662
14

Campagnedirecteur Greenpeace

Joris Thijssen (37), campagnedirecteur van Greenpeace, strijdt al jaren voor een beter klimaat. Bij de installatie van kabinet Rutte meldde hij zich tevergeefs als milieuminister, om een bijdrage te leveren aan een groener beleid. Eerder voerde hij actie in Kopenhagen bij de klimaattop en onderzocht in Patagonië de terugloop van het gletsjerijs door klimaatverandering. Thijssen studeerde ruimtevaarttechnologie in Delft en werkt sinds 2000 voor Greenpeace.

Stem op ‘groenrechtse’ einzelgänger

Duurzaam ondernemer Ruud Koornstra kan de ruk naar duurzaamheid versnellen

De kandidaatstelling voor de Eerste Kamer van duurzaam ondernemer Ruud Koornstra is hoogstnoodzakelijk. Als Milieuminister van Vroege Vogels onderschrijf ik Koornstra’s analyse van onze economie, waarin 98 procent van de energie en materiaal wordt verspild, terwijl allang beproefde alternatieven beschikbaar zijn.

Het is beslist mogelijk om in al onze behoeften te voorzien én prachtige in plaats van gekapte bossen te hebben, levende in plaats van lege oceanen. Met het kabinet Rutte, dat het milieuministerie opdoekte en achterblijft met CO2-reductie, komen we geen stap dichterbij het oplossen van klimaatverandering. Koornstra kan de ruk naar duurzaamheid, die zo hard nodig is, versnellen.

Ook ik geloof dat steeds meer mensen zien of intuïtief aanvoelen dat de zes miljard mensen een evenwicht moeten vinden met onze blauwgroene planeet. De oplossingen zijn er, maar om die erdoor te krijgen, moet de politiek boven zichzelf uitstijgen. Een a-politieke kandidaat, zoals Koornstra, is daarbij van groot belang.

Dat duurzaamheid geen louter linkse hobby is, bewijst Koornstra in eigen persoon. Hij verdient een dikke boterham met het doorontwikkelen en investeren in led-lampen. Waarom loopt dat zo goed? Omdat er energie – geld dus – mee te besparen is voor burgers en bedrijven. Goede, groene investeringen, een win-win situatie voor mens en milieu.

Niks linkse hobby’s. Simpelweg op weg naar een efficiëntere, slimme economie met innovatie en betere koopkrachtplaatjes. Koornstra staat hierin niet alleen. Bedrijven zoals Eneco en TNT verenigen zich nu in werkgeversorganisatie De Groene Zaak om hun aanpak kracht bij te zetten. Dat is hard nodig zolang economieminister Verhagen zijn oren laat hangen naar bedrijven als Essent en Shell. Die willen kolen- en kerncentrales bouwen en op de Noordpool naar olie boren en met veel vervuiling olie uit Canadese teerzanden halen. Verder op de ouderwetse weg.

Juist in de Eerste Kamer zal Koornstra tot zijn recht komen, waar immers wetten worden getoetst op samenhang en wetmatigheid. Zo zijn we volgens de Europese norm verplicht om in 2020 veertien procent duurzame energie te leveren, maar door het snoeiplan van Rutte gaan we dat niet halen. Een groen tegengeluid uit de Eerste Kamer kan ervoor zorgen dat de plannen van het kabinet duurzamer worden. Ik hoop dat Koornstra dat samen met andere Statenleden voor elkaar krijgt.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)