1.295
42

Weblog over groener, eerlijker en leuker

Tegenstanders van de groene economie raken bloednerveus

Zonder belasting op onze energieverslaving zouden we de zorg niet meer kunnen betalen

Nu de lokroep om over te schakelen op groene energie steeds sterker wordt en grote buur Duitsland laat zien hoeveel economische kansen dit biedt, raken de tegenstanders van een duurzame energiehuishouding nerveus. Experts uit het veld spelen daarom twee retorische troefkaarten uit: groene energie is slecht voor de schatkist, en erger nog, groene banen kosten ons keihard verpleegsters. Belastingvoordelen voor gratis energie uit zon en wind, zijn daarom ongewenst. Nee, we moeten juist vooral fossiele brandstoffen blijven gebruiken, want de miljarden energiebelasting zijn onmisbaar om de zorg betaalbaar te houden.

Wat de voorstanders van vuile energie daarmee eigenlijk beweren, is dat het redelijk is dat wij opdraaien voor de almaar stijgende zorgkosten via de belasting op onze energierekening. Maar zouden verpleegsters echt beter worden als wij blijven toegeven aan onze fossiele brandstofverslaving? Of zijn het juist de mensen die werken bij vuile energiebedrijven? Het zal geen verbazing wekken dat de nerveuze noodkreten juist in die hoek luid klinken, bijvoorbeeld hier op Energieexpert.nl, een community voor iedereen die werkt in of met de energiesector.

Even voor de duidelijkheid: de exploderende zorgkosten zijn een groeimonster dat nog geen bewindsman in bedwang heeft gekregen, ook al hebben ettelijke koene ridders er als minister hun tanden in gezet. Maar hoe komt het eigenlijk dat er zo’n groot beroep wordt gedaan op de zorgpot? Omdat we wel steeds ouder worden, zelfs steeds vaker stokoud, maar niet gezonder. Want we leven in een economie die ziek maakt. We worden bijvoorbeeld ziek van fijnstof en andere troep in de lucht – en hoe komt die daar? Juist, van alle troep die wij met bijvoorbeeld onze kolencentrales in de lucht stoten. We worden ziek van onze levensstijl: we zitten meer stil dan we bewegen. En we worden ziek van de stress, omdat we bijvoorbeeld keihard moeten werken om onze almaar stijgende energierekening te betalen.

Lees meer bij Het kan wel.

Geef een reactie

Laatste reacties (42)