1.206
39

Tweede Kamerlid PvdA

Lea Bouwmeester (1979) zit sinds 2006 voor de PvdA in de Tweede Kamer. Voor die tijd was ze actief als gemeenteraadslid en vice-fractievoorzitter in Almere. Verder werkte ze onder andere als sociaal raadsvrouw in Amsterdam en Amersfoort en als beleidsmedewerker bij het bureau discriminatiezaken in Amersfoort.

Stop misleidende reclame loterijen

Alle partijen voor, met uitzondering van de VVD

De PvdA heeft schoon genoeg van misleidende reclames van diverse loterijen in Nederland. Ik kom daarom met een wetswijziging om dat tegen te gaan. Loterijen hebben nu nog vrij spel, omdat er geen regels gelden voor de hoeveelheid reclame en de manier van reclame maken. We moeten af van deze zelfregulering en de controle in de wet gaan regelen. De PvdA pleit voor strenge regels hoe vaak je iemand mag benaderen en op welke manier. Verder moeten er afschrikwekkende boetes in het vooruitzicht worden gesteld.

U kent het wel, de brieven die op de mat ploffen met de tekst: ‘Beste mevrouw…. Gefeliciteerd, u heeft E 25.000,- gewonnen’. Het is niet alleen vervelend dat de loterijreclames massaal worden verzonden per post, ze zijn vaak ook misleidend en agressief. Sinds kort worden er zelf sms’jes gestuurd. Reageer je niet op de reclame dan krijg je een herhalingsbrief met de vraag waarom je niet reageert.

De PvdA wil de wet op de Kansspelen zo wijzigen dat het maken van reclame aan banden wordt gelegd. Reclames mogen niet misleidend zijn en moeten daar vooraf op worden getoetst. Verder wil de PvdA een verbod op reclameuitingen die op naam zijn verzonden, en een verplichte waarschuwing zoals we die kennen van reclames voor krediet (‘Let op! Geld lenen kost geld’).

De Tweede Kamer behandelt binnenkort de nieuwe Wet op de kansspelen. Dan zal ik namens onze fractie de beoogde wetswijziging indienen. Hiermee wil ik voorkomen dat mensen worden misleid door loterijen en bedolven worden onder reclame waarin gouden bergen worden voorgehouden.

EénVandaag meldde donderdag dat met uitzondering van de VVD alle partijen hier voor zijn. Op de site van het actualiteitenprogramma kan je het item, waarin ik ons voorstel uitgebreid toelicht, terugkijken.

Geef een reactie

Laatste reacties (39)