2.972
48

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Tofik Dibi bewijst nu al dat hij ongeschikt is

Wij krijgen nu een strijd te zien tussen het gezicht van het Kunduz-akkoord en een gekwetste nieuwkomer die voor zijn eer vecht

Het is natuurlijk absurd, dat een kandidatencommissie GroenLinksers de pas af kan snijden als zij proberen leider te worden van hun partij. Alleen als je geheiligd bent, mag je hogerop. Het lijkt Iran wel. Daar moet je ook eerst door de ayatollahs worden goedgekeurd. Inhoudelijk had die kandidatencommissie wél gelijk. Dat bewees Tofik Dibi zélf in Nieuwsuur.

Nadat hij urenlang op het partijkantoor door de wringer was gehaald, was uiteindelijk het verlossende woord gesproken. Hij mocht Jolande Sap uitdagen. Was hij blij? Vertelde hij dat ze een paar uur op een erg goede manier alle voors en tegens hadden besproken? Maakte hij duidelijk dat ze wat kandidaatstellingen betreft bij GroenLinks niet over een nacht ijs gingen? Dat het daarom zo lang had geduurd en dat hij zich verheugde op het inhoudelijk debat waar de partij alleen maar op vooruit kon gaan?

Een verstandig politicus doet dat. Die draagt opzichtig de mantel der liefde, juist omdát de gestaalde kaders van GroenLinks hem terug de wachtkamer in wilde jagen en zijn huid vooral gered was door de steun van politici van het soort dat ze bij het CDA mastodont noemen.

Deed Tofik Dibi dat allemaal? Trakteerde hij Nederland op zijn charmantste glimlach? Integendeel, hij was nukkig, bitter en kwaad. Hij wilde wraak. “Ik ga niet toelaten dat een aantal mensen, met prehistorische opvattingen over democratie, dat die de waarden van GroenLinks verkwanselen” verklaarde hij.

Een echte leider in spe zegt zulke dingen niet. Die beseft dat hij GroenLinks beschadigt door partijgenoten als een soort interne vijanden weg te zetten. Die laat zien dat hij straks een éénmakende factor kan zijn. Tofik Dibi bewees dat hij zijn woede niet in de hand kan houden. En dat hij een splijtzwam is.

Wij krijgen nu een strijd te zien tussen het gezicht van het Kunduz-akkoord en een gekwetste nieuwkomer die voor zijn eer vecht. Ze zijn het inhoudelijk – naar het schijnt – behoorlijk eens. Wellicht kan een van hen voorstellen om in de grote steden bedelaars via een roulatiesysteem over de stad te verdelen zoals nu in Luik gebeurt. Dat past wel bij GroenLinks nieuwe stijl. 

Bekijk hier het Nieuwsuur-interview met Tofik Dibi


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (48)