1.352
55

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Toonbeeld van eerlijke journalistiek

Het Reformatorisch Dagblad is nu ook op zondag online. Met nieuws van zaterdag natuurlijk, maar het is een scheurtje in de eens zo keiharde principes van de gelovige krant. Een scheurtje dat zal groeien.

Tim Engelbart van de Dagelijkse Standaard had het eerder in de gaten dan ik: de site van het Reformatorisch Dagblad wordt op zondag niet langer gesloten. Je leest wél het nieuws van gisteren want er is uiteraard niemand van de redactie aanwezig om de site te updaten.

Het Reformatorisch Dagblad vertolkt de politieke en godsdienstige standpunten in en om de SGP. Het vindt zijn lezers voornamelijk bij de leden van zwarte kousenkerken voor wie de absolute zondagsrust een centraal punt is in de religieuze praktijk. “Een paradijsbloem die ons nog rest in een gevallen wereld”, schreef medewerker L. van der Tang op de opiniepagina.
Als dan de site van het Reformatorisch Dagblad des zondags niet langer op zwart gaat, wijst dat op een zekere liberalisering in het zeer orthodoxe milieu. Er is een scheurtje gekomen in het ebbenhout van het zwartekousengeloof. Het zal een proces worden van decennia maar dat scheurtje gaat groeien.
Voortaan mogen wij wereldgelijkvormige surfers ook op de dag dat Jahweh rustte, aanspoelen op de site van het Reformatorisch Dagblad. Je kunt op een slechter strand terecht komen. Het protestantisme is de godsdienst van het woord en dat geldt zeker voor de bevindelijk gereformeerden. Wie met de (staten)bijbel opstaat en naar bed gaat, leeft als het ware in de literatuur. De gave des woords is dan ook in plaatsen als Staphorst, Rouveen of Spakenburg wijd verbreid. Dat leer je wel. Dan gebruik je in je dagelijkse leven prachtige metaforen zoals die van de paradijsbloem in een gevallen wereld.
Dat blijkt uit de inhoud van het Reformatorisch Dagblad. Die krant is geschreven in glashelder, vaak prachtig Nederlands. De redactie formuleert zowel beknopt als  uiterst informatief.  Natuurlijk heeft zij een principiële opvatting over wat nieuwswaardig is en wat niet. Tot die laatste categorie behoren zondagssport en de meeste vormen van vermaakt. Daarover zwijgt het Reformatorisch Dagblad.
Bij dit alles  handhaaft het Reformatorisch Dagblad een zeer nadrukkelijke scheiding tussen nieuws en opinie. De dagelijkse berichtgeving is een toonbeeld van eerlijke journalistiek.
Goeie krant. Onderdeel van Nederlands geestesmerk. Mag niet verloren gaan. 

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (55)