885
49

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Toch knap van die banken

De banken zijn er prima in geslaagd de bij het risico behorende rente te innen, om vervolgens dat risico door te schuiven naar de gewone Europese burger, de werknemer, de MKB-er, de ondernemer die echte producten op de markt brengt

De banken dachten: “Ha, we kopen fijn Griekse obligaties in. De rente is lekker hoog. Toch is het risico gering, want als het fout gaat springen de andere Eurolanden wel in.”

Die speculatie is grotendeels uitgekomen. Toen Griekenland failliet dreigde te gaan, zorgden de overige EU-landen voor financiële injecties in de vorm van nieuwe leningen, zodat de rentestroom bleef vloeien. Ook kocht de Europese Centrale Bank – uiteindelijk eigendom van de belastingbetalers op ons ongelukkige continent – massaal obligaties in, zodat de banken hun Griekse schuldpapier tijdig konden dumpen. Daardoor konden zij eventuele verliezen fraai beperken. 

Nu een Grieks faillissement onvermijdelijk lijkt, heeft professor Arnaud Boot – dinsdagavond bij Pauw en Witteman – uitgelegd, wat dit grapje alleen aan Nederland kost: twaalf miljard. Dat geld is dan weg, foetsie, verdampt, zoals ze tegenwoordig graag zeggen.

De Europese regeringen hebben hun miljarden niet gebruikt om kapseizende banken over te nemen om ze vervolgens te saneren, nee ze hebben de wrakke financiële vloot van ons continent uit de storm gehouden zonder iets te doen aan het onderliggende probleem.

De banken zijn er prima in geslaagd de bij het risico behorende rente te innen, om vervolgens dat risico door te schuiven naar de gewone Europese burger, de werknemer, de MKB-er, de ondernemer die echte producten op de markt brengt.

Maandag meldde de televisie dat Jan Kees de Jager overwoog om uit geldnood de BTW op horecaproducten en –diensten te verhogen. En dat voor een sector waarin een kwart van de bedrijven op omvallen staat. Dat is het voorland als je géén bankier bent. 

En ik zie het ook niet gebeuren dat de ECB straks de onverkoopbare huizen overneemt van eerzame burgers die met dubbele woonlasten zitten.

Toch knap van die banken.

Update
De Griekse regering heeft zich een verlaging van het minimumloon af laten dwingen met 22% tot 562 euro. Ter vergelijking: het Nederlandse minimumloon komt boven de 1400 euro uit. Alle overige lonen zijn bevroren tot de werkloosheid – nu een kleine twintig procent –  tot tien procent gestegen is. Een korting van 15% op de pensioenen is nu nog een twistappel tussen de Griekse coalitiepartijen. Die korting wordt toegepast op alle pensioenen boven de 150 euro. Even nog een keer voor iedereen die denkt dat Grieken de hele dag in de hangmat liggen vanaf hun vijftigste: 150 euro. Als het land dit strafpakket niet accepteert, volgt faillissement. Dit moet bij veel gewone Grieken tot de conclusie leiden: ik failliet, dan het land ook maar failliet en de EU net zo goed. Vers twee is welke consequenties zij trekken uit die redenering. Beperken zij zich tot sabotage en een totale omarming van de zwarte economie of komt er opstand? Wij kunnen in ieder geval een grote emigratiegolf naar de rijkere EU-landen verwachten want dat past bij de Griekse nationale traditie. Bovendien hebben zij in tegenstelling tot de Bulgaren en de Roemenen vrij reizen in de Europese Unie. Der Spiegel geeft vandaag meer details. Nog een interessant gegeven: de Griekse bankensector – die bij een faillisement van het land ten onder gaat – is ten nauwste verweven met de financiële sector in Bulgarije en Roemenië. Daar loopt ook alles spaak als Griekenland valt.

Update 2
De Griekse regering is vanmiddag accoord gegaan met een bezuinigingspakket dat voor de EU en het IMF acceptabel is. Het is snoeihard. Zo zien jongeren hun loontjes met 32% gekort. Een aantal pensioenen wordt met 15% teruggebracht. De hele lijst met rampennieuws voor de Griekse pendant van Jan Modaal staat op de Engelstalige pagina’s van Griekenlands NRC Handelsblad Ekathimerini.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (49)