Laatste update 19:23
15.893
105

Jurist

Münire Manisa was voor de PvdA politiek actief als bestuurscommissielid in Amsterdam Nieuw-West en één van de initiatiefnemers van Turks-Nederlands Tegengeluid, een beweging die is ontstaan als reactie op de peiling van Motivaction waaruit zou blijken dat 89% van Turks Nederlandse jongeren sympathiseren met IS. Daarnaast is zij eigenaar van een juridisch advies- en incassobureau in Amsterdam en schrijft ze zo nu en dan voor sonhaber.nl, de grootste nieuwssite onder Turkse Nederlanders.

‘Wat heeft terreurorganisatie PKK te zoeken op Nederlandse bodem?’

'De PKK is verantwoordelijk voor meer dan 40.000 doden en tussen 2015 en 2016 alleen al kwamen meer dan 30 kinderen en baby's om door PKK-terreur'

Sinds een kleine week is Turkije operatie Olijftak begonnen, met als doel de leden van de (door Nederland, Europa, de VS en Turkije als zodanig erkende) terreurorganisatie PKK en een tak van de PKK, namelijk YPG, in Afrin op te sporen. Turkije zegt dat het om zelfverdediging gaat omdat de talloze aanslagen in het land vanuit Afrin worden geïnitieerd en uitgevoerd. Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken gaf een kleine week geleden aan voor Turkije ‘zeker grond’ te zien om zich te verdedigen. De PKK is verantwoordelijk voor meer dan 40.000 doden en tussen 2015 en 2016 alleen al kwamen meer dan 30 kinderen en baby’s om door PKK-terreur. Tot hier even de feiten op een rij.

Een PKK-vlag in Brussel, cc-foto: Eoghan OLionnain

Heilig
In Nederland mag eenieder demonstreren. Onze geliefde burgemeester wijlen Van der Laan noemde het zelfs ‘bijkans heilig’. Daar steun ik hem tot op zekere hoogte in. Is demonstreren ook bijkans heilig als er wordt gedemonstreerd voor een terreurorganisatie? Stel dat Henk van om de hoek de daden van ISIS begrijpt en daarom een warm hart toedraagt, zou Henk dan een IS-vlag mogen gebruiken? Nee. In Nederland mag je geen IS-vlag tonen. Die wordt door de politie meteen in beslag genomen en het Openbaar Ministerie kan je vervolgen omdat het om een erkende terreurorganisatie gaat. Volgens dezelfde logica zou je dus ook geen vlag van PKK mogen tonen in Nederland, want dat is ook een erkende terreurorganisatie. Sinds jaar en dag sturen bezorgde burgers brieven naar burgemeesters in verschillende gemeenten om dit aan te kaarten. Ook ik heb Aboutaleb wel eens aangeschreven. Zonder gevolg. Standaardreactie met een verhaal over vrijheid van demonstreren terwijl de essentie het gebruik van de vlaggen raakt, niet het demonstreren an sich.

En denk nu even aan Dokkum. Toen mensen gewoon toestemming hadden om te mogen demonstreren tegen Zwarte Piet, maar dat met man en macht werd tegengehouden. Denk aan maart 2017. Toen de Turkse minister op Nederlandse bodem verkeerde en Aboutaleb vliegensvlug een noodverordening uitriep en daarmee het recht van demonstreren probeerde uit te sluiten. Toen demonstranten door honden werden gebeten. Omdat nota bene een minister in het land was. Een minister van een bevriend NAVO-land, niet een terrorist van een terreurorganisatie. Besef. Relativeer. Denk aan de verhoudingen.

Keuze
En bedenk nu dat er al het hele weekend PKK-terreurvlaggen met trots worden gedragen in het centrum van Amsterdam, mét politie en ME-bescherming, terwijl de langsrijdende Turks-Nederlandse taxichauffeur in elkaar wordt geslagen door de PKK-aanhanger. Bedenk dat deze mensen zorgden voor vechtpartijen op Schiphol. Ruiten ingooien van Turkse organisaties in Nederland om aandacht te trekken. En bedenk dat de meeste Turkse-Nederlanders in je omgeving een geliefde zijn verloren aan de PKK. Ikzelf was ook bijna een familielid armer. Wat heeft deze terreurorganisatie te zoeken op Nederlandse bodem? Het wordt tijd dat er wordt gekozen. Óf Nederland kiest ervoor om de PKK van de terreurlijst af te halen en beschermt deze organisatie vervolgens tijdens al haar demonstraties, óf Nederland staat voor haar woord, waarden en normen en tolereert geen enkele terreurorganisatie. De eerste optie faalt aangezien alle politieke partijen (met uitzondering van GroenLinks en de SP) onlangs duidelijk maakten voor het behoud van PKK op de terreurlijst te zijn. Dus ik roep Nederland op om in woorden en daden tegen terreur te staan. Achter de eigen woorden te gaan staan.

Als je echt een samenleving wil waarin je elkaar recht in de ogen kan aankijken, hoor je voor je principes te staan. Wat mij betreft betekent dat dat we terreur op geen enkele manier in onze samenleving toelaten. Nu niet, nooit niet.

Geef een reactie

Laatste reacties (105)