Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Stop met economische en militaire steun aan Turkije

  •  
19-03-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Zolang het gewapende conflict in Turkije niet is beëindigd en de mensenrechten niet nageleefd en gerespecteerd worden.
Minister-president Erdoğan van Turkije brengt op 21 maart a.s. een officieel bezoek aan Nederland. Zolang het gewapende conflict in Turkije niet is beëindigd en de mensenrechten niet nageleefd en gerespecteerd worden, zou Nederland er goed aan doen om economische en militaire steun aan Turkije te stoppen en de samenwerking met Turkse regering te heroverwegen. Het zou een bijdrage leveren aan democratie en mensenrechten in Turkije als onze minister-president Rutte, de schendingen in gesprekken met zijn Turkse ambtsgenoot aan orde zou brengen. Want niet alleen de mensen in Turkije, ook de Nederlandse bevolking en de migranten afkomstig uit Turkije in Nederland hebben baat bij een democratisch Turkije waarin mensenrechten gerespecteerd en nageleefd worden.
Het aanstaande bezoek van premier Erdoğan valt in een periode waarin de AKP-regering al meer dan tien  jaar aan de macht is. Aanvankelijk heeft Erdoğan beloofd verbeteringen door te voeren op het gebied van democratie, mensenrechten en vrijheden. Hij zou democratische en vreedzame oplossingen aandragen voor de politieke problemen van Turkije. Na tien  jaar moeten we constateren dat van deze beloftes niets is terecht gekomen. Sterker nog, de problemen zijn alleen maar toegenomen.
Turkije staat bovenaan de landen waar de meeste journalisten gevangen zitten. Omdat vrijheid van meningsuiting en vrijheid op organisatie niet nageleefd en gerespecteerd worden, zitten niet alleen journalisten gevangen. Meer dan tienduizend mensen van verschillende maatschappelijke stromingen waaronder advocaten, volksvertegenwoordigers, gekozen burgemeesters en vakbondsbestuurders zitten momenteel in de gevangenis. Het meren is van Koerdische afkomst.
Elke vorm van oppositie, zowel politiek als religieus heeft volgens de AKP-regering geen bestaansrecht. Daarom moeten ze monddood gemaakt worden. Belemmeringen voor de Alevieten zijn nog steeds van kracht. Ze kunnen hun geloof niet vrij beleven. De AKP die de politieke Islam vertegenwoordigt, streeft een politiek na die de  Alevieten binnen de Islam laat assimileren.
Op dezelfde wijze zijn beperkingen tegen de christelijke minderheid in Turkije nog steeds van kracht. De moorden op Hrant Dink en priester Santaro zijn tot op heden niet opgelost  en tegen de krachten binnen het staatsapparaat die voor deze moorden verantwoordelijk zijn, wordt niets ondernomen.
De vakbondsrechten en rechten van werknemers voor veilig en gezond werk staan zwaar onder druk. Mede hierdoor gaan per jaar duizend mensen dood door bedrijfsongelukken.
Om volwaardig lid te worden van de EU, dient Turkije verbeteringen door te voeren op het gebied van vrijheden, mensenrechten e.d. Deze verbeteringen worden bewust vertraagd.  Om een einde te maken aan de voortdurende oorlog is in de Koerdische kwestie nog steeds geen politieke oplossing in zicht. Als gevolg van de voortdurende militaire en politionele acties zijn er alleen al  in de zomer van 2012 meer dan duizend mensen gestorven. De AKP-regering wil maar niet inzien dat deze kwestie niet met geweld opgelost kan worden.
Op verzoek van Minister-president Erdoğan werden in november 2012 opnieuw gesprekken gestart met de PKK- leider die op het eiland Imrali gevangen zit. Maar zelfs deze historische kans is niet tot nu toe niet echt benut. De gesprekken die tot de vreedzame oplossing van de Koerdische kwestie zouden moeten leiden, hebben tot nu toe niet geleid tot concrete stappen van de zijde van de Turkse regering. Voor de zoveelste keer stelt  de AKP-regering de Turkse en Koerdische bevolking teleur, aangezien elke dag tientallen mensen gearresteerd worden die politiek en maatschappelijk betrokken zijn. Ondanks de gesprekken gaan de militaire operaties en bombardementen van het Turkse leger op het Turkse en Iraakse grondgebied onverminderd door.
Zolang het gewapende conflict in Turkije niet is beëindigd en de mensenrechten niet nageleefd en gerespecteerd worden, zou Nederland er goed aan doen om te stoppen aan economische en militaire steun aan Turkije en de samenwerking met Turkse regering te heroverwegen. Het zou een bijdrage leveren aan democratie en mensenrechten in Turkije als onze minister-president Rutte, de schendingen in gesprekken met zijn Turkse  ambtsgenoot aan orde zou brengen. Want  niet alleen de mensen in Turkije, ook de Nederlandse bevolking en de migranten afkomstig uit Turkije in Nederland hebben baat bij een democratisch Turkije waarin mensenrechten gerespecteerd en nageleefd worden.

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.