13.440
101

Schrijver en eerwraakdeskundige

Celal Altuntas (1972) is schrijver en eerwraak-specialist. Celal is geboren in Diyarbakir (Turkse Koerdistan) kwam als vluchteling op zijn twintigste naar Nederland. Zijn debuut "Het dorp van zeven broers" is recentelijk ook in het Turks uitgebracht. Celal is vooral betrokken bij de maatschappelijke en cultureel gerelateerde ontwikkelingen in Nederland.

Sylvana, is er alleen in Nederland racisme?

Met haar keuze voor DENK gedoogt zij racisme van Turkse makelij. Wanneer je dat Turkse racisme door de vingers ziet, dan kun je ook beter je mond houden over Nederland.

De scheldkanonnade tegen Sylvana Simons is schunnig. Ja, je moet tegen hitte kunnen wanneer je in de keuken werkt. Een zeker in de ‘keuken van de politiek’ kan het er heet toegaan. Wie daar binnenstapt weet waar hij of zij aan begint. Medelijden met een politicus hoef je daarom niet snel te hebben.

sylvana_dwdd-e1431556963923Maar voor de vuilspuiterij tegen Simons bestaat geen excuus. Het internetriool stroomde zo over van racisme dat het lynchfilmpje zelfs nauwelijks opviel. Wat zullen mensen die op dit moment de sociale media bevuilen zich in de toekomst schamen, wanneer de politieke wind weer gedraaid is. Wat zullen de veelal anonieme lafbekken zich in bochten moeten wringen als ze hun gedrag van nu dan moeten uitleggen, aan anderen of aan zichzelf.

Maar ook Sylvana zelf zal niet altijd met trots terug kunnen kijken op deze tijd, al bezondigt zij zich niet aan vergelijkbare ‘kleedkamerpraat’, om Trump maar te citeren. Politiek benul heeft ze daarentegen weinig. Met haar keuze voor DENK gedoogt zij racisme van Turkse makelij. Wanneer je dat Turkse racisme door de vingers ziet, dan kun je ook beter je mond houden over Nederland.

Simons werd zondagmiddag in het Amsterdamse debatcentrum De Balie geïnterviewd door presentator Wilfred Genee, Volkskrant-columniste Harriët Duurvoort en Nu.nl-verslaggever Avinash Bhikhie. Het was niet best. Toegegeven, Sylvana is momenteel mikpunt van een ongekende agressie. Maar slachtofferschap inzetten als politiek wapen is een zwaktebod.

Jarenlang heeft Sylvana carrière gemaakt in tv-programma’s. Waarom heeft zij toen nooit aan de bel getrokken over discriminatie en racisme en doet ze dat nu wel? Had ze toen geen probleem met zwartepiet? Was zij toen soms een witte vrouw en is ze nu opeens zwart? Waarom zegt ze niet dat het haar nu ook om een nieuwe carrière gaat? Waarom maakt zij zo misbruik van zwarte mensen en de zwartepietkwestie? Want dat doet ze als ze de Nederlandse samenleving als geheel beschuldigt van racisme en daarmee voor iedereen, zwart, wit of welke kleur ook, de sfeer nog verder verziekt.

Haar partij DENK steunt Erdogan.  DENK en zijn overwegend Turkse achterban kennen het geweld in Turkije, ze kennen het racisme, de discriminatie tegen andersdenkenden, ongelovigen, Koerden, alevieten, linkse mensen, Armeniërs, homo’s. Hoe geloofwaardig is Sylvana als ze daarover zwijgt en het alleen maar over Nederland heeft?

Waarom belonen media slachtoffergedrag, door mensen als Sylvana een podium te geven zonder kritische vragen te stellen? Maak van Sylvana geen Heilige Maria, geen Moeder Theresa, geen Martin Luther King en geen Mandela. Migranten, onder wie DENK-leden en hun achterban, hebben jarenlang  subsidie gehad om een bijdrage te leveren aan de multiculturele samenleving. Ze hadden hun eigen tv, radio, kranten, taalcursussen, fietscursussen, of subsidies voor moskeeën. Wat heeft dat opgeleverd? Weinig.

Het onderliggende probleem is dat de politieke partijen geen samenhangende filosofie hebben over integratie. Ze kiezen steevast twee posities: of beschermend, problemen negerend, of juist agressief tegen migranten. Beide benaderingen zijn heilloos. Migranten blijven. Ze moeten hier aan hun toekomst bouwen. Dat moeten we accepteren en van daaruit moeten we zoeken naar een bindende oplossing.

Weg dus met slachtoffergedrag en het geknuffel van ‘slachtoffers’. Weg met het dromen van andere werelden. We wonen in een vrij en democratisch land, maar daar is geen ruimte voor ‘alternatieve’ antidemocratische systemen, zoals de sharia. Stop er dan ook mee in het geheim de gepolitiseerde islam te verspreiden. Maar stop dan ook met gepraat over het sluiten van de grenzen en adviezen om op te rotten of te pleuren. Dat soort taal en denken maken het probleem alleen maar groter. Laat je niet gek maken door politici die van iedere haarscheur een kloof willen maken. Nederland zijn wij allemaal en wij zijn allemaal Nederland. Zo moeilijk is dat niet, ook al is het niet altijd makkelijk.

 


Laatste publicatie van CelalAltuntas

  • Regen zonder modder

    Het leven van een asielzoeker in Nederland

    oktober 2016


Geef een reactie

Laatste reacties (101)