Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Trouwen is gezond, of toch niet?

  •  
27-09-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
RTEmagicC_wedding_01.jpg
Een goed huwelijk en een goede gezondheid gaan samen. Maar het een leidt niet per definitie tot het ander
Voor de zoveelste keer toont onderzoek aan: een gelukkig huwelijk en een goede gezondheid gaan samen. Maar wat moet je met die wetenschap als je vast zit in een hels huwelijk of als single nog zoekt naar de ware, vraagt Ivan Wolffers zich af.
Een gezond huwelijk en goede gezondheid gaan samen. Het onderzoek dat deze kennis heeft geproduceerd is gebaseerd op gegevens van 1681 mensen en overspant een periode van twintig jaar. Mij verbaast het niet zo, omdat in de tijd dat ik nog praktiseerde (het stenen tijdperk hoor) mij dat ook opviel. Maar wat betekent een observatie van een enkeling? Maar los daarvan is het  ook geen verrassing, want het is niet het eerste onderzoek dat naar de relatie huwelijk, geluk, gezondheid heeft gekeken. Gelukkig getrouwde mensen leven langer en het lichamelijk contact in een relatie – en dat hoeft niet onmiddellijk op en neer in standje nachtmerrie te zijn, maar knuffelen en kussen is ook prima – draagt bij aan de gezondheid.
In dit nieuwe onderzoek werden twee groepen gevolgd: mensen tussen 18 en 39 jaar en mensen tussen veertig en vijfenveertig. De onderzoekers ondervroegen hoe gelukkig ze in hun huwelijk waren en wat voor moeilijkheden ze in hun relatie ondervonden. Dat werd naast de gegevens over hun gezondheid gelegd. In beide groepen bleek er een relatie te zijn tussen geluk in de relatie en gezondheid.
Ik besloot dit te twitteren om te polsen hoe mensen op zulk nieuws reageren. Naast de gebruikelijke hoeveelheid mensen die dan roepen dat het wel weer een Stapelonderzoek is of dat het waarschijnlijk een onderzoek betreft dat helemaal niet is gedaan, vroegen veel mensen zich af wat je aan zulke onderzoeksuitkomsten hebt. Je kunt niet zo maar je huwelijk gelukkig maken om zo gezonder te worden. En wat moet je als je alleen bent? Snel een partner zoeken? Geen garantie op een gelukkige afloop.
Zelf denk ik dat je goed moet beseffen dat er bij zo´n onderzoek helemaal geen oorzakelijk verband wordt aangetoond. De onderzoekers beweren dat ook niet. Ze wijzen op de samenhang. Bijvoorbeeld dat als je allebei gezond blijft je ook gelukkiger zal zijn en het huwelijk ook als prettiger wordt ervaren. En ja zeker, het is ook goed mogelijk dat als je een hels huwelijk hebt, de hormonen steeds op de stress-stand staan en dat misschien wel bijdraagt aan een snellere ontwikkeling van sluimerende aandoeningen. Vaker astma-aanvallen, vaker lage rugpijn. Bovendien communiceren mensen vaak zonder dat ze het beseffen met hun lichaam: als jij dit hebt, dan heb ik dat.
En wat moet je met relaties waarin de ene partner (meestal de man) zegt dat alles prima gaat en de ander er voortdurend voor probeert te zorgen dat het goed blijft (meestal de vrouw)? Daar vertelt al wat ouder onderzoek ook over. Mannen in een langdurige relatie zijn gezonder dan mannen zonder relatie. Maar vrouwen hebben niet zo veel voordeel van een langdurige relatie. Dames, wees er op tijd bij en kies eieren voor je geld. Scheiden zo lang het nog kan. En anders geduld: mannen gaan (gemiddeld) een paar jaar eerder dood.
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: 
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek
cc-foto: Sam Fam

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.