1.538
20

presentator & spreker

Marc David de Hond (Amsterdam, 21 september 1977) is een Nederlands tv-presentator, ondernemer, schrijver en speler van het Nederlands rolstoelbasketbalteam. Hij presenteert KRO De Rekenkamer op Nederland 3. Voorheen was hij actief als dj bij de radiozenders 3FM en Caz!. De Hond presenteerde het programma Expedition Unlimited voor LLiNK en was de vaste commentaarstem van pokerwedstrijden op RTL 7. In augustus 2008 verscheen een boek van zijn hand met de titel Kracht, waarin hij schrijft over zijn revalidatie na het oplopen van een dwarslaesie in 2002. In 2013 toert hij door Nederland in theatervoorstelling DeLULverhalen.

Staken is werk neerleggen. Punt!

Heeft een stakende politieagent überhaupt wel de bevoegdheid om een ‘verkeerscontrole’ te houden?

Komend weekend gaat de Tour de France van start in Nederland. De politie en rijksambtenaren grijpen deze gelegenheid aan om actie te voeren en zodoende de etappes op zaterdag en zondag te vertragen. Ik vind dit schandalig! Vooropgesteld: ik ben geen wielerfan. Bovendien gun ik iedereen het recht om te staken. Maar in mijn woordenboek betekent ‘staking’ dat je je werk neerlegt. Punt!

Soms is het nodig om bij onderhandelingen met je werkgever je eisen kracht bij te zetten. Dit kan door tijdelijk je werk neer te leggen. Vervelend voor je baas, soms ook voor het publiek. Bijvoorbeeld als de vuilnismannen staken en je vuil niet komen afhalen, of als de schoonmakers van de NS de trein en het station niet meer schoonmaken. Laat iedereen maar even voelen dat het je menens is, en hoe het zou zijn als ze jouw arbeid moeten missen. Daarnaast kan je met je mede-stakers samen komen op het Malieveld of Museumplein om daar gezamenlijk je stem te laten horen.

1 mei 2015 Dag van de Echte banenMaar dat is voor de politie blijkbaar niet genoeg. Want hoeveel hinder heeft het publiek als de politie een dagje staakt? Voor echte noodgevallen moeten altijd enkele agenten beschikbaar zijn, dus hoogstens zal het algemeen publiek het vooral fijn vinden als er een dagje geen bekeuringen worden uitgeschreven. Daarom kiest de politie ervoor om zondag een groot evenement als de start van de Tour de France te verstoren met een extra verkeerscontrole op de Erasmusbrug. Een dag eerder, tijdens de Proloog, zullen rijksambtenaren een soortgelijke verstoring verrichten, door uit protest op het parcours te fietsen.

Het lijkt alsof het de afgelopen jaren normaal is geworden dat stakingen verworden tot ludieke acties om voor extra hinder (en daarmee aandacht) te zorgen. Zoals steeds vaker politieagenten, taxi- en vrachtwagenchauffeurs niet alleen hun werk neerleggen, maar ook nog eens met ‘langzaamaanacties’ in colonne tijdens de spits 30km per uur gaan rijden op de snelweg.

Wat mij betreft betekent staken dat je ‘gewoon’ je werk neerlegt. Heeft dat te weinig impact? Jammer dan, blijkbaar doe je dan werk dat best een tijdje gemist kan worden. Bovendien vraag ik me af: heeft een stakende politieagent überhaupt wel de bevoegdheid om een ‘verkeerscontrole’ te houden? Een agent die zijn werk neerlegt, is gewoon burger. Als hij werkt, moet hij opdracht van zijn leidinggevenden opvolgen en zeker niet politiematerieel en zijn bevoegdheden als agent misbruiken om verstorende acties uit te voeren, die enkel zijn persoonlijke belang dienen.

Ik ben ZZP-er. Als ik uit protest tegen de aangekondigde BTW-verhoging halverwege een interland van het Nederlands elftal in mijn rolstoel het veld oprijd om een langzaamaanactie in het strafschopgebied te houden, word ik aangehouden. En terecht!

@MarcdeHond

Marc maakte onder meer de documentaire Giel, de doorbraak van een shockjock

cc-foto: FNV Bondgenoten

Geef een reactie

Laatste reacties (20)