1.820
12

schrijfster

Claudia Biegel (Amsterdam, 1957) studeerde culturele antropologie aan de UvA.

In voorjaar 2011 debuteerde ze met Foute Sarahs. Een roman over vooroordelen tegen vrouwen van vijftigplus waarvan ook een muzikaal theaterstuk is gemaakt.

Haar tweede roman Rusteloze benen volgt in 2015. Een familiedrama tegen de achtergrond van een traumatische KOPP-jeugd.

In de herfst van 2015 verscheen Verbrande levens een bundel van elf korte verhalen over waarom mensen op de vlucht slaan.

Lente 2019 verschijnt Claudia’s vierde boek over intergenerationele overdracht van oorlogstrauma’s. Het boek is gebaseerd op het oorlogsdagboek dat haar moeder bijhield in Tjideng, een Jappenkamp in het voormalig Nederlands-Indië.

Naast haar schrijfwerkzaamheden werkt Claudia Biegel als communicatieadviseur. Ze is moeder van twee kinderen en woont samen met haar man in Amsterdam.

Meer informatie: www.claudiabiegel-messcherpeteksten.nl

Terroristen of hooligans?

'Fijn toch, dat wij in een land leven waar moslims worden opgepakt omdat ze op het voetbalveld hun stem verheffen?'

Nederland is terug op het wereldtoneel. Niet omdat we aansprakelijk zijn voor de doden in Sbrenica of het bloedbad in Rawagede. Nee, ons land telt weer mee omdat ook wij een groep radicale moslims hebben. Eenenveertig man sterk, komen ze samen op een voetbalveldje in Den Haag (NRC, 9/9/2013).

Natuurlijk waren gemeente en politie allang op de hoogte. Wij hebben zo onze eigen NSA praktijken en die werken perfect. Iedere moslim wordt in de gaten gehouden. Al bij geboorte. Je weet tenslotte maar nooit en veiligheid gaat boven alles.

Radicaal
Eenenveertig Samir A’s dus (nee, hij was er zelf niet bij) op een veldje. Vermoedelijk om hun steun te betuigen aan moslims in Syrië, aldus de politie. En ja, daar moet je flink radicaal voor zijn. Dat begrijpt iedereen. Stel je voor. Steun betuigen aan moslims in Syrië. Het moet niet gekker worden.

Maar Den Haag is de slechtste niet. Niet voor niets herbergt zij Het Internationale Strafhof. Het is een stad met de mensenrechten hoog in het vaandel. Dus sprak de politie af pas in te grijpen als het karakter van de bijeenkomst zou veranderen. Een duidelijk richtlijn, dat moet gezegd.

Leuzen
Toen er leuzen werden gescandeerd en een vlag opgehangen, was het zover. Het karakter begon te veranderen…Welke vlag het precies was, kon de politie niet zeggen. Hoe de leuzen luidden, ook niet. Maar goed, een kniesoor die daarop let. Het gaat hier natuurlijk wel om moslims die hun steun betuigen aan moslims in Syrië.

Vijf radicalen zijn opgepakt, meegenomen en na enige tijd weer vrijgelaten. Verontwaardigd wijst de politie van de hand dat het alleen ging om mannen die aan het voetballen waren zoals verkondigd door de site DeWareReligie.nl. Toegegeven de naam van de site boezemt geen democratisch vertrouwen in. Maar toch. Voetballen op een voetbalveldje, zou kunnen…

Schemerdonker
Onzin, de woordvoerder van de politie weet het zeker. “Als 41 volwassen mannen in het schemerdonker leuzen scanderen en een vlag ophangen, is een bijeenkomst meer dan een barbecuetje en een gezellig samenzijn.” (NRC, idem). Tja, daar heb ik niet van terug. Die logica staat als een huis. Fijn toch, dat wij in een land leven waar moslims worden opgepakt omdat ze op het voetbalveld hun stem verheffen? Moeten ze ook eens doen met voetbalsupporters die racistische leuzen schreeuwen. Alleen zullen dat er vast meer zijn dan vijf.


Laatste publicatie van Claudia Biegel

  • Rusteloze Benen

    Roman

    2015


Geef een reactie

Laatste reacties (12)