36.382
104

Dichter/kunstenaar

Quinsy Gario (Nederlandse Antillen, 1984) heeft Theater-, Film- en Televisiewetenschap gestudeerd aan de Universiteit Utrecht en is begonnen aan Comparative Women's Studies in Culture and Politics. Hij heeft zijn eigen radioprogramma genaamd Roet In Het Eten dat twee wekelijks op Mart Radio wordt uitgezonden.

Hij is lid van het Pan-Afrikaans kunstenaars collectief State of L3, het Antilliaans schrijverscollectief Simia Literario, redactielid van Andy's Art & Culture Market en redacteur bij Space Invaders. Van zijn hand zijn twee dichtbundels uitgekomen. In november 2011 won hij MC Theater's Hollandse Nieuwe Theatermakersprijs 2011. Een week later werd hij gearresteerd in Dordrecht voor zijn kunstproject Zwarte Piet Is Racisme.

Op 30 oktober 2012 kwam zijn theaterstuk uit genaamd Geit In Blik bij Podium Mozaïek dat over de formatie van het nieuwe kabinet gaat.

Top 3 racistische uitglijders van Mark Rutte

Ruttes uitspraken over nieuwkomers die zich moeten invechten zijn in lijn met wat hij altijd al heeft gezegd en gedaan als lid of partijleider van de VVD

Toen gisterochtend Twitter en Facebook in lichterlaaie stonden door het interview van premier Rutte in de Telegraaf Media Groep’s Metro vroeg ik me af waarom ik zo verbaasd was. Iedereen om me heen sprak er schande van dat onze minister president zijn schouders ophaalde voor racisme. Men vond het erg dat hij derde generatie migranten nog steeds als nieuwkomers ziet die zich moeten invechten in de Nederlandse samenleving. Er was verbijstering over hoe hij zijn omgang met scholieren uit een economisch achtergestelde buurt inzet om zijn racistische uitspraken te dekken.

Zijn uitspraken kunnen afgedaan worden al campagne retoriek, net als de mediaoptredens van Minister Schippers sinds de Teevendeal-affaire, maar dat is het niet. Sommigen vestigen aandacht op het feit dat juist Ebru Umar het interview afnam. Ook al voelde hij zich in haar gezelschap veilig om openhartig slachtoffers van discriminatie en uitsluiting de grond in te boren, lag het niet aan haar. Alleen tegen het uitlekken van zijn notoire woede aanvallen draagt onze minister president een masker van de eeuwige lach. Voor de rest waren zijn antwoorden in lijn met wat hij altijd al heeft gezegd en gedaan als lid of partijleider van de VVD.

Hieronder een top drie van momenten, buiten het dood wensen van Nederlanders tijdens een verkiezingsdebat, waarin Rutte’s vernauwde raciale blik op Nederland tot uiting kwam in woord en daad.

1. Jagen op Somalische-Nederlanders
In 2003 heeft Mark Rutte als staatssecretaris opdracht gegeven om Somalische uitkeringsgerechtigden te laten onderzoeken omdat ze Somalisch zijn. Nadat de politie een man op straat voor een binnenlandse douane controle hadden aangehouden gebaseerd op zijn uiterlijk, kwam aan het licht dat hij Somalisch was en een uitkering had. Nadat hij weigerde om hen toegang tot zijn woning werd zijn uitkering stopgezet.

De man ging hier tegen in verweer en nam advocaat Jelle Klaas in de arm. In 2007 oordeelde de rechter dat Rutte had aangezet tot rassendiscriminatie.  In plaats van dat hij door had dat het discriminatoir was, om mensen op basis van hun ras en etniciteit tot ‘fraudegevoelig’ te bestempelen, gaf hij aan de wet te willen veranderen om wel mensen via hun ras en etniciteit op te sporen. Hij sprak de wens uit om etnisch profileren tot beleid te verheffen zoals hij dat tegen de grondwet in had gedaan. (Doorbraak; Nu.nl)

2. Antilliaanse jongeren terug dumpen
Rutte stelde in 2007 dat Antilliaanse probleemjongeren terug gedumpt moesten worden naar de eilanden. PvdA politicus John Leerdam had dat jaar een theaterstuk gemaakt gebaseerd op het boek Dubbelspel van Frank Martinus Arion en had Rutte gevraagd om daarin te spelen. Toen het stuk op Curacao gespeeld zou worden stak Martinus Arion daar een stokje voor. Hij vond niet dat het stuk zoals uitgevoerd door Leerdam recht deed aan zijn werk en hij vond niet dat Rutte in het stuk moest spelen gezien zijn uitspraken en denkbeelden over Antillianen.

Nadat Leerdam aangaf het stuk van materiaal van Martinus Arion te ontdoen spande Martinus Arion alsnog een rechtszaak aan omdat Leerdam de Papiamentsalige titel alsnog had gebruikt. De VVD kwam hierna met wetgeving om daadwerkelijk Caribbische Nederlanders als tweederangsburgers te kunen behandelen. Tweede Kamerlid Andre Bosman stelde in 2014 zelfs voor om ons een ander gekleurd paspoort te geven. (De Volkskrant; BNR)

3. Kickboks lessen voor Marokkanen afschaffen
Toen wijlen Anil Ramdas en Mark Rutte elkaar troffen in Buitenhof op 23 mei 2010 zei Rutte dat hij achter de beslissing stond om sport projecten in multiculturele wijken in Utrecht te stoppen. Kickboks les geven aan Marokkanen, zou, volgens de toenmalige fractievoorzitter, leiden tot dat ‘hij je nog beter in elkaar kan trappen’. De uitspraak vindt rond 18 minuut en 50 seconden plaats.

Rutte was in Buitenhof in het kader van een serie waarin lijsttrekkers door columnisten aan de tand werden gevoeld over hun partijprogramma’s. Ramdas joeg Rutte flink de kast op door het contrast tussen hem en Bolkestein neer te zetten. Kokend en knarsetandend onderbrak Rutte daarna Ramdas om de zin. Meerdere keren verhief hij ook zijn stem. Op dat moment in Buitenhof sprak hij uit wat later letterlijk onder kabinet Rutte I daadwerkelijk gebeurde. Een buitenproportionele hoeveelheid projecten en programma’s gericht op de emancipatie en ontplooiing van Nederlanders met cultureel diverse achtergrond werden hevig gekort of wegbezuinigd. Er werd hard gehamerd op uitkeringen en subsidies, terwijl steeds meer multinationals Nederland als belastingparadijs gebruikten en wij inkomsten misliepen. (De Correspondent; Buitenhof)

Voordat het kabinet Rutte I uit elkaar spatte, doordat nota bene Geert Wilders zijn gedoogsteun introk, had de VVD de PVV handig gebruikt om haar eigen beleid van raciale en culturele uitsluiting te camoufleren. De integratienota van dat kabinet werd geschreven door de CDA’er Piet Hein Donner, maar kwam ideologisch eigenlijk gewoon uit de koker van de premier en werd slechts goedgekeurd door Wilders.

Alles wat Rutte vanaf zijn dagen als staatssecretaris heeft gedaan en gezegd in Den Haag, als het om integratie en het multiculturele vraagstuk ging, stond in de integratienota van Donner. Met het aantreden van Rutte II heeft de PvdA zich voor het karretje van deze samenleving splijtende politicus gespannen. Met dramatische verliezen tijdens de gemeenteraadsverkiezing en Europese verkiezing als gevolg. In het kabinet schoof men ook behendig de meer xenofobe trekjes van het beleid af op Fred Teeven. Met een Leefbaar Nederland verleden was hij net als Wilders een makkelijke bliksemafleider.* Inmiddels is hij afgetreden als staatssecretaris doordat minister Opstelten moest aftreden omdat hij tegen de Kamer loog over hoe Teeven als officier van justitie geld van een crimineel had witgewassen. De VVD kon hierdoor in de pers en de volksmond de liberale partij blijven, gericht op fiscale zuinigheid, en Rutte de lachende ‘teflon-premier’.

*Correctie: Ik werd erop gewezen Fred Teeven een Leefbaar Nederland verleden heeft en niet een LPF verleden. (Vrij Nederland)

Geef een reactie

Laatste reacties (104)