, dan mogen we met zijn allen nog harder gaan werken om onze sociale voorzieningen te realiseren.
Aan de ene kant ben ik het volledig met V.d. Horst eens. Aan de andere kant is er de wetenschap dat het hier nog altijd veel en veel beter gesteld is dan in 99% van de andere landen op deze aardkloot. Zegt misschien meer over de instelling van de gemiddelde mens als er geen sterke, onafhankelijke, rechtstaat is om alles een beetje in goede banen te leiden.
"......... dat het hier nog altijd veel en veel beter gesteld is dan in 99% van de andere landen op deze aardkloot. ". Dat percentage kan wel wat naar beneden. En onder VVD-beleid gaat het ZEKER naar beneden. Je zou de opgebouwde beschaving toch niet af moeten willen breken, maar willen behouden??
@vdbemt:
Je zou toch raar opkijken als alle VVD'ers vannacht zouden emigreren. Dan is het niet alleen gedaan met de welvaart, het zijn immers de ondernemers die voor werk en welvaart zorgen. Maar het zou ook afgelopen zijn met de vrijheid. Deze is namelijk bij links NIET in goede handen: grote staat, veel ambtenaren en regels, onderdrukken van de VVMU en corruptie.
De verzorgingsstaat moet geen comfortabele hangmat zijn maar een Spartaans vangnet.
In Sparta werd geld op een gegeven moment afgeschaft om een opeenstapeling van rijkdom bij een kleine groep te voorkomen. Je zou (met al die VVD-ers) gek staan te kijken als het zo "Spartaans" werd hier.
Ja we raken in verval! Maar naar mijn idee kiezen we daar zelf voor door rechts te blijven stemmen.
We maken de VVD de grootste en zo meteen FvD. En de PVDA heeft een paar jaar geleden lekker mee gedaan. Met pijn in het hart stem ik nog steeds PVDA maar neem ze het samen gaan met de VVD tot op vandaag nog erg kwalijk.
Goede analyse.
Afbraak van bestaanszekerheid is ook nog eens stimulatie van het fascisme.
Daar willen velen niks aan doen.
Het kan niet meer anders zeggen ze.
Het MOET anders zeg ik.
Of een stem op die dikke hierin de oplossing is ?
Ik betwijfel het.
Hele goede analyse. Ook over de NPO. O, o, wat een grote gevolgen volgens het CBS, maar over de oorzaken, zoals dat twintigers nauwelijks meer toekomstperspectief hebben, nauwelijks een woord. En al helemaal niet over het afbraakbeleid van VVD, en jaja PvdA en de rest van de tegenwoordige kliek. Leuk hoor al die cijfertjes, maar wordt er ooit geluisterd? Nee, niet raar dus die gele hesjes..(voor de goede orde, ik stem PvdD).
("Staan we op de drempel van een nieuwe eeuw van verval?")
We zijn reeds over die drempel gegaan ergens tijdens de tweede regeerperiode van Rutte(VVD) tot aan het begin van de derde - in de reeks van de duizendjarige neoliberale Rijk. Het dendert maar lekker door.
Met diens werkmechanisme: ("..we hebben het liever over moslims en teveel aandacht voor de ramadan op de NPO.").
Het verval van de lagere middenklasse is namelijk het directe gevolg van de Europese integratie der nationale arbeidsmarkten. Die analyse wordt op links niet gemaakt behalve bij de SP. Discussie erover verwordt al snel tot een scheldpartij over fascisme en domheid - van de kant van modern links.
Je hebt helemaal gelijk Keilstra. Open grenzen resulteren automatisch in meer vraag naar woningen, lagere lonen, een zwaardere belasting van de verzorgingsstaat en beslag op de schaarse ruimte.
De stagnatie van de lonen vindt al plaats sinds eind jaren ’70, lang voor de integratie van de arbeidsmarkten. De afbraak van de sociale voorzieningen, de flexibilisering van de arbeidsmarkt, de privatiseringen en de dereguleringen zijn begonnen onder Paars en deels zelfs daarvoor. Ze zijn een gevolg van een bewuste politiek om de positie van de werkenden te verzwakken. De PvdA is helaas onderdeel van het probleem.
@Mark
Vreemd genoeg is modern links tegen globalisering van kapitaal en voor globalisering van arbeid. Nationale bescherming tegen de uitwassen van wereldwijd flitskapitaal en nationale openstelling voor wereldwijde flitsarbeid. Nuchterheid is ver te zoeken in ideologie.