Laatste update 14:38
1.139
22

Historicus en popproducer

Xavier François Baudet (Groningen 1975) is muziekproducent en schrijver van artikelen over politiek en popcultuur. Hij studeerde Amerikaanse- en Sociale Geschiedenis aan de Universiteit Leiden en schreef zijn scriptie over de wisselwerking tussen de Amerikaanse Burgerrechtenbeweging en de doorbraak van Rock ’n Roll. Zijn bijzondere interesse hebben The Beatles, Zeppelins, Kennedy, de EU en de Amerikaanse verkiezingen. Als producer was hij onder meer betrokken bij het album The Hunt van de art-rock formatie Glossy Jesus.

Ted Cruz maakt grote kans op de nominatie maar niet op presidentschap

Het republikeins partijbestuur heeft een duidelijke voorkeur voor Cruz boven Trump. Al mogen ze hem ook niet

cc foto: Gage Skidmore
cc foto: Gage Skidmore

De kans neemt toe dat Ted Cruz en niet Donald Trump de republikeinse kandidaat wordt in november. De reden: Cruz begrijpt het partijreglement voor de verdeling van kiesmannen beter dan Trump. En veel kiesmannen hebben een minder grote hekel aan Cruz dan aan Trump. Als Trump niet in één ronde aan de vereiste 1237 kiesmannen komt, zijn zij niet langer gebonden aan de kandidaat aan wie ze zijn toegewezen op basis van de uitslag van de voorverkiezingen.

De meeste kiesmannen en -vrouwen zijn actieve partijleden die niet veel op hebben met een outsider als Trump en gevoelig zijn voor ‘sturing’ vanuit het partijbestuur. Met Cruz hebben de meesten niet zo veel op, maar het partijbestuur heeft een duidelijke voorkeur voor Cruz boven Trup, al mogen ze hem ook niet. Het liefst hadden ze Housespeaker Paul Ryan gezien maar deze heeft vandaag in niet misverstane woorden duidelijk gemaakt geen kandidaat te zijn. Dan blijft er nog maar één andere non-Trump kandidaat over, gouverneur Kasich, maar die heeft alleen zijn thuisstaat Ohio achter zich en is voor republikeinse begrippen te links.

De vraag is echter of de republikeinen hier mee opschieten in november. Ten eerste is het de vraag hoe Trump’s aanhang reageert op dit soort spelletjes. Ten tweede is Cruz véél te rechts voor het huidige politieke klimaat in de VS en zal hij het nauwelijks beter doen dan Trump. Ook in deze setting is het goed mogelijk dat zo veel republikeinen thuis blijven dat ze behalve het Witte Huis ook gouverneurswoningen, Congres- en Senaatszetels zullen verliezen.

Het enige voordeel aan Cruz’ nominatie en waarschijnlijke verlies is dat het educatief kan zijn voor zijn factie, de Tea Party. Hun argument luidt namelijk dat de Republikeinen verliezen omdat hun kandidaten te links zijn en dat alleen een échte conservatief het tij zal keren. Cruz is zo’n echte conservatief. Als hij verliest kan de partij eindelijk korte metten maken met deze manier van denken.

Maar als hij de nominatie wint, reken dan maar dat het thema van Cruz’ nationaliteit ter sprake komt, en dan écht. Cruz is namelijk geboren in Canada en heeft maar één Amerikaanse ouder die mogelijk niet kan aantonen dat ze voorafgaand aan de geboorte van haar zoon een x aantal jaren in de VS heeft gewoond. In zo’n situatie vervalt het automatische Amerikaans staatsburgerschap van buiten de VS geboren baby’s. En daarmee het recht om president te worden.

Donald Trump heeft vergeefs geprobeerd bewijs te vinden dat Obama geen Amerikaan was. Reken maar dat hij Cruz keihard zal willen terugpakken mocht deze hem van de nominatie beroven.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)